Luni, 29 aprilie 2013, publicul român prezent la Sala Palatului din Bucureşti a servit o porţie de umor veritabil în compania unuia dintre cei mai apreciaţi actori de stand-up comedy britanici, Eddie Izzard.

Eddie pe scena din Bucureşti

Fără nicio prezentare, Eddie şi-a început show-ul prin a-i mulţumi publicului pentru cunoaşterea limbii engleze şi a exemplificat cu propria persoană importanţa stăpânirii unei limbi străine. Aşa cum ştiam, artistul are un show „tout en francais” pentru care îşi exersează constant franceza, rezultatul fiind „magni-fuckin-fique”.

Cunoscut pentru buna sa interacţiune cu audienţa, Eddie Izzard ne-a „luat pulsul” umorului înainte să scoată artileria grea. Câteva glume despre religie, politică şi istorie au fost suficiente pentru ca Eddie să-şi dea seama care sunt limitele sau, mai degrabă, că nu există limite bine conturate când vine vorba de amuzamentul publicului român. De altfel, ne-a şi spus că reacţionăm foarte bine pentru un popor cu religie ortodoxă.

Eddie Izzard pe scena Sălii Palatului - Foto: Alex Chelba
Eddie Izzard pe scena Sălii Palatului – Foto: Alex Chelba

Istorie, mitologie şi religie

Ca de fiecare dată, Eddie Izzard, a abordat tematici controversate, construind un monolog sinuos în jurul micilor şi marilor obsesii ale omenirii. La capitolul istorie a discutat despre romani („fascist plumbers”) şi nazişti, Genghis Khan şi Margaret Thatcher, al cărei loc aparent este în iad alături de Pinochet. Însă Caesar (chicken Caesar) a fost de departe cel mai „delicios” personaj, datorită dialogurilor fictive pe care Eddie le-a presărat cu onomatopee.

La capitolul religie şi filosofie, umorul maliţios, de ateu, al comedianului a creat portrete burleşti ancorate într-o realitate modernă şi cinică. Astfel am văzut caricaturile Papei, ale preoţilor budişti, ale fantomelor şi mai ales pe cea a lui Dumnezeu, o entitate vagă, prea ocupată cu noul iPad pentru a salva un muritor de la pedeapsa capitală.

N-au lipsit nici subiectele tabu, sarea şi piperul oricărui show de stand-up. Printre şefi de stat şi zei romani, Eddie a adus în discuţie homosexualii, metrosexualii, lesbienele şi travestiţii, a căror identitate pare uneori să-i inducă în eroare pe heterosexuali.

Improvizaţie si Darth Vader

Şi cum publicul a fost foarte receptiv la toate acestea, Eddie nu s-a oprit aici. De câte ori a avut ocazia, a inserat în monologul său glume seci şi trimiteri la elemente din cultura universală, cum ar fi opera lui Shakespeare, „Lord Of The Rings”, „Darth Vader” şi „Stella Artois”. Aceste momente de improvizaţie au fost foarte apreciate pentru că ne-au făcut să simţim gustul autentic al unui show de stand-up comedy şi ne-au apropiat în mod natural de actorul britanic.

La final, Eddie s-a întors pe scenă pentru un „bis” în care a combinat două momente din show-uri mai vechi, foarte populare. Cunoscătorii au fost încântaţi de reinterepretarea celor două momente („death star canteen” şi „cake or death”), iar publicul nedumerit a fost invitat să „google it”.

Eddie Izzard în premieră la Bucureşti - Foto: Alex Chelba
Eddie Izzard în premieră la Bucureşti – Foto: Alex Chelba

Umorul inteligent şi subtil al lui Eddie Izzard este ca o ţesătura fină de sensuri în care parodia şi caricatura se împletesc cu o viziune şi un mod de gândire formate într-o viaţă. Fără să fim neaparat conştienţi de asta, pe parcursul monologului său, Eddie Izzard ne-a împărtăşit fragmente din experienţa personală. Astfel, am aflat că Eddie este un britanic european, născut într-o ţară arabă, dar care are o gândire tipic americană. Tot din show-ul său am aflat că participă la maratoane, că a avut spectacole mari în locuri cu prestigiu, că ego-ul îi joacă uneori feste, dar că asta nu-l împiedică să practice autoironia.

Show-ul organizat de Livehouse la Sala Palatului face parte din turneul la nivel mondial, „Force Majeure„, ce se va desfăşura în 25 de ţări, fiind probabil cel mai important turneu din cariera lui Eddie Izzard.