Ajuns la cea de-a 8-a ediţie, organizatorii Peninsula au pus la cale şi anul acesta cel mai mare eveniment muzical din România, atât ca număr de trupe concertante, cât şi ca stiluri abordate. Şi, ca de fiecare dată, lucrurile le-au ieşit foarte bine… s-ar putea spune chiar că este din ce în ce mai bine în fiecare an, lucru demonstrat de creşterea anuală a celor care participă la acest festival.

Pentru cei care nu au avut până acum ocazia să participe la un asemenea eveniment, dorim să le construim o imagine de ansamblu – muzică de calitate pentru toate gusturile (rock clasic, rock metalic, rock alternativ, muzică electronică), oportunităţi de a încerca lucruri noi şi inedite, filme, teatru, terase ce au oferit mâncăruri diverse şi specifice locului şi băuturi la preţuri rezonabile şi, nu în ultimul rând, foarte multă lume care a ştiut să profite de atmosfera incendiară, lăsând grijile acasă şi debordând de bună dispoziţie. Iar pentru cei care au participat, cuvintele scrise mai sus sunt de prisos – sunt convinsă că încă mai simt atmosfera de la Târgu Mureş, dorindu-şi ca festivalul să fi durat încă vreo câteva zile. Spiritul multiculturalităţii a domnit asupra acestui festival, români din toate colţurile ţării adunându-se în Târgu Mureş şi făcându-i să se simtă ca acasă şi pe cei veniţi din Ungaria, Germania, Marea Britanie, Serbia, Bulgaria sau Franţa.

Buna dispoziţie a fost răspândită în fiecare zi de festival prin intermediul celor patru scene special amenajate: Week-end Main Stage, Freedom Music Arena, Terasa Kiss şi Ciuc Party Stage, principalii reprezentanţi ai distracţiei fiind în prima zi de festival Vama, Kumm, SKA-P, Theraphy?, atmosferă întregită de mixurile lui Horace Dan D, Philip Straub, Mark Knight, Adrian Eftimie (Freedom Arena) şi continuată de Katapult, Lajk Felix Es Bandaja, Harry Tavitian & Cserz Csaba şi Deak Bill Blues Band pe Ciuc Party Stage. A doua zi, atmosfera a fost continuată într-un ritm mult mai alert, cele mai bune show-uri fiind oferite de cei de la The Rasmus, Gorillaz Sound System, Parov Stelar Band şi Fedde Le Grande, pentru ca în cea de a treia zi simţurile să ne fie delectate de către cei de la Europe, Phoenix, Omega, Tricky, Sarmalele Reci, Noisia şi nu numai. Finalul a fost unul pe măsură, trupe precum Korn, Above & Beyond, Zdob şi Zdub făcându-ne să ne pară rău că weekendul a trecut atât de repede şi că suntem nevoiţi să revenim la zilele obişnuite.

Însă, Peninsula nu s-a rezumat doar la muzică. Astfel că cei care nu au avut stare până la începerea concertelor (în general, în jurul orei 17:00) au avut de ales între practicarea diferitelor sporturi (bungee-jumping, fotbal, volei, baschet, tenis, badminton, catapultă, taurul de rodeo, lansatorul de mingi de burete), iar pentru relaxarea muşchilor după practicarea sporturilor puteau comanda masajul la două sau patru mâini. Au fost create oportunităţi de relaxare şi pentru cei care nu şi-au dorit să depună prea mult efort fizic sau au refuzat o porţie suplimentară de adrenalină: filmele TIFF şi piesele de teatru.

Nici programele educative din cadrul parcului Peninsula nu au fost deloc neglijate: au fost organizate seminarii cu privire la situaţia învăţământului superior din România şi legislaţia aferentă, au fost organizate concursuri de tragerea funiei, wrestling cu apă şi săpun pe o suprafaţă alunecoasă, un spectacol de teatru şi muzică apărut spontan şi am avut parte chiar şi de un cântec de „La mulţi ani” pentru unul dintre organizatori.

All in all – it was fantastic: Peninsula s-a dovedit a fi mai mult decât un simplu festival unde oamenii vin să se relaxeze, a devenit un mod de exprimare şi de comunicare între iubitorii muzicii de bună calitate, atât în plan cultural, cât şi sociologic.

Articol: Anca Luca