front2

Vinerea e seara The Ark. O luna intreaga in care in Front se aduc trupe din Berlin, intampinate frumos de trupe de la noi, pe acelasi gen. A fost electro-pop saptamana trecuta, acum a urmat indie-rock-alternative. In afara concertelor sustinute de The Amsterdams si Myriad Creatures, ne-am bucurat si de o parte vizuala, de care s-a ocupat Color Nurse.

The Amsterdams – o trupa post-punk/ indie/ power pop, ce creste din 2005 si a avut cateva dificultati in gasirea bateristului potrivit (la un moment dat, baietii chiar se gandeau sa iasa cu un drum machine in concerte). S-a inceput cu Vlad, s-au schimbat 15 bateristi, iar de un an jumate Vlad e din nou unde ne place sa-l vedem.

The Amsterdams inseamna „spirit liber in toate sensurile posibile” si mai inseamna Andrei Hategan (voce, synth), Ovidiu Bejan (chitara, backing vocals), Augustin Nicolae (bass, backing vocals), Andrei Ungureanu (chitara) si Vlad Stoica (tobe). Au scos un EP, au lansat un album, au filmat un clip, au cantat la Underlondon, B’estfest, Peninsula, Stufstock, Sirnaville si in ultimul timp au concerte aproape saptamanal.

Concertul de vineri a fost mai mult decat „deschiderea” pentru Myriad Creatures. A fost un concert pe bune: cu multa energie, cu un public dansand si cantand odata cu baietii, cu aplauze multe si cu o impresie foarte frumoasa lasata celor de la Myriad Creatures, care a doua zi le-au scris pe myspace:
Hey Guys,
Great To Play With You Boys Last Night…..
Let’s Keep In Touch And Organise Some More Shows Soon.
Norock,
The Creatures

Cum a fost? Pai, cu Hategan sus pe tobe si cu microfonul infasurat in jurul gatului, Augustin pe boxa, Ovidiu iesind in public pentru a canta, Vlad cu toata energia in spatele tobelor, si Andrei cantand la chitara in stilul caracteristic. Fara miscari bruste, contrastul de care e nevoie in trupa. De ce nu se misca? Pentru ca asa canta el, pentru ca asa simte si asa ne place sa-l vedem.

La Kids in the Garden, Hategan ne arata ca stie si la chitara, la Country Holliday, Vlad lasa tobele pentru sampler si synth, iar Augustin a cantat cu prima lui chitara, pe care o are din ’93 si pe care nu o mai folosise de pe vremea in care canta cu Zebre.

Daca saptamana trecuta in Laptarie, Hategan a reusit sa rupa multe bete, saptamana asta a cantat cam jumatate de concert cu pantalonii „unplugged”. Daca nu ne spunea chiar el, nu stiu cati ar fi observat. Oricum, nu ne-a deranjat! Sa vedem cum o sa fie joi in Mojo.

Myriad Creatures sau, pe scurt, The Creatures (Myriad s-a dovedit a fi dificil de pronuntat in Berlin) e o trupa indie-rock-alternative formata din Jamie – voce & chitara, Andy – voce & chitara, Duncan – bass si chitara si Matt – tobe.

Asa cum ne spun chiar ei, Myriad Creatures inseamna “sa ai curajul sa-ti traiesti viata fara regrete” si exact asta fac. Daca foarte multe trupe de indie-rock vor sa ajunga in Londra, The Creatures (toti englezi) au plecat de acolo. Era ianuarie si era frig cand au ajuns in Berlin. Asta isi aduc ei aminte despre anul 2007. Aveau de gand sa se dezvolte, departe de scena supra-saturata de Indie din Londra. Dupa ce reuseau, intentionau sa se intoarca in Anglia si sa devina mari acolo.

Doar ca intre timp au reusit sa cucereasca publicul din Berlin. Din 2007 si pana acum au lucrat la un album, pe care l-au lansat in iulie 2009 (The Right Way To Do Wrong), au doua videoclipuri (Ships in the Night difuzat pe MTV Germany), au fost imaginea campaniei Levis Unbuttoned, au tinut “The Last One Ever”, o petrecere la care au cantat cu The Kooks, Mystery Jets, The Maccabees, au fost headlinerii festivalului Popkomm si au deschis saptamana Modei in Berlin, cantand pentru Escada, Strenesse si Vogue.

Concertul din The Ark a inceput cu Jamie si Andy, impartind microfonul. A doua piesa, a fost una recunoscuta si de pubic. Ne-am incalzit repede si ne-am trezit fredonand pe Last Call, “yippie yeah-o/ yippie yippie, yeah-o”. Au urmat Ships in the Night, Crushed Spiders, Smokey, toate piesele fiind extrem de scurte si precise. Niciuna nu depaseste 3 minute. Sunt melodii care te fac sa vrei sa le inveti versurile, care iti dau energie, te fac sa zambesti sau iti dau fiori si te fac sa iti spui in gand, “da, uite asta mi s-a intamplat si mie”.

Nu am avut idee cand a trecut concertul pentru ca pe langa piesele care veneau una dupa alta, una dupa alta, nici momentele dintre piese nu erau mai putin antrenante.

Jamie interactioneaza foarte mult cu publicul. A povestit cum a fost invatat Duncan ca se spune in romana How do you do – Dezbracata , cum Andy nu suporta sa i se atinga fata. Toti am retinut 330 (camera lor de hotel), cred. A si multumit. E frumos sa stii sa le multumesti, mai ales celor care vin special sa te vada. A multumit publicului, celor care i-au chemat, dar si celor de la The Amsterdams, moment in care Augustin (bassistul de la The Amsterdams) a multumit si el folosindu-se de lumini.

Inainte de ultima piesa, Andy a spus ca e legata de locul din care vin ei si, evident pentru ca eu nu-mi pot tine gura aproape deoc, am zis London, can you hear me ? A fost atat de surprins ca am stiut ce urma, incat am ajuns si pe scena. Mi-au zis numele de cateva ori in timpul piesei si am stiut ca a fost o seara perfecta.

Vinerea viitoare Berlinul ii trimite pe Mes Quins si Kissogram. O saptamana de concerte!

Articol : Roxana Niculae
Foto: Pandaru Alin