Interesul românilor pentru concertele rock a fost crescut şi în anul 2011, când fanii rockului au reuşit să asculte live pentru prima dată trupele favorite. Totodată, alte formaţii au revenit cu forţe noi pe scenele din Bucureşti, Sibiu, Târgu Mureş sau Cluj-Napoca. Printre cele mai sonore nume care au urcat pe scenele din România în 2011 sunt Bon Jovi, Alice Cooper, Scorpions, Tarja Turunen, Helloween sau Iggy Pop.

Primele concerte din 2011 au adus nume mari pe scenele româneşti

Pe 20 aprilie la Arenele Romane s-a desfăşurat „The Ugly World Tour 2011” avându-i pe afiş pe Children Of BodomEnsiferum şi Machinae Supremacy. Luna mai a început cu concertul nemţilor de la Blind Guardian, cu ocazia festivalului „Unu Mai Rock” de la Arenele Romane. Evenimentele rock au continuat cu show-urile trupelor Haggard (8 mai) şi Dark Tranquility (19 mai) din clubul The Silver Church din Bucureşti. Pe 4 iunie, trupa britanică Suede a concertat în premieră la Bucureşti, la Arenele Romane în deschidere avându-i pe românii de la The Mono Jacks.

Scorpions şi Alice Cooper – veterani rock prezenţi în România

Scorpions şi-a trecut în agenda de concerte pentru 2011 două oraşe din România: Bucureşti pe 9 iunie şi Cluj-Napoca pe 8 octombrie, după ce cunoscuseră deja în anii trecuţi publicul român. Concertul din 9 iunie s-a desfăşurat la Zone Arena şi s-a înscris în gigantul turneu de adio anunţat de nemţi pentru 2011. Fanii Scorpions s-au bucurat şi în octombrie, odată cu concertul susţinut la Cluj Napoca pentru inaugurarea stadionului Cluj Arena. Celebrele balade rock „Wind of Change„, „Still Loving you„, „Holiday” sau „When the Smoke is going down” au făcut parte din playlistul Scorpions pentru România.

Vezi mai multe filmări de la concertul Scorpions!

Cu siguranţă veteranul Alice Cooper s-a bucurat de primirea călduroasă a fanilor de care a avut parte pe 14 iunie la Arenele Romane. Aflat pentru a doua oară la Bucureşti, prima dată fiind prezent la B’ESTIVAL 2007, artistul şi-a încântat auditoriul cu piese de pe albume mai vechi precum „Billion Dollar Babies” (1973), „Trash” (1989), dar şi de pe cel mai recent album intitulat „Welcome 2 My Nightmare” lansat în 2011. Concertul lui Alice Cooper a făcut parte din turneul „No More Mister Nice Guy: The Original Evil Returns!„.

B’ESTFEST la concurenţă cu Rock the City

Mijlocul verii i-a pus la grea încercare pe românii care au avut de ales între mai multe concerte sau festivaluri, majoritatea desfăşurate la Bucureşti. În perioada 1-3 iulie s-au desfăşurat două festivaluri deja cu tradiţie: B’ESTFEST în comuna Tunari (printre trupele participante numărându-se Skunk Anansie sau House of Pain) şi Rock the City desfăşurat în Piaţa Constituţiei, cu nume precum Judas Priest şi Whitesnake, dar şi Therapy? sau The Prodigy. Cei de la Judas Priest, aflaţi în România pentru a 2-a oară după concertul din 2008, au realizat un concert incendiar la Bucureşti, o dată cu turneul lor de final intitulat „Epitaph World Tour”.

Vezi mai multe filmări de la B’ESTFEST 2011!

Bon Jovi, uimit de căldura cu care a fost primit

Concertul anului a avut loc pe data de 10 iulie, când Bon Jovi a surprins la Bucureşti prin plăcerea cu care şi-au interpretat hiturile celebre, dar şi pentru durata lungă a concertului, aproximativ trei ore. Piesele mult aşteptate au curs pe bandă de pe albume precum „New Jersey” (1988), „Keep the Faith” (1992), „These Days” (1995), „Crush” (2000) sau cel mai recent album „The Circle” (2009). Solistul a fost impresionat de reacţia publicului căruia i-a mulţumit pentru că au aşteptat timp de trei decenii concertul Bon Jovi. După un bis prelungit, Bon Jovi a promis că formaţia va reveni în România cât de curând. Fanii, dar şi colegii i-au cântat lui Richie Sambora „La mulţi ani”, artistul împlinind 52 de ani pe 11 iulie.

Vezi mai multe filmări de la concertul Bon Jovi!

Celebrul hit „To be with you” a răsunat pe data de 17 iunie în Hard Rock Cafe din Bucureşti odată cu spectacolul ţinut de americanii de la Mr. Big. Concertul a marcat aniversarea a 40 de ani de la deschiderea primului Hard Rock Cafe din lume, la Londra. Formaţia suedeză Lake Of Tears şi-a promovat şi la Bucureşti, pe data de 25 iunie, cel mai recent album intitulat Illwill„. Concertul a fost al 2-lea după cel din martie 2006 care s-a bucurat de un mare succes în rândul metaliştilor români.

Sibiu şi Târgu Mureş, centrele live în luna august

Luna august i-a adus la Arenele Romane din Bucureşti pe Deftones, aşteptati de fani de ceva vreme. Concertul a făcut parte din cadrul „Alternative Summer Day”, trupa prezentându-şi cel mai recent album, „Diamond Eyes” (2010). Festivalul ARTmania cu tradiţie în Sibiu, i-a readus în faţa fanilor în perioada 8-14 august, printre alţii, pe Tarja Turunen, Helloween şi Sonata Arctica. La Târgu Mureş s-a desfăşurat festivalul Tuborg GreenFest Peninsula între 25 şi 28 august care a strâns un public impresionant, aducându-i în concert pe Iggy Pop, Hammerfall, Guano Apes, Kasabian sau Within Temptation. Trupe ca Interpol, Noisette, The Wombats sau The Raveonettes au urcat pe scena festivalului Summer Well, desfăşurat între 13 şi 14 august lângă Bucureşti.

Trupe importante pentru ultimele concerte din 2011

În ultima parte a anului, alte formaţii rock ne-au vizitat. Data de 1 octombrie a însemnat pentru fanii In Flames reîntâlnirea cu trupa favorită, cu ocazia promovării la Arenele Romane a albumului Sounds of a playground fading. Trupa Amorphis a concertat pe 8 noiembrie la Sibiu, iar pe 9 noiembrie la Bucureşti. Tot în Capitală au venit veteranii Sodom (5 noiembrie) şi Venom (12 noiembrie), în cadrul conceptului „Rock Legends Festival” de la Arenele Romane. Anul metalic 2011 s-a încheiat cu concertele trupelor Iced Earth din 22 noiembrie şi Orphaned Land pe 10 decembrie, la Bucureşti.

Anul 2011 în România a fost marcat de evenimente rock importante, iar acum aşteptăm să vedem ce va oferi 2012. La mulţi ani şi la mult rock!