La aproape doi ani de la cel mai recent concert al său la Bucureşti, renumitul pianist HAVASI a revenit în România cu un nou show la Sala Palatului din Bucureşti. Concertul de marţi, 22 noiembrie 2016, a avut loc cu „casa închisă”, toate biletele epuizându-se rapid. Show-ul a făcut parte din turneul mondial „The Landmark World Tour”, prin care artistul maghiar îşi doreşte să umple marile săli de concerte ale lumii.

Muzica clasică reinterpretată într-un stil modern şi-a conturat un public generos în ultimii ani şi nu e de mirare că HAVASI a avut o ascensiune muzicală fulminantă într-un timp relativ scurt. Deşi există mai mulţi artişti care încearcă să aducă un suflu nou muzicii clasice, foarte puţini reuşesc să impresioneze cu adevărat. HAVASI este unul dintre pianiştii şi compozitorii care nu doar readuc în centrul atenţiei compoziţii clasice printr-o orchestraţie inovatoare şi originală, dar care reuşeşte să-şi contureze cu succes un stil muzical propriu de care te îndrăgosteşti iremediabil.

HAVASI în concert la Sala Palatului din Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
HAVASI în concert la Sala Palatului din Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Concertul a început la puţin timp după ora 20:00, când oamenii încă mai forfoteau prin sală pentru a-şi găsi locurile. Show-ul a debutat cu intro-ul de la „The Age of Heroes” şi, imediat după, HAVASI a urcat pe scenă în aplauzele spectatorilor care au umplut sala până la refuz pentru a-i asculta muzica. A urmat piesa „Trinity River”, „Miami Fever” şi „Brush and Piano” din „The Christ Trilogie”, aceasta din urmă fiind un omagiu adus renumitului pictor maghiar Mihály Munkacsy.

Din setlist au mai făcut parte şi piesele „Hypnotic”, care simbolizează viziunea modernă a lui Havasi asupra muzicii clasice, „Besides You”, o piesă plină de optimism şi pe care artistul i-a dedicat-o soţiei sale, dar şi „The Storm”, a cărei temă principală se regăseşte în acordurile puternice de pian şi pe care HAVASI a cântat-o în versiunea originală compusă acum aproape zece ani.

HAVASI, alături de Lisa Gerrard, în concert la Sala Palatului din Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
HAVASI, alături de Lisa Gerrard, în concert la Sala Palatului din Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

HAVASI a avut-o ca invitată specială pe celebra solistă şi compozitoare Lisa Gerrard, cea care a semnat şi interpretat coloana sonoră a peliculei „Gladiatorul”. Sala Palatului a vibrat timp de câteva minute la piesa „Awakenings”, care ne-a trezit tuturor emoţii şi amintiri.

În ultima parte a concertului HAVASI ne-a bucurat cu prezenţa prietenului său Endivel, care a fost protagonist la tobe. Înainte ca acesta să urce pe scenă, am avut parte de o introducere narativă pe tema „Drum and Piano”, care spune o poveste unică despre prietenie şi despre magia în care învăluie sufletul şi chiar muzica. O poveste despre prietenie care nu se naşte numai între oameni, ci şi între instrumente şi al cărei obiectiv este acela de a ne bucura spiritul.

HAVASI, alături de Endivel, în concert la Sala Palatului din Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
HAVASI, alături de Endivel, în concert la Sala Palatului din Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

HAVASI şi Endivel au cântat împreună piesele „Freedom” şi „The Duel”, unele dintre cele mai îndrăgite de către fani, iar toboşarul le-a oferit spectatorilor şi un solo incendiar la tobe. Un alt moment intens a fost duelul violoncelelor pe piesa „Thunderstruck” a celor de la AC/DC.

Show-ul s-a încheiat cu piesele „Spring Wind”, inspirată dintr-un cunoscut cântec tradiţional maghiar şi cu „Above the Mountains”, o melodie care vorbeşte despre depăşirea limitelor. La bis am avut parte de „Rise of the Instruments” şi „Generali”, iar la final HAVASI a fost aplaudat îndelung de către public, promiţând că se va întoarce în ţara noastră şi anul viitor.

Show-ul adus de HAVASI la Bucureşti a fost perfect atât din punct de vedere muzical, cât şi scenic, având multe numere pasionante de dans sportiv şi balet, dar şi efecte speciale inedite. Muzica lui HAVASI e o adevărată forţă inspiratoare şi purificatoare, şi de îndată ce-l asculţi, îţi dai seama că este foarte greu să-l compari cu vreun alt artist. Muzica sa este încărcată de o forţă spirituală pe care puţini artişti o descoperă şi chiar dacă o descoperă, este foarte dificil să o împărtăşească cu publicul. Iubirea lui HAVASI pentru muzică şi pian pare să nu cunoască limite, el explorează arta şi inovează constant, iar pentru cei care reuşesc să-i pătrundă esenţa, muzica lui este un dar preţios, care te urcă pe cele mai înalte culmi.

HAVASI în concert la Sala Palatului din Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
HAVASI în concert la Sala Palatului din Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Setlist concert HAVASI la Sala Palatului din Bucureşti

1. Intro + Prelude – The Age of Heroes (1st half)
2. Prelude – The Age of Heroes (2nd half)
3. Trinity River
4. Miami Fever
5. Alkotás Közben
6. The Christ Trilogy (Brush and Piano)
7. Mókus „Madarka” solo
8. Mystic
9. Hypnotic
10. Faena
11. Awakenings feat Lisa Gerrard
12. Elysium
13. The Storm – solo
14. Summer solo piano
15. Freedom feat. Endivel
16. Drum solo (Endi)
17. Try to Stop Me
18. The Duel (feat. Endivel)
19. Thunderstruck (AC/DC cello solo)
20. Etude no. 2 feat Beatbox
21. Spring Wind
22. Above the Mountains
Bis
23. Rise of The Instruments
24. Generali feat Endi