Cea de-a patra ediţie a festivalului Electric Castle a adunat la Castelul Bannfy din Bonţida peste 120.000 de spectatori, între 13 şi 17 iulie 2016. Skrillex, Sigur Rós, Bring Me The Horizon, Bastille, Paul Kalkbrenner, Elliphant, RUSKO, Dub Pistols, Flux Pavilion, Enter Shikari, Babylon Circus, Dirtyphonics, Alternosfera, Urma, Macanache, DJ Shiver şi alţi zeci de artişti au urcat pe scenele festivalului de lângă Cluj-Napoca.

Anul acesta festivalul a fost extins, a avut o nouă hartă şi a oferit o nouă experienţă pentru participanţi. Datorită amplasării diferite a scenei principale, spaţiul din faţa acesteia a fost mult mai generos. Cu ajutorul noului sistem de plăţi şi de acces la festival, timpul de aşteptare în faţa barurilor a fost mai mic. Intrarea a fost mutată din faţa castelului, iar asta a uşurat accesul, deoarece spaţiul alocat a fost mult mai mare. Red Bull Music Academy, scena amplasată anul acesta în locul scenei principale, a fost în fiecare seară animată de proiecţii vizuale şi video mapping, concepute special pentru forma castelului. În plus, au fost amenajate mai multe locuri de distracţie şi relaxare.

Ziua Zero

Festivalul a început pe 13 iulie, anul acesta organizatorii au introdus conceptul de „Ziua Zero”. Până la această ediţie, în ziua de miercuri se făceau ultimele pregătiri pentru eveniment, dar anul acesta peste 8000 de participanţi şi-au făcut încălzirea pentru cele patru zile oficiale de festival.

Electric Castle Festival 2016 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Electric Castle Festival 2016 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la festival!

Trupa Viţa de Vie a fost cea mai aşteptată în Ziua Zero, membrii trupei sărbătorind 20 de ani de activitate. Adi Despot şi colegii au cântat atât piese cunoscute, cât şi melodii de pe noul album, care va fi lansat în luna octombrie. Mai târziu, Dirtyphonics au reuşit să unească mulţimea şi să-i facă să danseze împreună, pe ritmuri de drum & bass.

Sigur Rós, pentru prima dată în România, în prima zi de EC

Concertul clujenilor de la Grimus a deschis scena principală în prima zi oficială de festival, urmaţi apoi de francezii de la Babylon Circus.

Momentul mult aşteptat al primei seri a fost cu siguranţă concertul Sigur Rós. Islandezii au adus cu ei şi ploaia, încă de la primele piese. Elementele vizuale şi modul cum a fost amenajată scena s-au îmbinat perfect cu vocea solistului, lăsând mulţimea fără cuvinte pe tot parcursul concertului. Sigur Rós s-au aflat pentru prima dată în România, în cadrul turneului de promovare al celui mai nou album.

Sigur Rós, pentru prima dată în România - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Sigur Rós, pentru prima dată în România – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din prima zi în galeria foto de la festival!

Slow Magic, aflat pentru a doua oară la Electric Castle, a urmat pe Main Stage şi a pus mulţimea în mişcare. Pentru a-şi cunoaşte mai bine publicul, la un moment dat, acesta a coborât în mijlocul fanilor, fară însă să-şi dea jos masca sa „electrică”. Camo & Krooked au urmat pe scena principală. MC-ul a comunicat permanent cu miile de fani din faţa scenei principale, iar show-ul lor a fost însoţit de un joc de lumini care a colorat cerul pe tot parcursul set-ului.

Slow Magic a revenit la Electric Castle - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Slow Magic a revenit la Electric Castle – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din prima zi în galeria foto de la festival!

Distracţia a continuat pe toate cele 7 scene cu artişi precum: Macanache, YellLow, Vlad Dobrescu, Icicle, Inflex, Serious Dub, Selecta Droo, Irie Warriors şi mulţi alţii. În total peste 30.000 de fani au fost prezenţi la Castelul Banffy în prima zi oficială de festival.

„Sky and Sand” sau „Rain and Shivers” cu Paul Kalkbrenner în ziua 2

În a doua zi, distracţia de pe Main Stage a început la ora 18:00, startul a fost dat de către De Staat. În timpul concertului, trupa a coborât în mijlocul mulţimii, fluturând steagul României, iar publicul i-a încercuit şi a dansat în jurul lor. Dilated Peoples au demonstrat că spaţiul dintre scenă şi fani nu mai este de mult un obstacol.

Enter Shikari la Electric Castle - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Enter Shikari la Electric Castle – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a doua zi în galeria foto de la festival!

Enter Shikari au fost cei care au dat startul ploii în a doua zi a festivalului. „Darkness is upon us, but the night is still young”, zicea solistul pe la mijlocul concertului, când afară începea să se întunece. Picurii de ploaie, care la început erau blânzi şi calmi, păreau că fac parte din jocul de lasere, aratând ca nişte cristale pe cer. Solistul nu a fost deranjat şi s-a lăsat purtat pe braţe de către fani, în întâmpinarea ploii.

Rusko a făcut parte din categoria artiştilor pe care voiai să-i vezi la festival doar dacă ai cizme de cauciuc şi pelerină de ploaie, dar pentru iubitorii de drum & bass, nici măcar teneşii nu păreau să fie o problemă majoră. Rusko a facut un show cu adevarat incendiar, vorbind tot timpul cu fanii săi şi amintindu-le cât sunt de grozavi. Piesa „The Sun is Shining Everyday” a fost penultima din set, Rusko spunând că soarele va apărea cât de curând şi că ploaia nu trebuie să oprească mulţimea din dans.

Rusko a ajuns la Electric Castle - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Rusko a ajuns la Electric Castle – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a doua zi în galeria foto de la festival!

Cu siguranţă, Paul Kalkbrenner a fost unul dintre cele mai aşteptate momente de la această ediţie de Electric Castle. Întregul spaţiu din faţa scenei principale a fost plin de fani, artistul reuşind să adune cel mai mare număr de persoane, până la acel moment. În ciuda ploii torenţiale, oamenii au vibrat trup şi suflet alături de artist. Punctul culminant al set-ului susţinut de Paul Kalkbrenner a fost „Sky and Sand”, când mulţimea părea că intrase în extaz, fredonând versurile bine cunoscute ale melodiei.

Printre piesele pe care artistul le-a pregătit pentru fanii săi se numără „Feed your Head”, „Der Buhold”, „Revolte” şi bineînţeles, „Aaron”, pe ritmurile căreia artistul a coborât de la pupitru pentru a-şi saluta fanii, înainte de a părăsi scena.

Paul Kalkbrenner la Electric Castle Festival - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Paul Kalkbrenner la Electric Castle Festival – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a doua zi în galeria foto de la festival!

După ce s-a terminat nebunia de la scena principală, mulțimea a plecat cu paşi grăbiţi, fie către bus-urile care duceau spre Cluj-Napoca, fie către scene precum Boiler Stage, Red Bull Music Academy şi The Roots, unde urmau să înceapă NU: Tone B2B Logistics, Pan Pot, respectiv General Levy. Când ploaia s-a mai domolit, dansul şi distracţia au început din nou, ţinând până dimineaţă. O parte dintre cei care au venit nepregătiţi la festival şi pentru care ploaia nu a fost prea distractivă au părăsit spaţiul festivalului încă din timpul set-ului susţinut de Paul Kalkbrenner.

Skrillex şi publicul, adevăraţii headlineri în ziua a treia

A treia zi de Electric Castle Festival a adus cu ea, pe lângă distracţie şi voie bună, o ploaie cum mulţi dintre cei prezenţi la castel nu au văzut vreodată. Media anuală de precipitaţii in judeţul Cluj este de 600l/m2, înseamnând cam 50l/m2 pe lună, dar în a treia seara de Electric Castle precipiataţiile au ajuns la 80l/m2 în doar câteva ore, susţin organizatorii.

Dub Pistols, rezidenţii Electric Castle - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Dub Pistols, rezidenţii Electric Castle – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a treia zi în galeria foto de la festival!

Scena principală a fost deschisă la ora 18:00 de către cei de la Urma. Au urmat mai apoi Dub Pistols, rezidenţii Electric Castle, care au declarat că ei s-au mutat de fapt în Bonţida şi mai merg din când în când în Marea Britanie. De asemenea, au declarat că Electric Castle este mai bun decât Glastonbury, cel mai mare festival din UK, recunoscut pentru ploile sale.

Elliphant a fost o prezenţă inedită la EC. Pe lângă faptul că a pus publicul în mişcare cu muzica sa, artista a impresionat prin naturaleţea de care a dat dovadă şi prin discursurile sale. Dacă unii artiţti s-au folosit până acum de visual-uri sau alte efecte speciale, cele de la Elliphant au fost aproape trecute cu vederea de către fani, ei fiind surprinşi de atitudinea şi de prezenţa sa scenică.

Elliphant la Electric Castle - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Elliphant la Electric Castle – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a treia zi în galeria foto de la festival!

Flux Pavilion a fost primit de mulţime cu mâinile ridicate şi multă gălăgie. După cum spune una dinte cele mai cunoscute piese ale DJ-ului „I Can’t Stop”, fanii nu s-au putut opri din dansat până la sfârşitul set-ului.

Incredibil. Acesta este cuvântul care descrie cel mai bine experienţa Skrillex de la Electric Castle 2016. Artificiile şi tuburile cu CO2 au fost aproape de nesesizat în comparaţie cu efectele create de tunete şi fulgere. Fie că erau în faţa scenei sau în spate de tot, oamenii dansau ca şi când furtuna de afară nu exista. Se pare că nici de această dată ploaia nu a reuşit să-i oprească pe fani, aceştia fiind numiţi, pe bună dreptate, „the true headliner”. După terminarea show-ului, Skrillex nu s-a grăbit să plece, ci s-a alăturat celor prezenţi la festival până spre dimineaţă. Artistul a urcat pe scenele Boiler şi Red Bull Music Academy, alături de ceilalţi DJ şi a îndemnat la dans. Spre final, artistul a făcut şi o vizită castelului Bannfy.

Skrillex în faţa a 33000 de fani - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Skrillex în faţa a 33000 de fani – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din a treia zi în galeria foto de la festival!

Odată cu fiorii aduși de ploaia rece, pielea de găină a apărut și printre cei aflați la Boiler Stage, când Deliric și Silent Strike au invitat-o pe Alexandrina pe scenă. Artiştii au cântat împreună piesa „Gaia”, una dintre cele mai apreciate melodii de pe ultimul album, semnat Deliric & Silent Strike. Boiler Stage a mai găzduit în a treia zi de festival concertele Coma, Jon Kennedy, Shiver, Loadstar, Dodo, Diamonds Are Forever şi Blanilla & Orchestra.

La celelalte scene au fost prezenţi, printre alţii, Gui Boratto, The Model, Kaze, Irie Warriors, Lazio, Kaya Foundation, Trojan Sound System şi Serious Dub. Booha a fost gazda celor care încercau să-şi găsească un loc pentru a se adăposti de ploaie şi în cea de-a treia zi de festival.

Bring Me The Horizon rocked the Main Stage, în ultima zi

A patra zi de Electric Castle a însemnat concertele unor artişti precum God is an Astronaut, Bastille, Bring Me The Horizon şi Gorgon City. În sfârşit, vremea a ţinut cu participanţii la festival.

Dacă în zilele anterioare Main Stage-ul a fost predominant electric, în ultima seară de festival, concertele au fost în general rock, de la prima formaţia, Alternosfera, până la penultima şi cea mai aşteptată, BMTH.

Bastille la Electric Castle - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Bastille la Electric Castle – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din ultima zi în galeria foto de la festival!

God is an Astronaut a încântat publicul cu un concert post-rock, urmat apoi de show-ul celor de la Bastille care au încins spiritele, terminând concertul într-o notă optimistă, cu piesa „Pompeii”.

Momentul cel mai aşteptat al celei de-a patra seri de Electric Castle a fost concertul formaţiei Bring Me The Horizon. Britanicii au început show-ul într-o notă amuzantă, spunându-le fanilor că este momentul să le transmită toate lucrurile importante celor dragi, deoarece în timpul show-ului s-ar putea să rămână fără suflu. La fel de amuzant, sau oarecum ironic, artiştii şi-au încheiat concertul cu melodia „Drown”, probabil neintenţionat, având în vedere că în ziua precedentă exista o şansă să te îneci în faţa Main Stage-ului. Cert este că publicul s-a simţit extraordinar, cei din faţă formând de-a lungul mai multor piese câte un circle pit la îndemnul solistului.

Bring Me The Horizon rocked the Main Stage - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Bring Me The Horizon rocked the Main Stage – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din ultima zi în galeria foto de la festival!

Main Stage-ul ediţiei de anul acesta a festivalului a fost închis de cei de la Gorgon City. După ce s-a terminat concertul BMTH, mulţi dintre cei prezenţi la scena principală au rămas „în aşteptarea iubirii” pentru a nu-şi pierde locurile din faţă. În ciuda noroiului, de care mulţi păreau să nu mai fie deranjaţi oricum, atmosfera de la scena principală a fost una cu adevărat extraordinară.

Ultima zi de festival s-a încheiat la Booha Mansion, a doua zi la ora 10:00 dimineaţa. Probabil dacă nu s-ar fi terminat muzica, mulţi ar mai fi rămas acolo să danseze şi să se simtă bine.

Electric people - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Electric people – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din ultima zi în galeria foto de la festival!

Ediţia de anul acesta a festivalului a adus o experienţă cu adevărat inedită. Muzica, artiştii, furtuna, cizmele de cauciuc, pelerinele, săruturile în ploaie, toate acestea i-au făcut pe cei care au participat în acest an la festival să se îndrăgostească şi mai mult de Electric Castle şi să se simtă din nou ca acasă la castelul Bannfy.

Recenzie de Andreea Pîrghie