ARTmania a bifat în perioada 4-10 august 2014 cea de-a IX-a ediţie a festivalului cu formaţiile Eluveitie, Therion, Rage, Diary Of Dreams şi cu alte trupe străine şi româneşti, în total 25 de concerte organizate în patru locaţii diferite din Sibiu.

Rockul symphonic, heavy, doom şi black metal, post-rock, progressive, experimental şi alternativ au adus, conform organizatorilor, aproximativ 10.000 de spectatori în toate locaţiile festivalului: Vampires’ Den (scena principală a festivalului), în Piaţa Mare, în curtea Palatului Brukenthal, la Casa Altemberger si la Teatrul Gong. Anul 2014 este anul nouţăilor pentru ARTmania: mai multe locaţii, 4 scene, proiecţii de film, workshop-uri şi alte evenimente culturale.

4 scene, distanţa mare

Această ediţie este a doua din istoria festivalului care s-a desăşurat indoor, dar şi prima oară când un festival s-a desfăşoară la Complexul Balanţa, adică fosta fabrică Balanţa care producea aparate de măsură a greutăţii. Prima oară când ARTmania şi-a schimbat locaţia din Piaţa Mare a fost în 2008, când a fost amplasat un cort la Cazarma 90, fiind totuşi o locaţia centrală şi implict mai potrivită pentru cei care frecventează festivalul.

Fanii s-au bucurat de show-urile artiştilor preferaţi de la ARTmania 2014 - Foto: Teodora Neagu / iConcert.ro
Fanii s-au bucurat de show-urile artiştilor preferaţi de la ARTmania 2014 – Foto: Teodora Neagu / iConcert.ro

În acest an, concertele principale nu s-au mai ţinut în Piaţa Mare, ci a fost amenajat un nou spaţiu de desfăşurare, denumit Vampires’ Den. Acesta este situat după podul gării şi este rezultatul transformării unor hale industriale de la Complexul Balanţa şi a spaţiilor adiacente. Acest spaţiu a fost disponibil doar pentru posesorii de bilete, în Piaţa Mare au avut loc concerte cu intrare liberă, concertele acoustice la Palatul Brukenthal din Piaţa Mare şi post rock în curtea Casei Altemberger a Muzeului de Istorie.

Din Piaţa Mare… la fabrica Vampires’ Den

Vampires’ Den este o locaţie care a fost destul de contestată de persoanele prezente la festival deoarece este departe de Piaţa Mare, nu îţi oferă posibilitatea să te deplasezi rapid de la un concert la celălalt, iar acustica halei nu este cea mai bună pentru un festival de anvergura festivalului ARTmania. La care se adaugă pietrişul, praful, atmosfera industrială şi mirosul specific de fabrică.

Muzica rock a revenit în Piaţa Mare din Sibiu - Foto: Teodora Neagu / iConcert.ro
Muzica rock a revenit în Piaţa Mare din Sibiu – Foto: Teodora Neagu / iConcert.ro

Dar din cauza deciziei municipalităţii de a nu mai aproba evenimente cu bilet în Piaţa Mare, este de înţeles faptul că organizatorii au încercat să găsească o soluţie, dar din păcate această soluţie nu se compară cu atmosfera care era în Piaţa Mare. Un avantaj al acestei locaţii este faptul că recitalurile fomaţiilor au putut fi organizate astfel încât să se încheie în jurul orei 02:00, iar în Piaţa Mare de obicei concertele se încheiau la maximum 00:00.

Două hale ale fabricii au fost amenajate pentru festival: scena principală a fost amplasată într-o hală, iar în cealaltă au avut loc diverse activităţi: vizionarea proiecţilor video oferite de Dracula Film Festival, vizitarea standurilor cu bocanci, accesorii, CD-uri, tatuaje, machiaje, evenimente Cartureşti Pop-Up Store, Caravana cu Jocuri de la Happy Color, expoziţii găzduite de Photo România. În afara halelor au fost amenajate spaţiile adiacente şi au fost construite terase de unde se achiziţionau băuturi şi mâncare.

Eluveitie, Rage si Diary of Dreams pe aceeaşi scenă

Vineri, în Piaţa Mare au cântat formaţiile: Verde (Cluj) şi Zdob şi Zdub, iar la Vampires’ Den au cântat: Diary of Dreams, Eluveitie, Rage, Prohod, Hathor, Wartime, An Theos.

Din păcate, modul în care au fost amenajate boxele şi acustica sălii nu au ajutat la crearea unui sunet bun, închegat. Concertul nemţilor de la Diary of Dreams a fost bine primit de către fanii genului darkwave, electro-industrial. Aceştia s-au potrivit în cadrul halei industriale.

Eluveitie pe scena ARTmania 2014 - Foto: Teodora Neagu / iConcert.ro
Eluveitie pe scena ARTmania 2014 – Foto: Teodora Neagu / iConcert.ro

După Diary of Dreams au urcat pe scenă Eluveitie, una dintre formaţiile cele mai aşteptate de la ARTmania. Genul abordat de Eluveitie este folk-metal şi publicul i-a primit foarte bine, au fost energici şi au urlat după fecare melodie, hala fiind plină. Din păcate, membrii formaţiei au anunţat că nu cântă cu instrumentele şi pe echipamentele proprii deoarece acestea au ajuns la o altă destinaţie şi trebuie să cânte cu alte instrumente. Cu toate acestea, concertul a fost foarte bun şi apreciat, fiind apariţia serii.

La finalul show-ului acestora, scena a primit un nou sound, complet diferit faţă de folk-metal şi anume: heavy&power, adică Rage, o formaţie germană. Cu melodii precum „War of Worlds”, „Down”, „Enough is Enough” s.a, Rage au ţinut publicul „în priză” cu stilul lor power.

După recitalul energic al celor de la Rage, a venit rândul unei formaţii româneşti să urce pe scenă. An Theos este o trupă din Bucureşti (2010) care abordează stilul epic-folk-metal, prin care îmbină metalul cu versuri prin care invocă tradiţii româneşti, tradiţii despre străbuni, daci, istorie şi legende străvechi. Aceştia au încheiat prima seară de ARTmania cu energie.

Therion: Rise of Sodom and Gomorra în Vampires’ Den

În ultima zi de concerte au cânta: Tagma, Alternosfera, Tides From Nebula, Daemonia Nymphe, QuantiQ, Tiarra şi Shattered Hope, Rîul Doamnei, Equilibrium, Therion, The Hourglass.

În Piaţa Mare au cântat Tagma (Sibiu) şi Alternosfera, iar publicul a fost destul de numeros, având în vedere faptul că aceste concerte au fost cu intrare liberă. Cei care au ales să stea şi la concertele din Piaţa Mare, au pierdut concertele care au început în jurul orei 16:00 la Vampires’ Den.

Alretnosfera pe scena din Piaţa Mare - Foto: Teodora Neagu / iConcert.ro
Alretnosfera pe scena din Piaţa Mare – Foto: Teodora Neagu / iConcert.ro

Genul folk metal a fost prezent destul de mult anul acesta pe scena principală a festivalului. Astfel că nemţii de la Equilibrium au fost aşteptaţi de zeci de fani care au venit în faţa scenei să îi asculte live, chiar dacă aproape toate melodiile lor sunt cântate în limba germană. Ei combină foarte bine elemente de folk metal cu black metal.

Headlinerii festivalului au fost Therion, formaţia suedeză de symphonic metal. Aceştia au făcut spectacol. Din momentul în care au început să cânte „Rise of Sodom and Gomorra”, prima piesă din setlist, mulţimea a fost electrizată pe tot parcursul concertului. Pe lângă melodiile bine cunoscute de către public, membrii formaţiei au fost foarte dinamici, au comunicat cu publicul, dar şi între ei, creând o legătură perfectă, fără a putea să pleci din hală sau să îţi „iei ochii de pe scenă”.

Therion pe scena Vampires' Den - Foto: Teodora Neagu / iConcert.ro
Therion pe scena Vampires’ Den – Foto: Teodora Neagu / iConcert.ro

Melodiile lor, riffurile, tobele, bassul, iar cele două apariţii feminine blonde Linnea Vikstrom si soprana Sandra Plamenats au acaparat scena şi ne-au oferit un show symphonic metal de înaltă clasă. Fomaţia a fost aplaudată şi fotografiată din toate unghiurile, iar publicul a cerut bis, dar formaţia nu s-a mai întors pe scenă. A fost un concert perfect la care trebuie să fii în primele rânduri pentru a savura fiecare mişcare şi privire.

Următorii şi cei care au închis ediţia 2014 ARTmania, au fost The Hourglass, formaţie metal-symphonic-industrial din Cluj-Napoca. O parte din public a mai rămas la concertul lor, care a sunat destul de bine şi sunt o formaţie promiţătoare, iar vocalista Alma Vomastek are o voce aparte, perfectă pentru genul muzical pe care îl abordează formaţia.

ARTmania 2014

Se ştie deja că mutarea festivalului ARTmania la Complexul Balanţa nu a fost cea mai fericită decizie şi că s-au iscat multe discuţii pe tema aceasta, dar decizia municipalităţii nu poate să fie contestată, iar festivalul a avut loc deja.

Cu toate inconvenienţele şi micile neplăceri, fanii muzicii rock au fost prezenţi la festival ca să îşi asculte live formaţiile preferate şi pentru a susţine mişcarea rock, indiferent că festivalul s-a desfăşurat în Piaţa Mare sau la fosta fabrică de cântare şi greutăţi a oraşului.

Cel mai important lucru este că festivalul a avut loc, că nu a fost anulat din cauze administrative şi ne rămâne să sperăm că se vor găsi soluţii mai bune şi că să va lucra mai mult la aspectele organizatorice, muzicale, estetice şi de comfort ale festivalului.

Să ne vedem cu bine şi la ediţia a X-a. Rock on!

Text de: Teodora Neagu