Vineri seara, Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti a fost locul de intâlnire pentru un nou concert Gashkademia de Folk, proiect deja consacrat ce reuneşte şase artişti pentru care folk-ul ocupă un loc aparte în suflet: Daniel Iancu, Ovidiu Mihăilescu, Marius Matache, Puiu Creţu, Dan Caramihai şi Teddy Tudoroiu.

Timp de aproape două ore şi jumătate, cei şase artişti au cântat şi au încântat publicul cu piese vesele, pline de umor, au devenit nostalgici, au ironizat situaţii caracteristice pentru ţara în care trăim, au vorbit despre dragoste şi despre tinereţe şi ne-au făcut să ne simţim cu adevărat între prieteni.

Pe parcursul concertului, Daniel Iancu, Ovidiu Mihăilescu şi Marius Matache au cântat piese vesele cum sunt „El e miliţian”, „Garduri şi borduri”, „Muri-ţi-ar capra”, „La piaţă” sau „Tamara” stârnind hohote de râs şi ropote de aplauze din partea publicului, în timp ce Puiu Creţu, Dan Caramihai şi Teddy Tudoroiu au trezit amintiri şi nostalgii cu piese ca „Despărţire în flori”, „Totuşi ca voi sunt” sau „Vine-o vreme”.

Trecerea de la melodii lente şi sentimentale la acorduri ritmate şi antrenante, stârnind senzaţii diametral opuse, a reuşit să menţină în permanenţă publicul atent, făcându-l chiar la un moment dat pe Daniel Iancu să lanseze o remarcă amuzantă: cum om fi gândit noi concertul ăsta, că după câte o melodie de dragoste vin eu şi cânt despre inundaţii şi soacre? Prin urmare, de la acel moment încolo au declarat înainte de fiecare piesă că urmează „un cântec de dragoste”.

Pe lângă melodii în română, am ascultat şi un pic de franceză odată cu refrenul piesei „Baladă unei femei frumoase” de Teddy Tudoroiu, am avut parte şi de trei piese în aromână (printre care şi binecunoscuta „Horă Arminească”) interpretate de Dan Caramihai şi chiar de o poezie recitată de actorul Iulian Enache. Acesta a rămas pe scenă după ce i-a prezentat pe cei şase artişti şi şi-a amintit nostalgic de tinereţe şi de concertele susţinute de-a lungul timpului de cei din Gashkademia de folk. Singura diferenţă pe care a remarcat-o Iulian Enache a fost prezenţa scaunelor din spatele scenei, pe care se retrăgeau din când în când artiştii, sufletul rămânând tânăr.

După aplauze susţinute, două bis-uri, primul dintre ele fiind melodia „Patria” interpretată împreună de toţi cei şase artişti, finalul concertului ne-a găsit cu zâmbetul pe chip şi bucurie în suflet că am putut împărtăşi o seară frumoasă de folk între şi pentru prieteni. Nu ne rămâne decât să aşteptăm următoarea ocazie pentru a ne întâlni din nou şi a retrăi senzaţia pe care ţi-o dă muzica bună, cântată simplu, dar din inimă.

Iată mai jos şi o parte din piesele pe care le-am putut asculta în concert, majoritatea dintre ele fiind interpretate împreună fie de o parte, fie chiar de toţi artiştii:

El e miliţian – Daniel Iancu
Dali – Marius Matache
Niciodată – Ovidiu Mihăilescu (Traducere după Cat Stevens)
Cântec nebun – Ovidiu Mihăilescu, Marius Matache, Puiu Creţu
În oraşu-n care plouă – Daniel Iancu ( Versuri de Ion Minulescu)
Hora arminească – Dan Caramihai
Garduri şi borduri – Ovidiu Mihăilescu
Colind pentru prieteni – Marius Matache
Baladă unei femei frumoase – Teddy Tudoroiu
Muri-ţi-ar capra – Daniel Iancu
Despărţire în flori – Puiu Creţu, Ovidiu Mihăilescu, Teddy Tudoroiu, Dan Caramihai
Totuşi, ca voi sunt – Dan Caramihai, Ovidiu Mihăilescu, Marius Matache, Puiu Creţu
Tamara – Ovidiu Mihăilescu
La piaţă – Marius Matache
Vine valu’- Daniel Iancu
Chinezoaica – Ovidiu Mihăilescu, Daniel Iancu
Cowboy-ul Nelu – Ovidiu Mihăilescu
Armonie în casa noastra – Daniel Iancu, Marius Matache
Faţă de dur – Ovidiu Mihăilescu
Lilly – Ovidiu Mihăilescu
Vine-o vreme – Puiu Creţu, Teddy Tudoroiu, Dan Caramihai, Iulian Enache
Tânăr şi liber – Ovidiu Mihăilescu, Puiu Creţu, Marius Matache, Dan Caramihai, Daniel Iancu, Teddy Tudoroiu
Fericit-nefericit – Ovidiu Mihăilescu
Patria – Daniel Iancu, Ovidiu Mihăilescu, Puiu Creţu, Marius Matache, Dan Caramihai, Teddy Tudoroiu

Vezi mai multe poze de la concert!

Foto: Manuela Cepoi