Trupa Citizens! revine în România pentru un nou concert ce va avea loc în clubul Colectiv, din Bucureşti, pe 29 mai 2015. Evenimentul face parte din turneul de promovare al celui mai recent album lansat, „European Soul”.

Fondată în 2010, Citizens! este o trupă de indie rock din Londra, compusă din Tom Burke (vocal), Thom Rhoades (chitară), Martyn Richmond (bass), Lawrence Diamond (clapă) and Mike Evans (tobe). Primul lor album a fost lansat în 2012, fiind cunoscuţi pentru piese precum „True Romance”, „Reptile” şi „Caroline”. Băieţii s-au făcut remarcaţi pentru stilul lor neconformist, dar şi pentru dorinţa lor cea mai mare: să contribuie la schimbarea percepţiei asupra genului muzical pop, să îl transforme dintr-o plăcere vinovată în ceva „sfânt”.

Concertul din 29 mai marchează revenirea trupei Citizens! la Bucureşti, primul concert fiind cel de la Summer Well 2012.

Trupa Citizens! - Foto: Mauro Melis
Trupa Citizens! – Foto: Mauro Melis

Aflaţi în plin turneu european, băieţii de la Citizens! ne-au rezervat o bucată din timpul lor pentru a ne arăta atât pasiunea pe care o depun în muzica lor, cât de distractivă poate fi această ocupaţie, dar şi nerabdarea să se întoarcă la Bucureşti.

iConcert.ro: Bună băieţi! Aţi reuşit să îndepliniţi visul oricărui adolescent: aţi format o trupă care face muzică bună şi aţi numit-o ca o referinţă la o carte de benzi desenate. Dacă v-aţi putea întoarce în timp, ar fi vreun lucru pe care l-aţi face diferit ori peste care aţi trece?

Citizens! (Lawrence Diamond): Nu am fost niciodată în China. Ne-ar plăcea asta. Şi ne-ar plăcea să fim prima trupă care să cânte în toate ţările europene şi pe lună. Dar astea sunt doar detalii într-un plan mai mare. În principiu, da, trăim un vis, dar nu un vis din acela când ţi se pare că te afunzi într-o gaură neagră care nu se termină niciodată. Acela e doar un vis urât.

iConcert.ro: Sunteţi în turneu de mult timp deja. Ce preferaţi, să fiţi pe drum sau doar să staţi, să improvizaţi şi să scrieţi cântece?

Citizens!: Iubim să scriem cântece, să facem sunete noi şi să găsim noi feluri prin care să spunem ce vrem să transmitem cu formaţia noastră. Dar o dată ce termini partea asta, trebuie să pleci în turneu şi să descoperi nebunia. E mult prea distractiv şi ai ocazia să vezi locuri precum România, iar acesta este un dar în sine.

iConcert.ro: Care credeţi că ar fi cântecul care ar descrie cel mai bine stilul trupei Citizens!?

Citizens!: Cred că „Waiting For Your Lover” de pe noul album este o carte de vizită foarte bună. Versurile melodiei sunt despre dragoste, dorinţă şi speranţă, dar ritmul te face să vrei să dansezi şi să uiţi de tot. Asta este combinaţia pe care sperăm că o face trupa Citizens! ceea ce e cu adevărat.

iConcert.ro: Aţi avut foarte multe experienţe în ceea ce priveşte cântatul live, care a fost cea mai nebună dintre ele?

Citizens!: Am cântat în Guadalajara, în Mexic, (Salut, Mexic! Ne e dor de voi!) şi, la jumătatea concertului, poliţia s-a urcat pe scena, ne-a dat jos tot echipamentul şi ne-a închis spectacolul. Au spus că nu au primit o mită îndeajuns de mare şi că ne închid spectacolul. Tom s-a urcat pe o boxă şi a început să cânte „True Romance”, iar publicul l-a acompaniat, dar trebuie să ne întoarcem acolo şi să lămurim toate astea.

iConcert.ro: Versiunea voastră a melodiei „Uptown Funk” a devenit destul de cunoscută în mediul online. Luaţi în considerare să mai faceţi şi alte cover-uri sau colaborări?

Citizens!: Mereu ne facem planuri noi! E foarte distractiv să găseşti diferite feluri prin care poţi cânta ori oameni cu care să cântăm. Visul nostru cel mai mare este să îl convingem pe Bruno Mars să vină şi să cânte cu noi. Îl iubim!

iConcert.ro: Dat fiind că voi vă scrieţi toate cântecele, care este cântecul cu cea mai complicată poveste?

Citizens!: Multe din cântecele de pe primul album au fost scrise în 3 luni şi i le-am dus lui Alex Kapranos şi le-am atacat cu ciocane şi lipici şi le-a adunat pe toate împreună. Ultima piesă pe care am terminat-o a fost „Know Yourself” pe care am înregistrat-o, la propriu, în timp ce taxiul oprea în faţă pentru a ne duce acasă. Ne-a venit ideea printr-o chitară acustică şi am început să aruncăm cu idei în melodie. A fost un sentiment extraordinar.

iConcert.ro: Cum a fost prima voastră experienţă la Bucureşti? Ce vă aduceţi aminte din acel concert şi la ce va aşteptaţi acum?

Citizens!: Ţin minte că am salvat un penalty într-un joc, şi că, în general, echipa din România ne-a ameţit. Îmi aduc aminte că mi-am rupt glezna, dar nu mi-a păsat pentru că mă distram mult prea mult. Ţin minte cum publicul ne-a oferit atât de multă dragoste şi afecţiune şi abia aştept să dublez… să triplez asta săptămâna viitoate. Vreau cea mai mare petrecere pe care lumea a văzut-o, vreau lacrimi de bucurie, transpiraţie şi săruturi. Vreau ca toată lumea să se sărute!

Biletele pentru concertul Citizens! din clubul Colectiv din Bucureşti, de pe 29 mai 2015, pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim şi online de pe www.eventim.ro, la preţul de 55 lei. În seara evenimentului, la intrarea în club, biletele vor costa 65 lei. Concertul este organizat de către InterArtist.