Călin Ikim, Iustin Sănduleanu, Bogdan Floria (Keeble) şi Alexandru Munteanu organizează petreceri de muzică electronică şi pun muzică de peste 7 ani. Au început din liceu, colectiv sub numele de Lucky 7’s, pe vremea când ieşenii aflau despre acest gen de petreceri de pe forumuri. Încetul cu încetul au reuşit să construiască o comunitate în jurul genului de muzică de care sunt cel mai pasionaţi: drum & bass.

Stilizat d’n’b, stilul de muzică este originar din Anglia anilor 90’s – un sunet caracterizat de ritmuri rapide şi variate de tobe, infuzii puternice de bass şi o energie pe care băieţii o descriu ca fiind „magică, capabilă să mişte orice ring de dans”.

Poate nu la fel de melodios ca o piesă electronică pe care o asculţi la radio, d’n’b-ul reprezintă un sub-segment al culturii de muzică underground, cultură care se bucură în Iaşi de o popularitate în creştere.

După ani de pus muzică şi promovat evenimente, nemulţumiţi de ritmul lent în care scena evoluează, tinerii se află acum într-o poziţie specială – pe 6 aprilie 2018 organizează un eveniment la care aduc unul dintre cele mai mari nume ale genului, SpectraSoul. Artistul şi producătorul va veni pentru prima dată la Iaşi pentru o petrecere pe care orice fan al genului nu o poate rata.

Am discutat cu băieţii de la Lucky 7’s să aflăm cum au început, care este povestea lor, ce înseamnă scena de muzică electronică din Iaşi, ce îi motivează să continue şi ce presupune să îţi menţii pasiunea aprinsă timp de 7 ani.

Câţi ani aveți şi cu ce vă ocupaţi?

Iustin: 26, lucrez în vânzări
Keeble: 26 şi IT
Alexandru: 27 şi IT
Ikim: 25 şi fac comunicare

Cum a început totul?

Keeble: Eram în liceu când am început să ascultăm genul acesta, a fost probabil primul lucru la care am fost expuşi când am început să ieşim prin cluburi.
Iustin: Eu, Alexandru şi Keeble mergeam pe la petreceri şi începusem deja să îi ştim pe cei care mixau – era ceva nou pe atunci, mixatul.
Ikim: Tot în liceul, clasa a 10-a, cred. Când am început să merg la petreceri am avut unul dintre acele momente când îţi dai seama că ceva va rămâne cu tine pentru multă vreme.

Cum era scena de drum & bass din Iaşi în 2008-2010?

Keeble: Destul de puternică – am avut mare noroc că am avut de unde să ne inspirăm. Nişte băieţi mai mari decât noi, cei de la Urban Komitet, puseseră deja lucrurile în mişcare.
Alexandru: Cred că ei au fost primii care au început să promoveze serios sunetul acesta, în Iaşi. Au adus mulţi artişti mari în acea perioadă, pot spune că scena era, fără îndoială, mai populară.

Cum a venit ideea să organizaţi voi evenimente?

Ikim: Am învăţat să mixăm şi ne doream ocazii să punem muzică. Înregistram mixuri pe atunci, prietenii ne spuneau că sună bine, aşa că am căutat şi oportunităţi de petreceri. În 2010, cred, am organizat prima petrecere într-un local mai micuţ. Ulterior, s-a deschis clubul Zona într-o fabrică industrială. Am discutat cu cei responsabili şi în curând am început să organizăm evenimente în mod frecvent şi aşa s-a născut Lucky 7s Events. Nu am pornit cu ideea să facem bani, sau business, noi voiam doar să promovăm genul.
Iustin: A fost o periodă tare, am început să aducem DJ cunoscuţi din ţară, să formăm o comunitate. Organizam o petrecere, strângeam ceva bani şi apoi ne gândeam în ce artist să îi reinvestim. Iar la petreceri veneau cei din generaţiile mai vechi, care apreciau că ceva nou se întâmplă, precum şi un public nou, în formare.

Vorbim doar de drum & bass?

Alexandru: Nu strict drum & bass. Deşi e sound-ul pe care îl indrăgim cel mai mult, de-a lungul timpului am încercat să variem, să oferim publicului ocazia să asculte genuri cât mai diverse.
Iustin: Din punct de vedere al muzicii pe care eu cu Alexandru o mixam, da, strict drum & bass. Keeble (Bogdan) şi cu Ikim puneau dubstep la început. Această varietate ne-a ajutat să fim pe placul unui public mai larg. Iar artiştii pe care îi aduceam variau considerabil.

Cum au evoluat lucrurile de acolo?

Ikim: Ne-am bucurat de susţinere din partea publicului încă de la început şi am observat cum treptat se strâng din ce în ce mai mulţi oameni pe la petrecerile noastre. Băieţii, în special, erau foarte apreciaţi ca DJ şi au reuşit să mai iasă din sfera Iaşiului, lucru ce în mod evident a ajutat.
Keeble: 2011 şi 2012 au fost foarte reuşiţi din punct de vedere al frecvenţei petrecerilor, chiar făceam multe şi simţeam că există cerere.
Iustin: Ne plimbam prin toate localurile din Iaşi şi am avut ocazia să testăm mai multe, de diferite mărimi. Petrecerile cu invitaţi locali din Iaşi erau ca nişte adunări – marea partea a oamenilor se cunoşteau între ei, doar o altă vineri seara în care ne strângeam să bem o bere şi să ascultăm muzica preferată. O comunitate în adevăratul sens al cuvântului.

Keeble, Iustin şi Ikim

Acum deja vă ocupaţi de asta de ceva timp, cum este scena locală astăzi?

Keeble: Există iniţiativă, asta este clar. Băieţii de la Chase the Sun fac treabă foarte bună şi chiar au reuşit să aducă artişti mari, reprezentativi genului. Însă dorim să împingem limitele, ştiind că este loc de mai bine.
Alexandru: Cum spune şi Keeble, clar este loc de mai bine. O comunitate puternică ne-ar putea ajuta să facem petreceri mai frecvent şi din ce în ce mai mari.
Ikim: Vorbim despre o comunitate cu un potenţial foarte mare. Zilnic vin tineri în Iaşi, refuz să cred că toţi ascultă sau preferă muzica comercială. Segmentul de muzică underground are parte de o dezvoltare înceată datorită faptului că adesea este perceput ca fiind nerentabil.

De ce credeţi că nu se fac mai multe?

Ikim: În Bucureşti şi Cluj sunt probabil cele mai puternice comunităţi. Problema cu Iaşiul, din punctul meu de vedere, o reprezintă logistica aducerii unui artist din străinătate – zboruri rare pe un aeroport mic, adesea la ore impracticabile.
Iustin: Plus lipsa locaţiilor care sa susţină dezvoltarea şi menținerea unei scene. De fiecare dată când ni s-a părut că am găsit un loc pe care sa-l numim acasă, nu a rezistat foarte mult. Am colaborat cu mulţi patroni de localuri din Iaşi şi ştim cam unde este practicabil acest gen.

Cum aţi reuşit să vă păstraţi interesul pentru o perioada atât de îndelungată? 7 ani sunt mult timp în care să renunţi.

Ikim: Pentru mine a fost pasiunea. Şi dorinţa de a face lucrurile să se mişte în Iaşi. Am avut şi perioada când nu am avut activitate. Însă dorinţa de a face ceva a fost mereu acolo. Personal, am avut şi momente când m-am simţit descurajat.
Keeble: Atunci când eşti pasionat de un lucru reuşeşti să treci peste toate obstacolele. Am făcut ce ne place, am avut încredere în instinctul nostru şi încercăm să dăruim comunităţii ceva înapoi.
Iustin: Trebuia să o facă cineva şi pe asta.

Să vorbim despre petrecerea care urmează, ce ne puteţi spune despre ea?

Iustin: SpectraSoul sunt niste artişti foarte cunoscuţi, în genul drum & bass, pionieri. Sunt DJ şi producători care ne plac de multă vreme, ani de zile. Am zis că dacă tot le ascultăm şi mixăm muzica, am putea la fel de bine să-i chemam pe ei să o facă live.
Keeble: În mod evident am luat în considerare şi ce ar merge pe scena din Iaşi, ce ar aprecia publicul. Am avut o lista cu mai mulţi artişti pe care i-am luat în considerare. Am ales să mergem pe ce am crezut ca va avea impact mare şi speram ca am luat decizia cea bună.
Ikim: Eu cred că sunt cel mai implicat emoţional dintre noi toţi. SpectraSoul au fost dintotdeauna DJ-ii şi producătorii mei preferaţi. Îmi doresc de foarte, foarte mult timp să fac evenimentul ăsta. Şi mă bucur că am ocazia să îl fac cu băieţii.
Alexandru: E cam printre cele mai mari nume din d’n’b care au venit în Iaşi în ultimii ani, cred că asta spune că nu trebuie să o ratezi.

Alexandru Munteanu

Care a fost răspunsul din partea publicului până acum? Cu privire la evenimentul care urmează, evident.

Keeble: Mi se pare foarte bun şi ne bucură faptul că lumea ne susţine. Am primit din prima zi mesaje cu întrebări despre bilete, de unde se pot lua. Lumea aşteaptă cu interes acest eveniment.
Ikim: Şi eu sunt foarte mulţumit de răspuns. Ne dorim ca publicul să înţeleagă că aici e vorba despre o relaţie cu beneficii mutuale. Publicul vine la petreceri şi susţine mişcarea, iar noi încercăm să facem cât mai multe.

Aveţi parteneri cu care lucraţi, sau finanţatori?

Alexandru: Nu, este un eveniment finanţat în totalitate de către noi. Asta însă nu înseamnă că nu suntem deschişi la eventuale colaborări.
Iustin: Să nu uităm totuşi şi de Underground, colaborarea cu ei ne-a ajuta destul de mult. Lucrăm cu un local foarte profesionist datorită căruia avem ocazia să facem evenimentul aşa cum ne dorim noi, iar acest lucru îl găseşti mai rar.

Cum vă împărţiţi responsabilităţile între voi?

Iustin: În general discutăm totul între noi înainte să luăm o decizie. Fiecare vine cu ideile şi input-ul lui, le analizăm şi decidem de comun acord. Sunt puţine ocaziile în care n-am fost de acord cu toţii.
Keeble: Fiecare aduce o contribuţie. Spre exemplu pentru acest eveniment ne-am întâlnit şi am discutat cu ce poate ajuta fiecare specific, ne-am făcut un plan şi ne-am ţinut de el.

Afişul evenimentului SpectraSoul

Ceva ce vreţi să transmiteţi publicului ieşean?

Keeble: Vă aşteptăm la petrecere şi vă garantăm că vă veţi distra!
Iustin: Ajutaţi-ne să ţinem scena drum & bass vie. Haideţi la petrecere!
Ikim: Mai rar aşa eveniment aşa că haideţi să o facem cum trebuie!
Alexandru: Găsiţi bilete în avans pe iaBilet.ro.