Artişti de top, formaţii legendare, genuri variate şi momente de neuitat – aşa a arătat agenda de concerte şi de festivaluri 2016 din România. Un an plin de muzică live, care va rămâne în istorie, în special datorită marilor nume care au concertat la noi în ţară. Maroon 5, Rihanna, Sia şi LP sunt doar câţiva din artiştii momentului care au cântat în premieră în România, pe lângă alte nume mari care au revenit pentru a retrăi experienţa unui concert alături de publicul român. 

Încă de la începutul anului, unii dintre cei mai renumiţi artişti internaţionali şi-au anunţat concertele în România, iar aşteptările au fost pe măsură.

Cei mai aşteptaţi artişti în 2016

Primăvară a adus familia Iglesias la Bucureşti. „Latin lover”-ul Enrique s-a întors la Bucureşti pentru a arăta încă o dată românilor, mai ales reprezentantelor sexului frumos, cum cântă şi cum dansează „eroul lor”. Muzica latino a continuat să răsune în Capitală odată cu spectacolul susţinut de Julio Iglesias, care a urcat pe scena Sălii Palatului alături de celălalt fiu al său, „Juniorul”.

Enrique Iglesias – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro | Julio Iglesias – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vara a început în forţă odată cu show-ul celor de la Maroon 5 – o junglă muzicală plină de hituri celebre lansate încă din anii 2000 şi pănă în prezent. Mai multe generaţii de fani au cerut „o singură noapte” din muzica americanilor, care, în frunte cu Adam Levine, au adus nostalgia muzicii de la începutul acestui mileniu, dar şi energia specifică hiturilor mai recente. „Harder To Brethe”, „She Will Be Loved”, „This Love” şi „Sunday Morning” au răsunat pe buzele generaţiei 2000, iar „Animals”, „Maps” şi „Sugar” au pus în mişcare spiritele tinere din noua generaţie.

Maroon 5 în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

O altă trupă renumită, Queen, a susţinut un concert memorabil în Piaţa Constituţiei, alături de cântăreţul Adam Lambert şi de amintirea regretatului Freddie Mercury, care a fost readus pe scenă prin intermediul tehnologiei. „Don’t Stop Me Now”, „Somebody To Love” şi „Bohemian Rapsody” au stârnit aplauzele miilor de bucureşteni, iar emoţiile şi-au atins apogeul pe hitul „Love of My Life”, moment în vocea lui Freddie s-a auzit pe ultimul refren, iar imaginea sa a fost proiectată pe ecranele din faţa scenei.

Queen + Adam Lambert în concert la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Una dintre cele mai iubite artiste ale momentului, Rihanna, a venit pentru prima data în România şi i-a încântat pe bucureşteni cu „diamantele ei muzicale”. Artista din Barbados a interpretat hiturile noii generaţii şi a pregătit publicul pentru ce avea să urmeze în cadrul evenimentului ZUtopia, care i-a avut ca protagonişti pe Steve Aoki şi Sia. DJ-ul a oferit un show colorat şi energic, asemănat cu o petrecere în aer liber, iar cântăreaţa australiană a urcat pe scenă cu tot arsenalul său artistic: muzică, dans, teatru, în doar 60 de minute de musical dramatic.

Steve Aoki – Foto: Matei Edu / iConcert.ro | Sia – Foto: Florin Matincă / iConcert.ro

Muzica a reunit mii de suflete la festivalurile din România

Seria de festivaluri importante din acest an a pornit cu Electric Castle, care a adunat peste 120.000 de spectatori la castelul Banffy din Bonţida. Pe scenele festivalului au urcat o mulţime de invitaţi, cântăreţi din genuri şi stiluri muzicale diferite, de la artişti consacraţi la newcomeri, care au scris cea de-a patra poveste a evenimentului desfăşurat în 5 zile. Skrillex, Bastile, Bring Me the Horizon şi Dub Pistols s-au numărat printre cei mai aşteptaţi artişti ai acestei ediţii.

Electric Castle Festival 2016 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Festivalul UNTOLD îşi are locul bine meritat în evenimentele de top din această vară, deoarece a adus pe scenele din Cluj-Napoca Top 5 DJ ai lumii şi mulţi alţi artişti renumiţi ai momentului. Dimitri Vegas & Like Mike, Armin van Buuren, Hardwell, Martin Garix şi Tiesto au fost headlinerii de pe scena principală, care au pus ritmul şi au conturat contextul ediţiei din acest an. De asemenea, pe aceeaşi scenă au mai urcat şi alţi cântăreţi celebri, precum James Arthur, Kwabs şi Labrinth, care au scris versurile poveştii UNTOLD 2016.

UNTOLD 2016 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Un alt festival de top a fost Summer Well, care a surprins prin energia debordantă şi vibe-urile pozitiv pe care le-au transmis atât artiştii, cât şi fanii care au fost prezenţi în număr mare la Domeniul Ştirbey din Buftea. Evenimentul a avut un line-up cu headlineri consacraţi, precum băieţii de la Hurts şi The Chemical Brothers, care au revenit pe scena Summer Well, dar şi cu invitaţi fresh, ca cei de la Years & Years sau Crystal Fighters.

Summer Well Festival 2016 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Originalitatea a avut şi ea un loc bine meritat în rândul festivalurilor, mai ales la prima ediţie Full Moon Live, un concept nou şi inedit, organizat într-un weekend cu lună plină. Evenimentul a adus pe scenă două voci ale momentului, pe cât de neobişnuite, pe atât de puternice şi memorabile. Este vorba de controversatul Asaf Avidan şi de LP, artista androgină a anului 2016, care au abordat sunete şi emisii surprinzătoare pentru publicul bucureştean.

Asaf Avidan şi LP la Full Moon Live 2016 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Rock-ul la putere

Tot în acest an, mari legende ale rock-ului au ajuns în România şi au susţinut concerte explozive, caracteristice genului muzical pe care îl reprezintă. The Hollywood Vampires au cântat în premieră la Bucureşti şi au pus în scenă o serie de cover-uri ale celor mai mari artişti rock din istorie. Românii au avut parte şi de o revenire, cea a trupei Scorpions, care a dezlănţuit încă o dată forţa heavy metalului, dar şi a trupei Megadeth. Rock-ul a fost promovat chiar şi în cadrul unui festival, care a avut loc în Piaţa Constituţiei, Rock The City, cu două legende ale genului: Muse şi Iron Maiden.

Muse şi Iron Maiden la Rock the City 2016 – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Jazz-ul în diferite stiluri

De asemenea, jazz-ul a avut reprezentanţi de seamă în România, care au reuşit să individualizeze şi să evidenţieze acest gen muzical deosebit. De exemplu, Roberto Fonseca a oferit bucureştenilor o seară de jazz de neuitat, unică în felul ei, datorită influenţelor cubaneze, pe care artistul le-a adus chiar de pământul său natal. Totodată, trupa Postmodern Jukebox a promovat jazz-ul într-un stil mai retro, prin interpretarea unor covere moderne pe ritmuri vintage. Jazz-ul a mai fost ridicat la nivel de artă şi de Vijay Iyer Trio, Anouar Brahem Quartet, Paolo Fresu și Ralph Towner, Ara Malikian, Jack DeJohnette Trio, Victor Wooten, Avishai Cohen Quartet, Kenny Garrett QuintetJoshua Redman Trio şi DePhazz, care au concertat la Bucureşti şi au demonstrat că genul lor nu se va pierde niciodată.

Roberto Fonseca – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro | Postmodern Jukebox – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Scena Sălii Palatului a fost şi în acest an locul unde s-au strâns cei mai mulţi artişti. Tenorul Alessandro Safina, Lara Fabian, Beth Hart, cântăreţul grec Antonis Remos, cântăreţul canadian Garou, cântărețul italian Zucchero, pianistul maghiar HAVASI, legenda muzicii greceşti Nana Mouskouri, Skye & Ross de la Morcheeba, dar şi fadistele Ana Moura şi Mariza au concertat în faţa miilor de fani.

Artiştii români în noi spectacole inedite

Anul 2016 a fost plin de concerte susţinute de artiştii români. Pe lângă micile spectacole de la Hard Rock Cafe, Delia a susţinut două mari spectacole cu casa închisă, „Welcome To Deliria” şi „Delia’s Winter Wonderland” şi a cântat în deschiderea concertului Rihannei. Totodată, Loredana a revenit pe scena Sălii Palatului cu un nou concert în care şi-a arătat sentimentele adevărate pentru muzică. În această vară, cei mai importanţi artişti români s-au strâns pe acceaşi scenă, pentru a oferi trei zile de spectacol pe malul mării, la Europa FM Live pe Plajă 2016. Horia Brenciu şi Ştefan Bănică au fost şi e nelipsiţi de pe scena Sălii Palatului. De asemenea, la începutul ierni, peste 20 de artişi au urcat pe scena Sălii Polivalente într-un show de poveste, numit FestiGal.

FestiGal 2016 – Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro

Viziune spre 2017

După un an plin de concerte, de la care păstrăm toate amintirile, tot ce rămâne de făcut este să pornim în anul care vine cu speranţa că vom avea şi mai multă muzica live pe scenele din România. Printre artişti internaţionali care şi-au anunţat deja concertele din 2017 se numără: Andrea Bocelli, Depeche Mode, Deep Purple, Omara Portuondo, Jetro Tull, Tarja Turunen, Gregory Porter, Amedeo Minghi, Gianna Nannini, Al Di Meola, Cirque du SoleilRichard Clayderman, Evanescence, Diego el Cigala, George Dalaras şi Pink Martini. De asemenea, cântăreţi români vor fi la înălţime cu reprezentaţiile live: Andra va susţine primele două concerte la Sala Palatului, în timp ce Delia ne va prezenta show-ul „Psihedelia”.

La final de an, putem să reflectăm încă o dată la toate amintirile şi trăirile pe care le-am avut la concerte, în timp ce proiectăm atent tot ce ne promite anul 2017.

Citeşte despre: , , , , ,