Acest eveniment a avut loc in data de 23 Feb 2012.
Vezi alte evenimente la din .

Joi, 23 februarie 2012, ora 19:00, pe scena Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti se va juca piesa „Contesa Maritza„.

Văduvă, nobilă, tânără, frumoasă, bogată, mai ales bogată – contesa Maritza este insistent curtată de admiratorii care o asaltează cu cereri în căsătorie. Pentru a scăpa de stăruinţele acestora, ea anunţă o logodnă cu un oarecare Koloman Jupan, bărbat care – aşa crede ea – nu există decât ca personaj în opereta Voievodul ţiganilor de Johann Strauss. Neplăcerile se ţin lanţ şi ghinionul o urmăreşte: logodnicul imaginar îşi face apariţia în carne şi oase, administratorul moşiei o nemulţumeşte, iar ghicitoarea satului, pe care o consultă din amuzament, îi prezice că în mai puţin de o lună de zile se va îndrăgosti de un bărbat frumos şi de neam boieresc.

Pentru a se feri de această neaşteptată şi neplăcută prezicere, Maritza se hotărăşte să petreacă o lună încheiată departe de societatea mondenă, retrasă la conac. Nici nu poate bănui că destinul îi hărăzise întâlnirea cu dragostea chiar aici. Şi cum se spune că de ceea ce îţi este scris nu scapi, prezicerea ţigăncii se împlineşte. Maritza se îndrăgosteşte chiar de administratorul moşiei sale, de fapt Contele Tassilo Endrödy-Wittenburg.

Această cunoscută şi îndrăgită operetă a lui Emmerich Kálmán este o prezenţă obişnuită pe scenele lirice din România. Ca parte a proiectului de reteatralizare a operetei şi din dorinţa de a oferi publicului modern acces la sincretismul propriu genului, recenta montare a Contesei Maritza a deplasat timpul acţiunii înapoi cu aproape un secol în scopul de a evidenţia farmecul intrigii.

Libretul operetei Contesa Maritza se bazează pe Romanul unui tânăr sărac de Octave Feuillet. Premiera absolută a celebrei operete a avut loc la Viena, la 28 februarie 1924, cu Hubert Marischka în rolul contelui Tassilo, şi a avut 374 de reprezentaţii.La noi în ţară, prima reprezentaţie a spectacolului a fost cu trupa lui N. Leonard, în anul 1927. La Teatrul de Stat de Operetă din Bucureşti, Contesa Maritza a avut premiera la 16 decembrie 1967. Versiunea în limba română a fost semnată de V. Timuş şi M. Păun.

Cu: Doina Scripcaru, Alfredo Pascu, Gabriela Daha, Cătălin Petrescu, Paul Lăzărescu, Adriana Mirea, Nicolae Simulescu, Gladiola Niţulescu – Lamatic, Jeaninne Bradler, Arnold Mack.

Bilete Contesa Maritza

Biletele se pot achiziţiona din reţeaua Eventim, de pe www.eventim.ro sau de la Caseria Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

Preţul unui bilet în funcţie de categorie:

Categoria I: 40 lei
Categoria II: 30 lei
Categoria III: 20 lei
Preţ redus: 10.50 lei
Cumpara bilet

Operetă în două acte de Emmerich Kálmán
Libretul de Julius Brammer şi Alfred Grünwald

 

Versiunea românească a libretului: V. Timuş şi M. Păun
Adaptarea libretului: Răzvan Ioan Dincă
Dirijor: Istvan Sillo
Regia: Răzvan Ioan Dincă
Costume: Doina Levintza
Decorul: Joszef Werner
Coregrafia: Florin Fieroiu
Dirijor cor: Gabriel Popescu
Light design: Răzvan Dincă
Asistent regie: Daniel Eufrosin
Asistent coregrafie: Marius Grosu
Asistent maestru de cor: Răzvan Luculescu
Machiaj: Iuliana Ştefan

Soliştii baletului: Monica Ştraţ, Sorina Micşunescu Tiron, Andreea Toma, Marian Horhotă, Traian Vlaş, Marius Grosu