Sâmbătă, 25 mai 2024, de la ora 20:00, Ara Malikian revine în România într-un concert special la Sala Palatului din București, în cadrul turneului „The Ara Malikian World Tour”. Ara Malikian se numară printre cei mai îndrăgiți violoniști ai scenei internaționale.

Cu o coamă rebelă, neagră ca cărbunele, ochi conturați parcă cu rimel, și îmbrăcămintea sa extravagantă, Ara Malikian pare să împrumute mai multe elemente din estetica rock decât să se încadreze în tiparele tradiționale ale unui violonist clasic.

Născut în Liban, cu origini armene, Ara Malikian descoperă de mic obiectul său de cult, vioara. Primul său concert serios l-a susținut la 12 ani iar la 14 ani a obținut o bursă de la Ministerul Culturii din Germania pentru a studia la Hochschule für Musik und Theatre din Hanovra. La vârsta de 15 ani a devenit cel mai tânăr elev care a fost admis în acest prestigios centru. De-acolo începe o carieră care îl duce pe marile scene ale lumii, de la Carnegie Hall din New York, până la Salle Pleyel din Paris. Deși trăiește în Madrid, și este considerat cetăţean spaniol, Malikian rămâne un reprezentant fidel al originilor sale orientale.

Cu un repertoriu larg, care include majoritatea pieselor importante scrise pentru vioară (concerte cu orchestră, sonate și piese cu pian și muzică de cameră), el a avut în premieră lucrări ale compozitorilor moderni, precum: Franco Danatoni, Malcolm Lipkin, Luciano Chailly, Ladislav Kupkovich, Loris Tjeknavorian, Lawrence Roman și Yervand Yernakian.

Artistul împrumută diverse influenţe pentru spectacolele sale, precum: flamenco, tango şi ritmuri arăbeşti, despre care declară că este compet fascinat. Repertoriul său de violonist include majoritatea capodoperelor scrise vreodată pentru vioară, pe care le interpretează în variantă proprie. „El Vals de Kairo”, „Lo Mejor pa ti”, „Bourj Hammoud”, „La Primavera” şi „Broken Eggs” se numără printre cele mai cunoscute opere interpretate de instrumentist. De asemenea, incursiunile sale în diverse culturi îl aduc și pe meleagurile noastre: Malikian cântă în manieră proprie „Ciocârlia” lui Angheluș Dinicu.

Malikian a fost recunoscut în mai multe competiții de renume mondial, inclusiv premii I la concursurile internaționale „Felix Mendelssohn” (1987, Berlin, Germania) și „Pablo Sarasate” (1995, Pamplona, ​​Spania). În plus, „Zino Francescatti” (Marsilia, Franța), „Rodolfo Lipizer” (Gorizia, Italia), Jeunesses Musicales” (Belgrad, Serbia), „Rameau” (Le Mans, Franța), „International Artists Guild” (New York), SUA) și „Concursul Internațional de Muzică din Japonia”.

Malikian a colaborat cu numeroase figure artistice, precum: Joaquín Cortés și Belén Maya, compozitori de filme (Pascal Gainge și Alberto Iglesias, alături de care a înregistrat coloana sonoră pentru „Talk to Her”).

Bilete Ara Malikian la Sala Palatului din Bucureşti

Biletele pentru concertul Ara Malikian de la Sala Palatului din Bucureşti, de pe 25 mai 2024, pot fi achiziționate din rețeaua iaBilet sau online de pe www.iabilet.ro, la mai multe categorii de preț.

Categoria VIP – 328 lei
Categoria I – 282 lei
Categoria II – 228 lei
Categoria III – 182 lei
Categoria IV – 152 lei

Concertul Ara Malikian de la Sala Palatului din Bucureşti este organizat de German Quality Entertainment.