Sala Palatului a găzduit pe 12 aprilie 2014 spectacolul „Pe aripile muzicii„, un show unde iubitorii de film au putut asculta melodii celebre din coloanele sonore, interpretate de Orchestra Simfonică Bucureşti, sub bagheta dirjorului american, David Handel.

Imediat după ora 19:00, luminile s-au stins, iar publicul a fost întâmpinat de Orchestra Simfonică Bucureşti pe acordurile piesei „As times goes by” din ecranizarea Casablanca, moment în care au fost proiectate imagini din celebra peliculă pe cele două ecrane amplasate în stânga şi dreapta scenei. Pianul şi viorile s-au întrecut în măiestrie, creând un moment romantic de care publicul s-a bucurat vizibil.

Incursiune în timp de la Cântând în ploaie, până la Lista lui Schindler şi Masca lui Zorro

Prezentatorii spectacolului şi-au făcut apariţia pentru a ne prezenta programul spectacolului precum şi invitaţii speciali ai serii, astfel l-au adus în atenţia noastră pe David Handel, celebrul dirijor american considerat unul dintre cei mai respectaţi şi valoroşi dirijori ai momentului.

Dirijorul american David Handel - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Dirijorul american David Handel – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

După această mică introducere, s-a lăsat din nou întunericul în Sala Palatului şi am fost repede cuceriţi de primele acorduri ale piesei „Singing in the rain”. Filmul omonim, lansat în 1952, a făcut trecerea de la filmul mut la cel vorbit. A urmat apoi „The Magnificent 7”, western-ul din 1960 care ne aducea aminte de filmele copilăriei.

Show-ul a continuat cu figura emblematică a celui ce a fost „The Godfather”, iar accentele grave ale muzicii ne-au condus spre o atmosferă serioasă, cerând parcă un respect anume. Tot în acelaşi ton au urmat apoi temele centrale din peliculele „Once unpon a time in America”, „The professionist” şi „Schindler’s list”. Cel din urmă a avut un impact puternic asupra celor prezenţi, solo-ul de vioară dramatic amintind de tragedia din cel de-al Doilea Război Mondial. A fost un moment trist adus ca un omagiu tuturor celor care au murit în cumplitul război.

Orchestra Simfonică Bucureşti, sub bagheta dirjorului David Handel - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Orchestra Simfonică Bucureşti, sub bagheta dirjorului David Handel – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Pentru a nu rămâne în starea de melancolie instalată, Orchestra Simfonică Bucureşti ne-a ajutat să părăsim acea zonă tragică prin ritmuri evreieşti urmate de cele de flamenco, amintidu-ne de ecranizările „Rabbi Jacob” şi „The Mask of Zorro”.

Harpa laser – surpriza serii

După o pauză de aproximativ 15 minute, cei doi prezentatori au revenit pentru a ne face cunoscute titlurile următoarele coloane sonore care ne fusesera pregătite şi ne-au asigurat că urma să asistăm la partea veselă a serii

Imediat am luat parte la surpriză: harpa laser, la care s-a interpretat compoziţia semnată Vangelis, de pe pelicula din 1492: „Conquest of paradise”, căreia i s-au adăugat accente sobre de către un cor. Ritmurile lejere din filmul „Rocky” şi „Breakfast at Tiffany’s” ne-au relaxat pe toţi, iar acordurile vesele şi optimiste ale orchestrei au făcut loc unei atmosfere degajate.

Spectacolul "Pe aripile muzicii" la Sala Palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Spectacolul „Pe aripile muzicii” la Sala Palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Se pregătea de fapt terenul pentru următorul moment când am fost brusc înveseliţi de Marşul Colonelului Hathi din desenele „The Jungle Book”. Pentru prima dată cei prezenţi au prins viaţă şi au început să aplaude în timpul piesei, bucurându-se de acordurile zglobii urmând apoi celebra Bear Necessitites a ursului Baloo. Spre bucuria publicului, show-ul a continuat cu tema principală din nemuritoarele desene Tom & Jerry care ne-au transpus în vremurile orchestrelor de jazz de la începutul secolului trecut din America.

Bine cunoscuta piesă din „Zorba the Greek” a fost din nou pe placul spectatorilor, care aplauda în ritmurile piesei. Am părăsit pentru scurt timp zona de distracţie pentru tango-ul serios din „Scent of a Woman”, când, într-un colţ al scenei, doi dansatori ne-au făcut o demonstraţie despre ce înseamnă senzualitatea în dans. Tema din „Dirty Dancing” a fost următoarea compoziţie prezentată de Orchestra Simfonică Bucureşti.

"Pe aripile muzicii", un elogiu adus cinematografiei americane - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
„Pe aripile muzicii”, un elogiu adus cinematografiei americane – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Finalul spectacolului l-au asigurat piese de pe coloanele sonore din „The Amazing Spiderman” şi „Butch Cassidy & The Sundance Kid”. După aplauze prelungi, Orchestra Simfonică Bucureşti ne-a oferit un bis delectându-ne cu poate cea mai apreciată melodie a serii, „Bear Necessities”.

Concertul „Pe aripile muzicii” a fost o retrospectiva a celor mai semnificative momente din istoria cinematografiei americane şi a reprezentat un elogiu al celor mai frumoase filme din istorie care vor rămâne nemuritoare.