Muzica este o sursă de speranţă şi fericire, mai ales atunci când vremurile pe care le trăim nu sunt cele mai bune. Este unul din lucrurile pe care Nana Mouskouri a ţinut să ni le împărtăşească sâmbătă, 5 martie 2016, la concertul susţinut la Sala Palatului din Bucureşti.

După 5 ani de la cel mai recent concert al său la Bucureşti, din 2011, celebra artistă a revenit la Sala Palatului pentru a-şi revedea fanii şi pentru a le cânta unele dintre cele mai cunoscute piese ale sale. Concertul a făcut parte din turneul aniversar „Happy Birthday Tour”, fiind programat iniţial pe 25 noiembrie 2015, dar amânat din cauza unei intervenţii chirurgicale pe care a suferit-o artista.

Nana Mouskouri în concert la Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Nana Mouskouri în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Înainte ca spectacolul să înceapă în toată regula, pe ecranul gigant din spatele scenei au fost proiectate mai multe fotografii şi filmuleţe care ne-au înfăţişat-o pe Nana Mouskouri în ipostaze şi momente importante din viaţa sa: concerte, conferinţe sau întâlniri cu diferite personalităţi.

Nana Mouskouri a apărut pe scenă îmbrăcată într-o rochie albă, întocmai ca un mesager al păcii şi speranţei. A fost aplaudată frenetic de publicul care i-a rămas fidel timp de mai bine de 5 decenii şi pentru care muzica artistei a însemnat un adevărat balsam pentru suflet.

Concertul a însumat numeroase piese faimoase de-ale solistei, atât piese în limba greacă, limba ei maternă, cât şi în engleză, franceză şi germană. Printre melodiile interpretate sâmbătă seara s-au numărat: „La Vie, l’Amour, la Mort”, „Guten Morgen, Sonnenschein”, „Adieu Angelina”, „Quand Tu Chantes”, „Try to Remember”, „Smoke Gets In Your Eyes”, „Plaisir d’Amour” şi „Somewhere Over the Rainbow”.

Nana Mouskouri a interacţionat mult cu publicul ei de-a lungul celor două ore de concert, vorbind despre temele cântecelor sale, despre cariera sa, dar şi despre artiştii şi compozitorii care i-au influenţat ascensiunea muzicală, menţionând în acelaşi timp că apreciază mult muzica câtorva artişti valoroşi care s-au remarcat în ultimii ani. În acest context, Nana Mouskouri a ales să interpreteze piesa „Love Is a Losing Game” a regretatei cântăreţe Amy Winehouse. Printre piesele alese pentru acest concert s-a aflat şi „Only Love”, compusă special pentru Nana Mouskouri în anii ’80 de către compozitorul român Vladimir Cosma.

Nana Mouskouri în concert la Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Nana Mouskouri în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Nana Mouskouri le-a mai vorbit fanilor şi despre conjunctura politică internaţională şi despre vremurile tulburi în care a început să se contureze cariera ei artistică: „Când copiii cresc în vremuri tulburi, marcate de război, cum este şi cazul meu, ei au două posibilităţi: fie devin agresivi, asemenea timpurilor pe care le trăiesc, fie devin plini de speranţă, ca mine”. Celebra solistă a insistat pe faptul că prin muzica sa a dorit mereu să aducă speranţă în sufletele oamenilor, menţionând totodată că tristeţea este necesară în măsura în care te învaţă ce e cu adevărat fericirea şi cum să te bucuri mai intens de ea.

Concertul susţinut de Nana Mouskouri a fost plin de emoţie şi s-a încheiat cu piese ca „Amazing Grace”, „Guantanamera”, urmate de ritmurile dinamice ale unor piese tradiţionale greceşti. Artista a fost acompaniată de instrumentişti recunoscuţi pe plan internaţional, precum Lucien di Napoli, Yannick Deborne, Philippe Prengo şi Jean – Philippe Roux, care au oferit multă vigoare întregului concert. La final, Nana Mouskouri împreună cu muzicienii săi au fost aplaudaţi îndelung de către publicul care s-a ridicat în picioare în semn de eternă recunoştinţă pentru ceea ce a însemnat muzica acestei artiste, care la vârsta de 81 de ani reuşeşte încă să smulgă suspine şi fiori de emoţie.

Nana Mouskouri în concert la Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Nana Mouskouri în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Evenimentul a făcut parte din programul naţional „Artă contra Drog 2016”, iniţiat de Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film „Dracula” şi CIADO România. Prin acest program, organizatorii informează publicul asupra riscului consumului de droguri şi oferă o variantă sănătoasă de petrecere a timpului liber, invitând spectatorii să consume artă.