Iubitorii muzicii jazz şi world music au avut parte de o seară perfectă în compania lui Dhafer Youssef. Artistul tunisian a revenit, după doi ani, împreună cu bandul său, pe scena Sălii Radio din Bucureşti. Show-ul de pe 27 octombrie 2016 a deschis seria concertelor Jazz Night Out din această toamnă.

Puţin după ora 20:00 cei patru artişti şi-au făcut apariţia pe scenă pentru a-şi revendica atât instrumentele cât şi rolurile. Astfel, publicul bucureştean a putut să îi vadă pe Dhafer Youssef (oud, voce), Aaron Parks (pian), Ben Williams (contrabas) şi pe Justin Faulkner (tobe).

Concertul a început într-o notă melancolică. Dhafer Youssef era în centrul atenţiei şi, alături de colegii săi, a deschis show-ul într-o notă gravă, dar plină de emoţie, cu un prim cânt de jale, ca o tânguială profundă. În timp ce vocea lui Dhafer se înălţa către culmi înalte, părea că toate lucrurile lumeşti sunt lăsate în urmă. Deşi nu înţelegeam seminificaţia cuvintelor din limba arabă, cântul lui serios şi profund părea ca o chemare mistică la rugăciune. La finalul piesei, publicul a aplaudat fericit, iar Dhafer a mulţumit. Apoi a subliniat faptul că va interpreta pe toată durata concertului compoziţii 100% de pe albumul „Diwan of Beauty and Odd” (2016).

Un jazz newyorkez cu accente orientale

Instrumentele au început să danseze împreună într-un echilibru perfect, într-o armonie fără cusur, formând un tot unitar. Oudul lui Dhafer a devenit actorul principal, acaparând atenţia tuturor. Sunetul emis devenea din ce în ce mai tare, mai puternic, mai intens, urmat curajos de pian, tobe şi contrabas. Dhafer părea sedus de fiecare notă în parte, cânta cu o plăcere vădită, cu o emoţie sinceră, imposibil de disimulat.

Dhafer Youssef în concert la Sala Radio din Bucureşti - Foto: Max / Twin Arts
Dhafer Youssef în concert la Sala Radio din Bucureşti – Foto: Max / Twin Arts

Pasaje interesante care făceau trecerea pe nesimţite de la un jazz clasic la ritmuri orientale ne făceau să ne întrebăm când am plecat din New York şi am ajuns în vechea Arabie. Astfel, cei prezenţi la Sala Radio au putut să se bucure de piese precum „Diving in the Air”, „Of Beauty & Odd”, „Al-Akhtal Rhapsody” şi „Fly Shadow Fly”.

O colecţie de poeme ce înglobează atât frumosul cât şi straniul

Titlul albumului promovat la Bucureşti nu este întamplător, „Diwan” reprezintă o colecţie de poeme scrise pentru a fi cântate. Cât despre „Beauty and odd”, Dhafer crede că fără contrarii, nu se poate crea nimic şi tocmai în aceasta rezidă ideea albumului: în explorarea frumosului şi straniului. „Doar cei care au văzut urâtul, pot aprecia frumosul”, declară artistul într-un interviu.

Dhafer Youssef în concert la Sala Radio din Bucureşti - Foto: Max / Twin Arts
Dhafer Youssef în concert la Sala Radio din Bucureşti – Foto: Max / Twin Arts

De altfel, Dhafer Youssef se află în perioada acestea în plin turneu de promovare a acestui album, care spre deosebire de compoziţiile anterioare, este produs doar cu muzicieni din New York, pe care i-a şi adus cu el pe scena Sălii Radio. Acest detaliu se simte pregnant în toate melodiile noi pentru că, deşi artistul a păstrat elementul spiritual, se simte totodată o îndepartare de mistic şi o ancorare mai profundă în radăcinele jazzului clasic.

În 2014 am cunoscut un Dhafer Youssef solemn, o dată cu concertul de promovare al albumului „Birds Requiem” (2013). De această dată însă, tunisianul ne-a arătat o nouă faţetă, mai jucăuşă, mai relaxată, mai puţin apăsată de încărcătura mistică.

Dhafer Youssef în concert la Sala Radio din Bucureşti - Foto: Max / Twin Arts
Dhafer Youssef în concert la Sala Radio din Bucureşti – Foto: Max / Twin Arts

Oricine asistă la un concert al tunisianului, are ocazia să îi savureze atât pasajele pasionale, născute dintr-o fire vulcanică, cât şi fragmentele liniştite ce îndeamnă la introspecţie. Oricine face cunoştinţă cu Dhafer Youssef, are şansa să asculte cum un spirit liber cântă despre lume şi contrastele acesteia şi va reuşi să înteleagă cum muzica va fi întodeauna un pansament şi un refugiu pentru suflet.

Concertul lui Dhafer Youssef de la Sala Radio din Bucureşti a făcut parte din seria Jazz Night Out, organizată de Twin Arts.