Acest eveniment a avut loc in data de 13 Oct 2019.
Vezi alte evenimente cu , , , , .
Vezi alte evenimente la din .

Sâmbătă și duminică, pe 12 și 13 octombrie 2019, de la ora 20:00, Béjart Ballet Lausanne revine la București, pe scena Sălii Palatului, cu cel mai nou spectacol de balet contemporan al companiei, ce include momentele „Tous les hommes presque toujours s’imaginent” și „7 Danses Grecques”.

Maurice Béjart reprezintă o parte consistentă a istoriei coregrafiei secolului XX, iar compania Béjart Ballet din Lausanne, condusă de succesorul Gil Roman, este o referință la fel de importantă în lumea baletului contemporan. Din 2007, începând cu căutarea și efortul său pentru creația contemporană, Gil Roman întreține și dezvoltă repertoriul Baletului Béjart Lausanne.

Opera lui Maurice Béjart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, cum ar fi „Ritul de primăvară”, „Boléro”, „Simfonia Nouă” sau „Baletul Vieții”. Coregraf timp de 20 de ani, Gil Roman și dansatorii săi țin vie opera lui dar și adaugă noi creații la repertoriul companiei, reprezentând-o în turnee prin toată lumea, atât în cadrul unor evenimente mari sau recepții oficiale, precum și în cadrul unor evenimente caritabile.

Tous les hommes presque toujours s’imaginent
coregrafie – Gil Roman
muzica – John Zorn

„Spectacolul este o producție excepțională, de o radicalitate poetică intensă – rareori avem ocazia să vedem o creație de o calitate teatrală atât de intensă, reflectivă și senzuală care împinge toate artele cu mult peste limitele lor.” – Patrick Ferla, jurnalist și scriitor elvețian, despre „Tous les hommes presque toujours s’imaginent”.

John Zorn este unul dintre principalii compozitori de muzică americană contemporană. Densitatea și diversitatea operei sale, care a început la mijlocul anilor ‘70, precum și îndrăzneala și libertatea artistică pe care le exprimă prin creația sa, nu au încetat niciodată să provoace și să fascineze directorul artistic al baletului Béjart Lausanne.

În 2016, cei doi artiști fac schimb pentru prima dată de experiențe artistice, povestind despre patrimoniul cultural și dorința de a-l depăși și de a se elibera de el pentru a împinge înapoi limitele artei.

În 2018, confruntându-se cu un volum considerabil de muncă, Gil Roman se scufundă în diferitele compoziții care alcătuiesc universul pe care strălucitul compozitor l-a explorat din 1990 până în 2017.

7 Danses Grecques
coregrafie – Maurice Bejart
muzica – Mikis Theodorakis

„Ceea ce numim „folclor” (din punctul meu de vedere, eu prefer formula „artă tradițională”) este întotdeauna dificil de accesat și aproape imposibil de capturat, iar faptul că aparține sau nu culturii tradiționale în cauză nu este nici un avantaj, dar nici un handicap.

Deoarece civilizațiile noastre au fost atât de înstrăinate de spiritul tradițional, a devenit dificil pentru noi să percepem procesul mental care a dat naștere artei în trecutul îndepărtat.

Există totuși o cheie a problemei: să devii celălalt, nu să îl portretizezi. Pentru a prelua linia inițială a creației, forța ei ascunsă, e necesar să înțelegem rădăcinile poporului de la un grup cultural sau etnic și să reducem la minimum citările evidente de folclor.

Pentru aceste „danses grecques”, am căutat să limitez la maxim „pașii” autentic grecești. Unele dansuri includ doi sau trei dintre aceștia,  altele deloc, iar acestea sunt cu siguranță cele mai de succes, cele mai grecești!” declară Gil Roman.

Bilete Béjart Ballet Lausanne la Sala Palatului din București

Biletele pentru Béjart Ballet Lausanne la Sala Palatului din București, de pe 12 și 13 octombrie 2019, pot fi achiziţionate din rețeaua Eventim și online de pe www.eventim.ro, la următoarele categorii de preţ:

Categorie Preţ
Categoria I (VIP) 440 lei bilete
Categoria II 320 lei bilete
Categoria III 260 lei bilete
Categoria IV 200 lei bilete
Categoria V 150 lei bilete

Spectacolul Béjart Ballet Lausanne de la Sala Palatului din Bucureşti este organizat de către Events.