Anul 2012 nu a fost mai prejos decât 2011 în ceea ce priveşte concertele de care s-au bucurat rockerii din România. Astfel că, anul trecut, s-a continuat această „cursă” prin care organizatorii de evenimente au adus o serie de formaţii şi artişti celebri ai muzicii rock în România, printre care: Slayer, Manowar, Motley Crue, Megadeth, Guns N’Roses şi Red Hot Chili Peppers.

Start rock pentru 2012

Tarja Turunen a susţinut un concert memorabil pe 25 ianuarie, la Sala Palatului din Bucureşti. Concert ce a făcut parte din turneul „What lies beneath – The Final Tour 2012„. Tot în prima lună a anului, trupa Arch Enemy a concertat pentru prima dată în România pe 18 ianuarie la Arenele Romane din Bucureşti, în cadrul turneului de promovare al albumului „Khaos Legions” (2011).

Tarja Turunen – I Walk Alone – vezi mai multe filmări şi galeria foto

Evenimentul lunii martie pentru rockeri a fost concertul susţinut de Blaze Bayley, fostul solist al formaţiei Iron Maiden, pe 23 în The Silver Church din Bucureşti, concertul înscrindu-se în turneul „The King Of Metal Tour 2012”. A urmat concertul din 29 martie al legendarei formaţii T-REX, în Hard Rock Cafe din Bucureşti, concertul caritabil făcând parte din seria Classic Rock Nights. Formaţia germană de power metal Primal Fear a concertat pe 8 aprilie pe scena The Silver Church din Bucureşti în faţa fanilor ce îi aşteptau nerăbdători.

Apocalyptica şi Slayer au revenit la Bucureşti

Primăvara a deschis apetitul pentru muzica bună cu concertul celor de la Apocalyptica (13 mai), ocazie cu care finlandezii şi-au reîntâlnit fanii, în cadrul festivalului „Romanian Rock Meeting – Spring Edition”, organizat la Arenele Romane.

3-slayer-bucharest-arenele-romane-18
Slyer la Arenele Romane – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Prima întâlnire a trupei Slayer cu românii, la Sonisphere Festival din 2010, nu a fost de ajuns. Continuarea a fost concertul cu Slayer (4 iunie) cap de afiş, Arenele Romane fiind locul în care au răsunat acordurile celebrelor „South of Heaven”, „Seasons in the Abyss”, „Dead Skin Mask”, „Bloodline”, precum şi de pe cel mai recent album, „World Painted Blood” (2009). Tom Araya & Co. au promis că Bucureştiul va fi pe harta turneelor Slayer şi în viitor.

Linkin Park – Papercut – vezi mai multe filmări şi galeria foto

Linkin Park (6 iunie) au concertat în premieră în Bucureşti la Romexpo, iar show-ul lor s-a bucurat de prezenţa a aproximativ 13.000 persoane din ţară şi nu numai. Concertul din Capitală a făcut parte din turneul mondial pe care trupa l-a susţinut în 2012. Nu au lipsit cele mai cunoscute hituri ale formaţiei, dar din păcate comunicarea soliştilor cu publicul nu a fost prea prezentă. Oricât de mult a insistat publicul, Linkin Park nu au mai revenit pentru bis, după ce s-au retras de pe scenă, însă pe parcursul show-ului şi-au bucurat fanii cu piesele ce i-au consacrat.

Linkin Park la Romexpo Bucureşti - Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro
Linkin Park la Romexpo Bucureşti – Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro

OST Fest a deschis seria festivalurilor rock

A urmat OST FEST (15-17 iunie) la Romexpo, eveniment aflat la prima ediţie în Bucureşti, iar numele de pe afiş au fost pe măsura aşteptărilor. Headliner-i au fost, în ordine, pentru cele 3 seri: Motley Crue, Manowar şi Motorhead.

Înfiinţată în 1981, formaţia americană Motley Crue s-a aflat pentru prima dată la Bucureşti şi a avut ocazia să prezinte hiturile pornind din anii ’80 şi până la albumul „Saints of Los Angeles” (2008). Manowar s-au reîntors în Capitală, după primele opriri din 2009 şi 2010, pentru premiera mondială a albumului „The Lord of Steel” (2012).

Motorhead – Damage Case – vezi galeria foto de la OST Fest

Motorhead s-au bucurat să-i revadă pe români în ultima zi a festivalului, ocazie bună pentru a promova un album proaspăt – „The World is Yours” (2012). Ian „Lemmy” Kilmister nu a pierdut ocazia să-i antreneze pe fani în piesele anilor ’80: „Ace of Spades”, „Over the Top” sau „Killed by Death„.

La acelaşi festival au mai evoluat americanii de la Megadeth, Dave Mustaine & Co. aflându-se pentru a treia oară la Bucureşti, suedezii de la Europecare au promovat în special albumul „Bag of Bones” (2012), Overkill, aflaţi în plin turneu cu lansarea albumului „The Electric Age” (2012), W.A.S.P.Dimmu Borgir, Lake of Tears şi alţii.

Megadeth – A Tout le Monde – vezi galeria foto de la OST Fest

Rock the City, mai mare ca niciodată

Finalul lunii iunie a venit la Romexpo cu o nouă ediţie a Tuborg GreenFest – Rock the City (29 iunie – 1 iulie), cap de afiş fiind Guns N’Roses, aflaţi pentru a doua oară la noi, după concertul din 2010. Axl Rose şi colegii săi nu au avut decât să reia marile hituri care au lansat formaţia, neuitând să prezinte şi piese de pe „Chinese Democracy” (2008) – singurul album de studio scos după ce vechea componenţă s-a destrămat la mijlocul anilor ’90.

Guns N’ Roses la Tuborg GreenFest – Rock the City - Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro
Guns N’ Roses la Tuborg GreenFest – Rock the City – Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro

Dacă prima zi a festivalului a fost dedicată trupelor rock româneşti, în celelalte două zile nume mari au ocupat scena de la Romexpo. Machine Head, aflaţi în premieră în România, o formaţie americană de heavy-metal a cărei istorie începe în 1991. The Cult, o trupă britanică înfiinţată în 1983, de asemenea în premieră la Bucureşti.

Within Temptation Tuborg GreenFest – Rock The CityFoto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro
Within Temptation la Rock The City
Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro
Lacuna Coil Tuborg GreenFest - Rock The CityFoto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro
Lacuna Coil la Rock The City
Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro

În cadrul festivalului au mai evoluat Black Label Society (formaţia lui Zakk Wylde, fost chitarist al lui Ozzy Osbourne), californienii de la Ugly Kid Joe (formaţie celebră pentru succesul din 1992, ulterior desfiinţată şi reunită în 2010), olandezii de la Within Temptation, prezenţi în România şi în 2011 cu ocazia Festivalului Peninsula de la Târgu Mureş, britanicii de la Saxon, Soulfly (Max Cavalera regăsindu-şi energia pentru un nou show incendiar la Bucureşti), Evanescence, Lacuna Coil etc.

Evanescence – What You Want – vezi galerii foto de la Rock the City

B’ESTFEST Summer Camp 2012 cu o scenă specială pentru rockeri

În perioada 6-8 iulie a fost organizat lângă comuna Tunari B’ESTFEST Summer Camp, eveniment la care muzica rock a beneficiat de o scenă dedicată. O mare parte a publicului s-a bucurat de un concert de excepţie al formaţiei Garbage, headliner-i ai festivalului. Shirley Manson şi colegii săi de trupă au prezentat piese de pe recentul album, „Not your Kind of People” (2012), dar şi celebrele „The World is Not Enough„, „Only Happy when it Rains„, „Stupid Girl” sau „Queer„.

Meshuggah la B'ESTFEST
Meshuggah la B’ESTFEST
Foto: Dorin Tutuianu / iConcert.ro
Garbage la B’ESTFEST
Garbage la B’ESTFEST
Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro

Vezi mai multe galerii foto de la B’ESTFEST!

De o atenţie deosebită s-au bucurat şi cei de la Meshuggah, formaţie ce a evoluat în ultima seară a festivalului. Printre numele mari care au evoluat la B’ESTFEST s-au numărat portughezii de la Moonspell, trupa americană de death-metal Obituary, înfiinţată în 1984, şi nemţii de la Kreator, care se bucură întotdeauna de fidelitatea fanilor din România. Kreator au avut de promovat un album nou – „Phantom Antichrist” (2012), dar nu au lipsit hituri precum „Coma of Souls„, „Lost„, „Endorama” sau „Violent Revolution„.

Metalele grele „răsar” în august

Luna august a început cu show-ul Placebo (6 august) desfăşurat pe Stadionul Iolanda Balaş Soter, trupa fiind pentru a treia oară la Bucureşti. Brian Molko, Stefan Olsdal şi Steve Forrest au prezentat piese de pe toate cele şase albume de studio, iar ca întotdeuna „Every Me and Every You” a reprezentat punctul culminant al concertului.

Placebo la Bucureşti - Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro
Placebo la Bucureşti
Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro
My Dying Bride la ARTmania - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
My Dying Bride la ARTmania Festival
Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi galerie foto de la Placebo şi de la festivalul ARTmania!

La Sibiu s-a desfăşurat deja celebrul ARTmania Festival (6-12 august), printre formaţiile care au fost invitate numărandu-se Die Toten Hosen, Poets of the Fall, Trail of Tears şi My Dying Bride. „Ballast Der Republik” este albumul de studio lansat de Die Toten Hosen în 2012 şi promovat şi publicului de la Sibiu. Formaţia britanică de doom metal My Dying Bride a fost o altă piatră de hotar pentru ediţia de anul trecut a festivalului. Fanii acestora s-au bucurat şi de câteva piese noi de pe al 11-lea album de studio al trupei, chiar dacă „A Map of All Our Failures” (2012) a fost lansat două luni mai târziu.

Children of Bodom la Peninsula - Foto: Călin Ilea
Children of Bodom la Peninsula – Foto: Călin Ilea

Vezi galeriile foto de la festivalul Peninsula!

La Târgu Mureş a continuat Festivalul Peninsula cu o nouă ediţie (23-26 august). Metalul greu a fost reprezentat de formaţia Children Of Bodom (25 august), înfiinţat în oraşul finlandez Espoo în 1993, având la activ şapte albume de studio. Au mai evoluat pe scena principală The Straits (foştii membri ai trupei Dire Straits), Subscribe (trupă care a cucerit publicul din România), Republic (care au fost prezenţi şi la alte ediţii ale festivalului), Zdob şi Zdub, Viţa de Vie sau Trooper.

National Arena a fost cucerită de Red Hot Chili Peppers

Ultima lună a verii s-a încheiat evident pe 31 august, dar nu oricum, ci poate cu cel mai aşteptat concert al anului: Red Hot Chili Peppers. Americanii au pus şi România pe harta ţărilor în care şi-au promovat albumul „I’m With You” (2011), National Arena fiind locul perfect pentru un astfel de eveniment.

Red Hot Chili Peppers la Arena Naţională - Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro
Red Hot Chili Peppers la Arena Naţională – Foto: Vlad Ionuţ Pîrîu / iConcert.ro

Vezi galeria foto a concertului Red Hot Chili Peppers!

Formaţia s-a înfiinţat în 1983 în Los Angeles, iar la Bucureşti, alături de Anthony Kiedis (voce), Michael „Flea” Balzary (bass) şi Chad Smith (tobe), s-a aflat şi chitaristul Josh Klinghoffer care l-a înlocuit pe John Frusciante, dedicat carierei sale solo. Publicul prezent pe stadion a cântat alături de formaţie hituri precum „Under the Bridge”, „Scar Tissue”, „Californication”, „Snow” sau „The Adventures of Rain Dance Maggie”.

Toamna a venit cu recitaluri ale unor trupe legendare

The Cranberries au susţinut cel de-al doilea concert în România pe 11 octombrie 2012 la Romexpo. Trupa irlandeză şi-a ghidat cei peste 6000 de fani prezenţi prin discografia trupei, de la piese celebre ca „Linger”, „Dreaming my Dreams”, „Salvation” sau „Zombie”, la melodii de pe cel mai recent album al trupei, „Roses” (2012).

The Cranberries la Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
The Cranberries la Bucureşti
Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Status Quo la Sala Palatului - Foto: Betty Cristea / iConcert.ro
Status Quo la Sala Palatului
Foto: Betty Cristea / iConcert.ro

Vezi galeriile foto de la concertele The Cranberries şi Status Quo!

Aflaţi în premieră la Bucureşti cei de la Status Quo (17 octombrie) au concertat la Sala Palatului. Show-ul a făcut parte din turneul de promovare al albumului „Quid Pro Quo„, dar nu au lipsit din playlist „In the Army Now”, „Down Down” sau „Roll Over Lay Down”.

Suedezii de la Therion au sărbătorit cei 25 de ani de carieră şi la Bucureşti printr-un concert ce s-a desfăşurat pe 19 octombrie pe scena de la Arenele Romane din Capitală.

Unul din cele mai aşteptate concerte de club a fost cel al nemţilor de la Accept (21 octombrie) din Jukebox Venue. „Midnight Mover”, „Protectors of Terror” sau „Kill the Pain” au fost câteva din piesele prezentate la Bucureşti.

Finalul de an s-a bucurat de un concert de excepţie al chitaristului Steve Vai (1 noiembrie) desfăşurat la Sala Palatului. Artistul, care este şi un foarte bun compozitor, producător şi solist, a mai cântat în România în septembrie 2009 în cadrul Festivalului Cerbul de Aur şi în decembrie 2010 la Sala Polivalentă.

Steve Vai la Sala Palatului - Foto: Diana Damalan / iConcert.ro
Steve Vai la Sala Palatului – Foto: Diana Damalan / iConcert.ro

Vezi întreaga galerie foto de la concertul Steve Vai!

Steve Vai a prezentat la Bucureşti cel mai recent album al sau, „The Story of Light” (2012), cei aproximativ 4.000 de spectatori asistând la un adevărat show de lumină, sunet şi magie la chitară. Nu au lipsit hituri dintre care: „Racing the World”, „Tender Surrender”, „The Moon and I” sau „For the Love of God”.

În 2013 tradiţia continuă

Anul 2013 se anunţă şi el încărcat pentru fanii muzicii rock. Festivalurile rock deja tradiţionale au loc şi în acest an, iar printre primele nume confirmate se regăsesc: Rammstein şi Bullet for My Valentine (Rock the City, Bucureşti, 27-28 iulie 2013) sau King Diamond (OST Fest, Bucureşti, 7-9 iunie 2013). ARTmania Festival (5-11 august 2013) anunţă pe 14 ianuarie primele trupe care vor concerta în Piaţa Mare din Sibiu (UPDATE: Orphaned Land şi Amaranthe) şi tot în perioada următoare vom afla unde se desfăşoară Festivalul Peninsula, la Cluj-Napoca sau tot la Târgu Mureş.

Concerte rock vor fi anul acesta şi în cluburi sau alte locaţii din Bucureşti şi din ţară, iar printre confirmaţi îi avem pe Slash, împreună cu Myles Kennedy şi The Conspirators, Helloween, SabatonMark KnopflerTarja Turunen sau Eric Martin (Mr. BIG). Dar marea majoritate a artiştilor abia urmează să fie confirmaţi. Let’s rock!