Mai este puţin şi Arenele Romane din Bucureşti vor răsuna de cunoscutele ritmuri de jazz şi fusion ale formaţiei The Cat Empire. Dar până atunci, Harry James Angus, trompetistul şi una dintre vocile The Cat Empire, a răspuns câtorva întrebări pentru iConcert.ro, invitând-i pe amatorii de muzică bună să vină la concertul trupei, în seara de 31 iulie 2014.

Debutul The Cat Empire a avut loc în 1999 în Melbourne, aşa că în acest an,trupa australiană aniversează 15 ani de activitate, iar evenimentul îi surprinde în plin turneu de promovare a noului album „Steal the Light”, lansat în 2013. Despre acest album, Harry Angus spune simplu şi direct că este un album „Totally fucking awesome, mainly.” Ce face ca formaţia din Melbourne să aibă priză la public, după atâţia ani? „Totul începe şi se termină cu show-urile nostre live. Asta face ca The Cat Empire să fie unic. Veniţi la concert să ne vedeţi cum cântăm.”

Secretul succesului? Improvizaţia!

Tocmai modul lor unic de interpretare pe scenă le-a adus un aport important, pe lângă muzica proprie, în faima construită. „Noi trăim pentru scenă, albumul este doar o carte de vizită. Veniţi să dansaţi!”. Harry Angus declară oricui că preferă improvizaţia pe scenă, lăsându-se condus de atmosfera de moment. „Improvizaţia este foarte importantă în ceea ce facem. Altfel este plictisitor şi ajungi în starea de pilot automat. Îngrijorarea că ai lăsat aragazul pornit sau orice alte gânduri de acest gen rămân undeva în spate. Este ca atunci când conduci spre casă, şi când ajungi acolo, realizezi că nu ştii ce ai văzut sau făcut pe drum, pur şi simplu, ai făcut drumul automat. Ca să eviţi acest sindrom pe scenă, trebuie să improvizezi.”

Iniţial, The Cat Empire trebuia să concerteze în cadrul B’ESTFEST Summer Camp, festival care a fost în cele din urmă anulat. Cu toate acestea, organizatorii au ţinut cont de fanii The Cat Empire şi au reuşit să pună la punct organizarea unui concert The Cat Empire. „Trebuie să le mulţumim organizatorilor B’ESTFEST pentru acest lucru. Ei au făcut ca acest concert să se întâmple. Chiar dacă festivalul a fost anulat, ei tot ne-au rugat să venim şi a fost foarte drăguţ din partea lor. Vom face un show incredibil”.

Concertul australienilor va fi deschis de Subcarpati, Basska si Blazing Vibez Soundsystem, despre care Angus a spus că nu încă nu ştie nimic. Cu toate acestea, Harry Angus a spus că trupa de-abia aşteaptă să concerteze la Bucureşti.

„Acum ştim că ne aşteaptă foarte mulţi fani şi în mod sigur, vom reveni!”

Muzica The Cat Empire a fost descrisă ca un melanj ingenios de jazz, funk şi rock, cu influenţe latino, raggae ska şi dub. Versurile lor abordează teme precum respingerea consumerismului, promovarea diversităţii culturale şi totodată pentru atitudinea militantă faţă de spargerea barierelor muzicale.

În urmă cu câţiva ani, piesa „The Lost Song” a australienilor, se auzea aproape peste tot în ţară, la radio, în localuri, în pub-uri. Acest cântec a fost compus de Felix Riebl – voce şi percuţie The Cat Empire, şi unul dintre fondatorii formaţiei. „Felix a scris acest cântec acum mulţi ani, este unul dintre primele cântece pe care trupa le-a cântat live. Este vorba despre a-ţi face planuri, iar mai apoi să vezi cum totul îţi scapă printre degete. Aşa că este un cântec trist.”  Tot de acest cântec, Angus conectează şi experienţa pe care o vor avea în România. „Nu realizasem că acest cântec este atât de cunoscut. Acum ştim că ne aşteaptă foarte mulţi fani acolo şi în mod sigur, vom reveni!”

Harry Angus de la The Cat Empire - Foto: Stuart Sevastos
Harry Angus de la The Cat Empire – Foto: Stuart Sevastos

Referitor la preferinţele lui personale, dintre albumele The Cat Empire, Harry Angus preferă cel de-al doilea album lansat, „Two Shoes” (2005), care a intrat direct pe prima poziţie în clasamentele muzicale. „Nu este cel mai bun album al nostru, dar îmi aminteşte de Havana, Cuba, unde am înregistrat. Am multe amintiri frumoase de atunci”.

Planurile de viitor pentru membrii The Cat Empire? „Să mai compunem muzică, să mai susţinem concerte. Să călătorim, să cunoaştem oameni noi, să ne îndrăgostim, să îmbătrânim, să murim.”

Biletele pentru concertul The Cat Empire de la Arenele Romane de la Bucureşti pot fi achiziţionate din reţeaua MyTicket şi online de pe www.myticket.ro la două categorii de preţ, 80 şi 130 de lei.

Abonamentele cumpărate pentru B’ESTFEST Summer Camp îşi păstrează valabilitatea şi pentru acest eveniment, fiind însă necesară preschimbarea lor în bilete. Pentru acest lucru, posesorii abonamentelor pot contacta direct membrii echipei www.myticket.ro la numerele de telefon 0722 704 191 / 0720 245 383 sau la adresa de email office[@]myticket[.]ro.