Balkanik! Festival, eveniment ajuns la a patra ediţie, a avut loc în Grădina Uranus din Bucureşti în weekendul 12-14 septembrie 2014, confirmând amintirile plăcute din anii trecuţi. Un vestitor al toamnei adus în cadrul urban, Balkanik! Festival a oferit vizitatorilor trei zile de petrecere, activităţi distractive, mâncăruri alese şi o atmosferă cu totul aparte.

Bâlciul urban cu un pic din toate

Balkanik! Festival reuşeşte în fiecare an să surprindă cu atenţia dedicată activităţilor şi să pună un foarte mare accent pe lucurile ce vin în completarea sunetelor. Lăsând la o parte concertele incendiare cu care ne-am obişnuit, ediţia 2014 a festivalului a venit cu un meniu mai vast în ceea ce priveşte activităţile de zi.

Mahala Rai Banda - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Mahala Rai Banda – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto completă de la Balkanik! Festival 2014

Astfel, cei aproximativ 10000 de vizitatori au putut trage cu arcul, ori jongla, puteau încerca roata de olărit, ori atelierele de creaţie, în timp ce standurile îţi ofereau o gamă largă şi interesantă de produse handmade şi mâncăruri delicioase, tradiţionale Balcanilor.

Just world music

O dată ce soarele începea să apună, toate activităţile Balkanik! Festival luau un loc secund, lăsând loc muzicii. Prima seară de a fost deschisă de trupa Čači Vorba, o trupă de gypsy-fusion a cărui muzică este cântată cu „inima, spiritual şi cunoaşterea aproape nativă” şi mixată cu jazz, French musette şi minimalism.

Taraf de Haiouks - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Taraf de Haiouks – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto completă de la Balkanik! Festival 2014

Polonezii au furnizat o încălzire bună pentru publicul festivalului, dat fiind ca seara a continuat cu îndrăgiţii Mahala Rai Banda, formaţie formată din membri ai Ansamblului Ciocârlia, şi Taraf de Haiouks. Cu un stil aparte şi rareori apreciate în interiorul graniţelor, artiştii ne-au demonstrat că petrecerea nu se poate opri prea uşor cu astfel de muzică.

A doua seară de festival i-a adus pe scenă pe Balkan Taksim şi Kottarashky & The Rain Dogs (Bulgaria), trupă prezentă şi la ediţia de anul trecut. Pauza de respiro a fost oferită de un uluitor spectacol pirotehnic, un spectacol de foc Crispus, The Art of Fire.

Django Lassi - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Django Lassi – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto completă de la Balkanik! Festival 2014

Probabil că punctul culminant al întregului eveniment a fost oferit de concertul lui Kiril Djaikovski alături de TK Power şi Ghetto Priest. O dată ce artiştii au urcat pe scenă cu greu puteai găsi o persoană care să nu danseze, semn că balkan beat-ul lui Djaikovski mixat cu drum and bass, electro, hip-hop şi puţin dubstep a prins extrem de bine la public. O foarte mare contribuţie la energia serii a avut-o TK Wonder, o artistă care a adus hip-hop-ul american direct pe scena din Grădina Uranus.

Ultima seara de festival a venit cu noi surprize muzicale, începând cu improvizaţia Akuiaku. Proiectul a fost o surpriză pentru mulţi dintre vizitatorii Balkanik! Festival, reunind pe o singură scenă 17 artişti autohtoni cum ar fi Zoltan Andras, de la Sarmalele Reci, George Gâdei, de la Travka, John Ciurea, de la Kumm, şi mulţi alţii. Momentul a fost cu adevărat special, având în vedere că totul era improvizat.

Shantel & Bukovina Club Orkestar - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Shantel & Bukovina Club Orkestar – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi galeria foto completă de la Balkanik! Festival 2014

Balkanik! Festival a luat final la fel de energic, pe ritmurile Django Lassi (Germania) şi Shantel & Bukovina Club Orkestar (Germania), petrecăreţii lăsând cu greu Grădina Uranus în spate. Fiind unul din puţinele eveniment la care feedback-ul negativ este aproape inexistent, sperăm că ediţiile viitoare să fie cel puţin la fel de reuşite.