A 21-a ediţie a Sziget Festival are loc pe Insula Libertăţii din Budapesta, Ungaria, între 5 şi 11 august 2013. Grăbită a trecut şi ziua a treia de concerte de la festivalul Sziget, o zi caracterizată de apariţii ciudate, dar de bun augur.

Află cum a fost în celelalte zile de Sziget Festival 2013!

Surprize muzicale

Vineri, în plină caniculă am ajuns în cortul Party Arena unde pe scena se afla o trupa din Luxemburg, Monophona. Am descoperit aceasta trupe din întâmplare, navigam fără vreun rost pe Soundcloud. M-au prins încă de la primele acorduri, un fel de Silent Strike, mai grav şi mai profund, plus o voce feminină permanentă, un fel de Alexandrina Hristov pe muzica semnată Silent Strike. În faţa scenei se opriseră destul de puţini oameni, însă asta nu i-a impiedicat şi nici demoralizat pe artişti în a-şi face treaba. Când nu avea mâinile ocupate de chitara electrică sau de cea acustică, solista, în timp ce cânta, scria biletele la o maşina de scris pe care le făcea mai apoi avionaşe şi le trimitea în public. Interesant mod de comunicare cu fanii.

După concertul Monophona am dat o fuga pana la World Music Stage unde aveam să-i văd şi să-i ascult pe ucrainienii de la Dakhabrakha. Am reuşit să-i văd într-un concert la Cluj-Napoca, defapt o proiecţie acompaniată de ei la TIFF, şi am rămas impresionată de ce pot face cei patru membri ai trupei. Cântă un fel de muzica tradiţională ucrainiana combinată cu influenţe din natura şi nu numai care te fac să ţi se facă pielea ca de găina. Am recunoscut şi în acest concert bucăţi din linia melodica a filmului ucrainian „Earth”, dar şi compoziţii cu un suflu nou.

Muzică şi film

Pentru ca anul trecut ne-a fost recomandat cortul Magic Mirror li n-am apucat să mergem, anul acesta am ales să vizionam un film acolo. E vorba de „And You Belong”, un film nemţesc ce nu m-a dat pe spate, dar nici nu-l consider o pierdere de vreme. Cu începere de la ora 19:30, pe scena principală şi-au facut apariţia tot nişte nemţi, frumoşi, pusi la patru ace, este vorba de Seeed.

Sziget Festival 2013 - Insula Libertăţii - - Foto: Pătraşcu Maian Ruxandra / iConcert.ro
Sziget Festival 2013, Insula Libertăţii – Foto: Pătraşcu Maian Ruxandra / iConcert.ro

Toţi la costum, toţi îmbrăcaţi frumos, au început cu „Dancehall Caballeros” în aplauzele fanilor entuziasmaţi. Ţipetele şi aplauzele s-au înteţit pe măsura ce piese precum „Wonderful Life” sau „She Got Me Twisted” era interpretate. Un concert frumos, multă trăire transmisă, s-a şi văzut că nimeni n-a stat pe loc fără să danseze.

Improvizaţie – de voie, de nevoie

Dupa ce a poposit şi în Romania, la Peninsula, acum nici o luna, Emir Kusturica şi a lui The No Smoking Orchestra a oferit un show de excepţie vineri la Sziget. Bineînţeles că a luat pe scena doamne şi domnişoare pe care ba le-a pus să danseze, ba le-a alergat, ba le-a pus să facă flotări. Cam pe la mijlocul concertului, s-a iscat un vânt puternic şi dintr-o dată toate amplificatoarele au căzut, monitoarele la fel, se mai auzeau doar instrumentele singure, fără pic de electricitate.

În ciuda acestei probleme, Kusturica şi orchestra au reacţionat rapid şi au continuat să cânte ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Au ţinut-o cam 4 sa 5 minute până când problema s-a remediat. Ai fi putut zice ca şi asta a făcut parte din spectacolul Emir Kusturica şi The No Smoking Orchestra, însă a fost o situaţia gestionată rapid de celebrul muzician şi regizor. Setlist-ul a fost alcătuit în mare parte din melodii de pe linia melodica a filmului „Pisica albă, Pisica neagră” şi melodia preferată a orchestrei, „F**k you MTV„.

Înapoi în cortul A38 spiritele aveau să se incingă în compania unui artist aflat pe val în aceste zile, este vorba de Woodkid. Eram curioasă cum se va prezenta francezul care şi-a găsit menirea în Anglia, ca mai apoi să rămân impresionată de ceea ce a realizat. Un sunet foarte bun, deşi puţin intimidat de mulţime la început, a reuşit să scape de trac mai spre final. Am avut parte de o arena A38 plină ochi de fani care au cântat pe rând „I Love You” sau „Iron„. Ca ultima piesa, Woodkid a ales „Run Boy, Run„, o melodie ritmată care îţi dă senzaţia că poţi prinde viteza doar cu ajutorul picioarelor.

Distracţia a fost cuvântul de ordine în Party Arena - Foto: Pătraşcu Maian Ruxandra – iConcert.ro
Distracţia a fost cuvântul de ordine în Party Arena – Foto: Pătraşcu Maian Ruxandra – iConcert.ro

Peste noapte am avut parte de vânt puternic, în unele zone din camping peisajul era dezolant. Acum s-a pornit şi ploaia care probabil în curând va ajunge şi în România. O fi vina lui Mika? El cântă celebra piesa „Rain” şi va fi prezent sâmbătă seara aici la Sziget. Tot sâmbătă pe scenele festivalului vor urca şi: Enter Shikari, Editors, Noisia, John Digweed, Leningrad şi mulţi alţii.