Cea de-a XII-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va aduce pe scenele din Cluj-Napoca artişti ca: The Tiger Lillies, DakhaBrakha, Sofa Surfers, Ioan Pop & Grupul Iza şi Marina Voica. Renumitul festival se va desfăşura între 31 mai şi 9 iunie 2013 şi va avea un program plin de filme de calitate, dar şi cu muzică pe masură.

Filmele şi muzica, perechea perfectă

The Tiger Lillies sunt deja obişnuiţi cu scenele româneşti, ei semnând condica de mai multe ori la Festivalului Internaţional „Viaţa e frumoasă!”. Muzicienii britanici au un stil muzical definit ca fiind „dark cabaret”, un gen extrem de teatral pentru care au devenit recunoscuţi la nivel mondial. Trupa, ce a fost nominalizată la premiile Grammy pentru albumul „The Gorey End„, va concerta pe 3 iunie 2013 pe scena Hotelului Continental din Cluj-Napoca.

O zi mai târziu, pe 4 iunie, la casa de cultură a Studenţilor va avea loc proiecţia specială a filmului „Earth” (1930) a regizorului ucrainean Alexander Dovzhenko, cu acompaniament live al DakhaBrakha. Trupa este considerată una dintre cele mai importante din Ucraina şi are un stil ce are la bază folclorul naţional, la care se adaugă influenţe din jazz, trance, dar şi ritmurile și instrumentele din diverse culturi.

Sofa Surfers vor concerta la Hotel Continental pe 5 iunie 2013. Indie rockerii australieni vor urca pe scenă după proiecţia filmului „Trains of Thoughts„, un eseu vizual despre staţiile de metrou din marile oraşe ale lumii, regizat de Timo Novotny pe muzica trupei. Genul muzical al trupei este o combinaţie de rock cu electro, trip-hop, dub, acid jazz, R&B şi soul.

Muzicieni români pe scenele TIFF 2013

Pe 2 iunie Ioan Pop şi Grupul Iza vor concerta la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Concertul va fi precedat de proiecţia filmului „Balkan Melodie” (2012), în regia lui Stefan Schwietert. Filmul povesteşte istoria lui Marcel Cellier, cel care a călătorit în Estul Europei pentru a găsi muzicieni puţin cunoscuţi în Occident şi l-a descoperit pe Gheorghe Zamfir. Anii mai târziu regizorul îi întâlnește pe toţi aceşti muzicieni, în documentar apar şi îndrăgiţii artişti din Maramureş, Ioan Pop şi Grupul Iza.

Ultima seară muzicală a festivalului, 8 iunie, se va desfăşura în Euphoria Music Hall şi va readuce participanţii în „Discotecă” pe ritmurile anilor ’80-’90. Invitata specială a petrecerii cu lasere, stroboscoapele şi multe surprize este Marina Voica.

Preţul unui bilet la concerte este de 30 lei pentru fiecare eveniment. Pentru petrecerea de pe 8 iunie sunt disponibile doar 100 de bilete la preţul de 100 lei. Biletele pentru evenimentele din cadrul TIFF sunt disponibile online pe www.biletmaster.ro.