Muzica instrumentală are capacitatea de a reflecta întotdeauna stări şi senzaţii ale căror esenţă nu poate fi surprinsă prin intermediul cuvintelor. Iar această magie a sunetelor pure se regăseşte cu prisosinţă în muzica artistului japonez Kitaro, care a susţinut un concert deosebit la Sala Palatului, pe 2 martie 2014.

Aceasta a fost prima oară când maestrul soseşte în România, iar concertul a făcut parte din primul turneu al artistului în Europa de Est, „2014 Symphonic World Tour”. În cele două ore de călătorie muzicală mistică, lui Kitaro i-au fost alături pe scenă alţi 36 de instrumentişti talentaţi din grupul Santa Rosa Symphony.

Marius Mihalache, artistul român care l-a impresionat pe Kitaro

Şi pentru că unui artist de talia lui Kitaro i se cuvenea şi o introducere pe măsură, Marius Mihalache, cunoscut ca maestrul absolut al ţambalului, a fermecat publicul timp de aproximativ jumătate de oră cu abilităţile sale de a pune în valoare instrumentul care l-a consacrat.

Marius Mihalache pe scena Sălii Palatului din Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Marius Mihalache pe scena Sălii Palatului din Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Şi dacă ne gândim că instrumentistul român este primul care are onoarea să deschidă un concert al japonezului Kitaro, această realizare devine cu atât mai laudabilă. Prestaţia lui Marius Mihalache s-a dovedit fără cusur, acordurile de ţambal contopindu-se armonios cu cele ale unei chitare bass, iar publicul l-a răsplătit cu multe aplauze.

Muzica lui Kitaro – îmbinare de sublim, delicateţe şi misticism

Nu este niciun secret că muzica pe care Kitaro o compune este unică şi răspândeşte o aură de spiritualitate şi misticism pe care cei mai mulţi ascultători din Occident o găsesc de-a dreptul fermecătoare. S-ar părea că această muzică are puterea de a îmblânzi orice suflet, promovând pacea şi liniştea interioară. De altfel, Kitaro mizează pe faptul că muzica are chiar puterea să vindece sufletul omului.

Deşi s-a lăsat aşteptat destul de mult, fanii fiind nerăbdatori să-l vadă şi să-l asculte, artistul japonez a păşit pe scenă puţin după ora 20:00 şi a început spectacolul cu piesa „Mercury”, un adevărat imn închinat naturii cu ajutorul flautului din bambus chinezesc. O melodie aproape cosmică, desprinsă din exoticele tărâmuri japoneze şi care păstrează elemente tradiţionale ale acestei culturi.

Kitaro a fascinat audienţa prezentă la Sala palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Kitaro a fascinat audienţa prezentă la Sala palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Kitaro ne-a purtat printre cele mai transcendentale melodii de pe „Silk Road”, un album seducător care evocă tensiunea fragilă a muzicii tradiţionale japoneze, şi „Kojiki”, aducându-ne pe rând sunetul mării, al vântului şi înfăţişându-ne vocea întregii naturi pe care artistul o slujeşte neîncetat. Kitaro a creat toate aceste senzaţii şi atmosfere prin intermediul sintetizatorului său, capabil să reflecte tot ceea ce ţine de pământesc şi cosmic.

Un apel la pace şi iubire şi promisiunea revederii

Kitaro ne-a oferit o întreagă fuziune de culturi, de experienţe, purtându-ne în toate colţurile lumii şi până în inima Universului, invitându-ne să medităm, dar şi să contemplam lumea mereu schimbătoare. Piese precum: „Silk Road”, „Hajimari”, „Sozo”, „Koi”, „Orochi”, „Matsuri”, „Nageki” sau „Reimei” au dezlănţuit fantezia muzicii şi au oprit timpul în loc pentru toţi cei aflaţi în sală, şi am îndrăznit să visăm la o eră în care armonia, pacea şi iubirea vor domni peste întregul pământ.

Kitaro alături de Santa Rosa Symphony la Sala Palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Kitaro alături de Santa Rosa Symphony la Sala Palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Deşi Kitaro şi sintetizatorul său au fost în centrul atenţiei, magia muzicală de care vorbeam nu ar fi fost uşor de înfăptuit fără sprijinul instrumentiştilor din trupa sa şi anume Keiko Takahashi (clape şi efecte speciale), Dan Antunovich (bass), Jasper de Roos (tobe), Jessica Hindin (vioară), dar şi de instrumentiştii care fac parte din Santa Rosa Symphony, dirijaţi de către Stephen Small.

Kitaro a răpit câteva minute din concert pentru a ne mărturisi cât de bine s-a simţit la noi, concluzionând că trebuie să vină mai des în ţara noastră. A fost ovaţionat de public şi aplaudat îndelung, iar noi, spectatorii am părăsit sala mai luminaţi spiritual de muzica de o frumuseţe atât de ireală. Până la urmă, putem spune cu satisfacţie că artistul Kitaro şi-a îndeplinit şi de această dată obiectivul de a ne vindeca sufletele şi de a preamări frumosul.

Concertul lui Kitaro de la Bucureşti a fost organizat de International Best Project.