A 4-a zi de concerte s-a desfășurat sub auspiciile unei furtuni în capitala Ungariei, ploaie torențială de dimineață și vânt puternic pe tot parcursul zilei, însa asta nu i-a speriat pe cei aflați pe Insula Libertății Sziget. Cea de-a 21-a ediţie a festivalului a avut loc la Budapesta între 5 şi 11 august 2013.

Prezențe feminine de excepție

După ce am citit în recenziile de la B’estfest Summer Camp doar cuvinte de laudă la adresa artistei nigeriene Nneka, am fost curioasă să o ascult și eu live pe cântăreața de care vorbește toată lumea. Deși arena A38 nu era chiar plină, fanii s-au strâns în număr destul de mare, în față de tot erau cei înfocați care știau toate versurile în timp ce pe la mijloc se aflau curioșii. Din setlist n-au lipsit piese precum „Heartbeat”, „Soul is Heavy” sau „My Home”, iar cu mâna pe inimă spun că a fost un concert pe cinste cu muzică izvorâtă din suflet.

Nneka la Sziget Festival 2013 - Foto: www.sziget.hu
Nneka la Sziget Festival 2013 – Foto: www.sziget.hu

Pentru concertul următor am rămas tot la A38 unde pe scenă avea să urce Emiliana Torrini, o interpretă din Islanda cu un nume destul de mediteraneean. E și Torrini o apariție relativ recentă pe piața muzicală europeană și face parte din artiștii pe val care au concertat în acest an la Sziget. Am avut parte de melodii interesante, pline de sensibilitate, melodii de pe albumul Emiliana Torrini ce va apărea în septembrie.  Desculță și îmbrăcată într-o rochie verde, Emiliana și-a încheiat concertul cu mai-cunoscuta piesă „Jungle Drum”.

Relax, take it easy

Cel mai așteptat concert al celei de-a 4-a zile a festivalului a fost Mika de la Main Stage. Spectacolul a început energic cu piesa „Relax, take it easy” și rapid s-a trecut peste melodii precum „Rain” sau „Grace Kelly”. Pe scenă decorul te ducea cu gândul departe la un vas de croazieră cu multe stegulețe, multă agitație și voie bună. Un punct în plus pentru Mika a fost comunicarea cu publicul, mereu îl antrena în jocuri, mereu îi vorbea, ba îl și saluta mergând prin mulțime. Ce a fost mai dubios și la un moment-dat chiar supărător a fost că artistul continua și continua să spună Saiget în loc de Sziget. Chiar a fost un concert reușit, cred că Mika a scos maximum din tot ce putea scoate, jos pălăria.

Mika la Sziget Festival 2013 - Foto: Adam Haranghy
Mika la Sziget Festival 2013 – Foto: Adam Haranghy

Din păcate în timpul concertului Mika am remarcat câteva mici probleme cu sunetul, oricum, asta n-a mai contat pentru miile de fani prezenți. Că tot vorbeam de fani, acest concert a fost unul dintre cele mai populare concere de la Sziget-ul de anul acesta.

Pentrecerea a continuat mai apoi în ritmuri de swing cu Parov Stelar la cortul A38. Trupa austriacă nu este străină publicului român, am mai avut ocazia să vedem un concert Parov în toamna trecută la Cluj-Napoca dar și acum 3 ani la Peninsula. Știam că va fi un concert cu multă lume dar nici chiar așa multă. Concertul de la Sziget a făcut parte din turneul The Princess cu o Cleo Panther în mare formă, teatrală, superioară, sexy. După un concert de o oră, austriecii și-au luat la revedere de la fani pe care i-a îndemnat să fie la fel de frumoși.

Parov Stelar la Sziget Festival 2013 - Foto: mowianamiescie.pl
Parov Stelar la Sziget Festival 2013 – Foto: mowianamiescie.pl

Pentru cei mai multi szitizeni ai insulei distracția a continuat până în zori, în timp ce pentru alții oboseala și-a spus cuvântul.