Distracţia continuă aici pe Insula Libertăţii – Sziget Festival, iar în ziua 2 (8 august) de concerte am avut parte de un program plin. Atracţiile principale au fost Regina Spektor, Ska-P, Nero, Biffy Clyro, Triggerfinger, dar am avut parte şi de o surpriză care s-a numit Fanfara Transilvania. Cea de-a 21-a ediţie a festivalului are loc la Budapesta între 5 şi 11 august 2013.

Află cum a fost în celelalte zile de Sziget Festival 2013!

Regina Spektor a fost prima care a deschis seria de concerte de pe Main Stage din ziua 2. O apariţie timidă cu o voce de aur, îmbrăcată şi machiată foarte simplu, Regina a impresionat prin vocea-i cristalină şi uşurinţa cu care se juca pe clapele pianului. Nu e o noutate că Regina Spektor nu are concerte chiar aşa animate, sunt curioasă însă cum ar suna un album cu piesele ei făcute cover-uri rock. De notat contribuţia band-ului la întreaga prestaţie, cu un violoncel ce a sunat foarte bine, dădea o notă de gravitate şi profunzime melodiilor.

Următoarea oprire a fost la A38 unde belgienii de la Triggerfinger au încins atmosfera, la propriu. În ciuda aglomeraţiei din arena, comunicarea cu publicul a fost la cel mai înalt nivel, nimic de reproşat unor oameni care fac muzică de atâţia ani. Glumele au fost la ordinea zilei, chiar solistul Triggerfinger zicea că n-a mai cântat niciodată într-un cuptor cu microunde.

Foaie verde levănţică, ce să alegi?

O situaţie hilară în care am fost puşi joi a fost cauzată de problematica oră 19:30. De ce problematică? Pentru că la acea oră începeau trei concerte pe care aş fi vrut tare mult să le văd, la scene diferite, bineînţeles. Era vorba de Ska P la scena principala, Wax Tailor la A38 şi Nero la Party Arena. În cele din urmă am ales Nero şi în acelaşi cort în care au cântat Chase & Status am avut parte de o altă mare înghesuială.

Nero la Party Arena la Sziget Festival 2013 - Foto: Pătraşcu Maian Ruxandra / iConcert.ro
Nero la Party Arena la Sziget Festival 2013 – Foto: Pătraşcu Maian Ruxandra / iConcert.ro

Începutul celor de la Nero mi s-a părut ezitant, parcă nici publicul nu era prea băgat în priză. Totul s-a rezolvat însă după vreo jumătate de oră când pe scenă şi-a făcut apariţia Alana Watson, împreună cu ea au venit şi hiturile. Aş zice că sunetul nu avea reglajul corect făcut, se auzea prea tare şi puţin spart, am avut nevoie de dopuri. N-au fost la fel de mulţi oameni ca la Chase & Status, însă fanii păreau mai dedicaţi, ştiau fiecare vers (acolo unde era). Alana a sunat foarte bine, însă la piesa Promises a cam dat-o în bară, mi s-a părut că galopa prin melodie şi nu putea ţine ritmul.

Many of Biffy Clyro

Un concert mult aşteptat, din păcate în faţa scenei fanii n-au fost aşa numeroşi ca la alţi artişti. Oricum, steagul României a ajuns în faţă la Biffy Clyro, lumea a cântat şi a sărit pe piese precum „Magic Formula” sau „The Mountain„. Cu un sunet puternic, chitarişti buni şi un tobar pus pe fapte mari, aşa s-au prezentat scoţienii. Să nu uităm piese precum „Black Chandelier” sau „Many of Horror” cântate în acompaniamentul publicului. Confetti, fum, foc, show-ul a avut de toate.

Biffy Clyro live pe Main Stage - Foto: Pătraşcu Maian Ruxandra / iConcert.ro
Biffy Clyro live pe Main Stage – Foto: Pătraşcu Maian Ruxandra / iConcert.ro

Declarată surpriza serii, reprezentaţia de la Roma Tent, Fanfara Transilvania. Românii au umplut efectiv cortul, s-a dansat în continuu iar cei de pe scenă nu ne-au lăsat o clipă să ne tragem sufletul. Formaţie din Cugir, Fanfara Transilvania se mândreşte cu apariţii la TVR, TIFF sau Astra Film Festival Sibiu şi interpretează piese din repertoriul popular ţigănesc, românesc dar şi piese preluate de la sârbi.

Apariţia tricolorului în cortul Roma a fost salutată cu o dedicaţie din partea artiştilor. Am recunoscut mai multe pasaje din coloana sonoră a filmului „Pisică albă, pisic neagră” a lui Kusturica, printre care şi faimoasa „Bubamara„. Spiritele s-au încins, papucii mai să se rupă sub dans, voia bună a fost la comandă şi artiştilor li s-a cerut bis după bis.

Fanii s-au răcorit aşa cum au putut la Sziget 2013 - Foto: Pătraşcu Maian Ruxandra – iConcert.ro
Fanii s-au răcorit aşa cum au putut la Sziget 2013 – Foto: Pătraşcu Maian Ruxandra / iConcert.ro

Petrecerea va continua în inima capitalei Ungariei până pe 11 august cu show-uri din partea unor artişti ca Mika, Blur, Editors, Franz Ferdinand, David Guetta, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Enter Shikari, Sebastian Ingrosso, John Digweed, Otto Knows, Erol Alkan, Guy J şi mulţi alţii.