Pentru fanii înrăiţi ai trupei britanice Placebo, concertul susţinut luni, 6 august 2012, a fost un prilej de comparaţii cu reprezentaţiile anterioare, trupa fiind la al treilea „popas muzical” în ţara noastră. Rock-ul celor de la Placebo s-a arătat şi s-a simţit la fel de tânăr şi de profund, cu aceeaşi putere de a fermeca.

Pregatirea dezlănţuirii

DJ Matei (Radio Guerrilla) a fost cel care a pregătit publicul cu ceva muzică de calitate, tocmai bună de ascultat în timp ce stăteai la coadă la băuturi. A urmat trupa de rock alternativ Grimus, gata să ridice publicul în picioare sau cel puţin să îl introducă în atmosferă „Sus în picioare sau jos pe iarbă, cum vreţi voi, cântaţi cu noi” se auzea de pe scenă. În jurul orei 22:00, cu lumini puternice, ce se răsfrângeau asupra publicului şi o muzică tensionată, se anunţa intrarea trupei în scenă: PLACEBO.

Să înceapă rock-ul!

Încă de la primele acorduri vocale ale ispititorului Brian Molko, publicul s-a manifestat prin aplauze frenetice şi strigăte de admiraţie. Sunetele piesei „Kitty Litter” îţi pătrundeau în sânge, iar ritmurile alerte de chitară ridicaseră de mult în picioare pe oricine de pe gazon. Deşi nu mai aveau nevoie de nicio introducere, trupa s-a prezentat totuşi, ca printr-o reverenţă faţă de public „We are Placebo and we come in peace”.

Dezlănţuirea a continuat cu „Battle for the Sun”, o piesă pe care s-a creat multă tensiune prin chiar structura melodiei, dar şi cu ajutorul publicului care a contribuit prin apaluze şi cu vocea. Eliberarea sunetelor s-a produs peste mulţimea care le-a primit cu braţele deschise, dansând în ritmul lor. A urmat cunoscuta „Every Me and Every You” pe care, bineînţeles, niciun fan respectabil nu şi-a ţinut gura închisă.

Deşi împărţirea publicului s-a făcut cumva resimţită prin spaţiul gol rămas în gazonul A, de partea cealaltă a gardului, fanii mai îndepărtaţi de scenă nu s-au lăsat mai prejos. Entuziasmul şi delirul muzical au continuat pe cele mai cunoscute piese semnate Placebo, ca „Special Needs”, „Meds”, „Songs to Say Goodbye”, „The Bitter End”.

Lăsaţi camerele, simţiti muzica

La cel de-al treilea concert Placebo în România (în 2006 au cântat la Arenele Romane, iar în 2009 la Romexpo) se poate spune că muzica lor este la fel de energică şi sună la fel de bine live – poate chiar mai bine – însă tehnologia are şi neajunsurile ei. Brian s-a adresat publicului şi a ţinut să le mulţumească celor care dansează şi simt muzica, printr-o notă înţepătoare faţă de cei prea preocupaţi să prindă concertul „on a fucking little screen”. Aşa că publicul a fost îndemnat să trăiască momentul care, altfel, va fi pierdut şi nu va mai putea fi recuperat niciodată – nici chiar din aparatul de fotografiat.

Vezi galeria foto de la concertul Placebo!

Placebo cu siguranţă şi-a făcut datoria faţă de public şi a oferit un show de neuitat, electrizant şi orbitor. Pentru bis trupa a păstrat piesele „Running Up that Hill”, „Infra Red” şi „B3”, cea din urmă o noutate pentru urechile publicului. Concertul s-a încheiat în aplauzele şi stigătele care parcă aşteptau ca din clipă în clipă trupa să apară din nou pe scenă. Nu rămâne decât să îi aşteptăm la fel de entuziasmaţi şi la cel de-al patrulea concert în Bucureşti.