Dintotdeauna omul, ca ființă socială, a simțit nevoia de a se dezvolta și îmbunătăți alături de semenii săi, nu doar prin muncă, ci, desigur, și prin relaxare. În decursul timpului, cele mai cunoscute forme de socializare au fost reprezentate de mici grupuri reunite pentru a împărtăși lucruri plăcute cum ar fi poezia, muzica sau forme de joc. Jocurile au devenit practic una dintre cele mai plăcute activități pentru toate comunitățile de oameni, mai mici sau mai mari, fiind permanent îmbunătățite de-a lungul secolelor.

Evident, pe măsură ce avansăm cu istoria jocurilor spre secolul tehnologiei, acestea capătă forme din ce în ce mai sofisticate, trecând de la simplul joc între câțiva prieteni sau vecini, la jocuri online sau, și mai complex, la adevărate reuniuni pe live casino online, locuri în care mari comunități socializează alegând să împărtășească pasiuni comune, chiar dacă sunt la distanțe foarte mari unii de alții.

Dar să analizăm beneficiile și aspectele sociale ale uneia dintre cele mai vechi și cunoscute categorii de jocuri pe care oamenii le practică de foarte mult timp, și anume așa numitele jocuri de masă.

Scurtă istorie a celor mai cunoscute jocuri de masă

Din punct de vedere istoric, începuturile jocurilor de masă nu sunt foarte bine documentate, ele apărând cândva înainte de anii 1900. Desigur, forme mai rudimentare, cu reguli abia creionate, au existat cu mult înainte de acest moment. Interesant este faptul că jocurile de masă au fost permanent îmbunătățite, noi variante au fost adăugate și calitatea a crescut considerabil în timp.

Practic, putem spune că strămoșii acestor activități de relaxare au apărut cu multe sute de ani în urmă. Cercetările ilustrează faptul că încă din Antichitate omul descoperise bucuria jocului și creativitatea de atunci ne surprinde în mod plăcut.

Totuși, momentul nașterii jocurilor moderne de masă poate fi identificat în secolul al XVII-lea. Atunci apare, de exemplu, jocul numit Blackjack sau 21. Traseul lui este interesant, deoarece a plecat din Franța, locul unde a fost inventat, spre continentul American unde a prins un avânt remarcabil. Unul dintre cele mai apreciate jocuri de masă, 21, a fost rapid adoptat și preluat în întreaga lume.

Foto: Pexels

Este clar că putem aminti aici un alt joc de masă cu extrem de mare impact la nivel mondial, foarte cunoscut și cu multe variante extinse în lumea întreagă. Desigur, vorbim despre binecunoscutul joc de poker, un joc de cărți care a fost ridicat la rang de artă. Campionatele mondiale organizate pentru specialiștii acestui joc popular sunt de fiecare dată un regal în sine.

Poker-ul este un joc mai tinerel, apărut prin secolul al XIX-lea, dar care a crescut fabulos nu doar ca număr de jucători, ci și ca diversitate de variante.

Care este impactul social al jocurilor de masă în era tehnologiei

Cu siguranță mulți consideră că jocurile de masă au pierdut din impactul social odată cu evoluția tehnologică. Oamenii preferă să petreacă timp pe rețelele sociale, pe diverse aplicații online, renunțând să mai iasă cu prietenii sau să mai organizeze seri de jocuri în jurul mesei.

Realitatea este cu totul alta, de fapt. Multe dintre jocurile de masă au locul lor bine definit în lumea online, atrăgând chiar comunități mult mai largi decât ar fi fost posibil înainte.

Practic, multe dintre interacțiunile sociale de acest tip s-au extins, s-au îmbogățit fantastic în ultimii ani.

Deci putem observa că scopul de socializare este nu doar păstrat, ci mult accentuat, prin eliminarea distanțelor sau a barierelor de comunicare. Jocurile de masă au evoluat odată cu tehnologia și au reușit să coaguleze comunități din ce în ce mai extinse.

Socializarea prin joc, indiferent că este la nivel micro sau macro, va fi mereu o parte definitorie a omului ca ființă socială!

Citeşte despre: