Skye & Ross, doi dintre membrii fondatori ai formaţiei Morcheeba, se întorc în România pentru a susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, pe 23 noiembrie 2016. Evenimentul face parte din turneul de promovare al primului album lansat sub această formulă, „SKYE | ROSS”. 

Skye Edwards şi Ross Godfrey au fondat, alături de Paul Godfrey, formaţia Morcheeba, proiect ce şi-a desfăsurat activitatea timp de aproximativ 20 de ani. Căutând o alternativă mai puţin masterizată şi prelucrată a muzicii lor, Skye şi Ross au pornit într-o nouă călătorie muzicală. Viziunea pentru această schimbare a fost una simplă: să facă muzică de dragul muzicii, mult mai umană şi mai aproape de publicul lor. În dorinţa de a face proiectul cunoscut, Skye & Ross vor poposi şi în România, pe 23 noiembrie, la Sala Palatului, iar înainte de eveniment am avut ocazia să stăm de vorbă cu Ross Godfrey, bassistul trupei Morcheeba şi jumătatea noului proiect.

iConcert: Trecerea de la lucratul şi masterizatul în studio la muzica live sau acustică poate fi diferită, de la muzician la muzician. Pentru voi cum a fost această trecere?

Ross: A venit oarecum organic. Să faci muzică live este mult mai distractiv decât să stai într-un studio, uitându-te în monitoarele calculatoarelor. Skye şi cu mine am lucrat împreună cu trupe live pentru aproape 20 de ani şi am decis că vrem să facem un album care să sune mai mult live. Nu am vrut să fie un album live, am vrut doar să îi dăm mai multă umanitate pentru că o mare parte din muzica modernă este foarte procesată şi editată, sună ca şi cum a fost făcută de roboţi, iar noi am vrut să facem un album care să sune ca şi cum a fost făcut de oameni. Cumva seamănă mai mult cu materialele de la începuturile Morcheeba, fără prea multă procesare în muzică, când trebuia să faci muzică la propriu. Am vrut să ne întoarcem la origini, la emoţia şi puterea de exprimare de care suntem capabili.

iConcert: Dar fanii cum au reacţionat la această schimbare?

Ross: Cred că le-a plăcut destul de mult. Fanii oricum ascultă muzica într-un mod abstract, o simt sau nu o simt, şi e foarte frumos să o auzi pe Skye cântându-şi propriile versuri şi investind mult sentiment în cântat. La ultimele câteva albume cu Morcheeba am avut sentimentul că au fost prea gândite şi că nu a existat îndeajuns de multă muzică.

iConcert: Skye & Ross a reprezentat un nou început sau doar o simplă trecere de la muzica Morcheeba?

Ross: Când am lucrat la acest album, am avut o mulţime de schimbări importante în viaţa noastră. De exemplu, atât fiica mea, cât şi a lui Skye au fost născute în acea perioadă, iar fata lui Skye a venit cu 3 luni mai devreme şi a fost o perioadă foarte înfricoşătoare pentru noi. Ea a fost internată în spital pentru 3 luni, cu toţii eram foarte speriaţi şi emoţiile acestor experienţe s-au resimţit în piesa numită „Hold On”, pe care Skye a compus-o despre fiica ei. Am fost  foarte fericiţi că a fost bine, acum este o fetiţă sănătoasă şi vine cu noi în turneu. A fost o perioadă complicată pentru noi şi faptul că am ieşit ok din ea s-a simţit şi în muzica noastră.

iConcert: După această perioadă dificilă, albumul Skye & Ross a fost ca un proces de vindecare pentru voi?

Ross: Da, cu siguranţă. Muzica ne ajută să ne înţelegem mai bine vieţile şi când fanii noştri o vor asculta, îi va ajuta şi pe ei.

Coperta primului album semnat Skye & Ross
Coperta primului album semnat Skye & Ross

iConcert:  Proiectul Skye & Ross este compus în mare parte din membrii familiilor voastre. Cum vă descurcaţi cu asta? Reuşiţi să faceţi departajarea între voi ca membrii ai formaţiei şi voi ca membrii ai familiei?

Ross: Este totul natural. Am avut norocul ca majoritatea membrilor familiilor noastre să fie muzicieni, aşa că o parte este doar confort. Dacă avem nevoie de tobe pe o melodie, soţul lui Skye este toboşar şi trebuie doar să strigi la cineva din bucătărie să vină să cânte. Cu toţii sunt nişte muzicieni foarte pricepuţi, aşa că nu văd de ce am avea nevoie să ne mai uităm în altă parte dacă deja îi avem pe ei, în casele noastre. Totul se uneşte într-o mare unitate. Când sunt acasă, eu cânt mereu pentru că şi soţia mea este muzician. Cântăm cu fiicele noastre, este un mediu foarte muzical. Unele melodii vin aşa, după care se naşte un album. Nu avem delimitări între cele două medii, este un mod de a trăi.

iConcert: Ai menţionat că ultimele materiale lansate de Morcheeba au fost mai procesate. Ar fi ceva ce aţi fi schimbat în muzica lansată de Morcheeba?

Ross: Pe ultimul album Morcheeba, procesarea a fost făcută mai mult împotriva voinţei noastre de către fratele meu (Paul Godfrey), el a vrut să facă un album mai mult pentru radio, foarte electronic, iar noi nu am vrut asta, noi am vrut să fie o muzică mult mai relaxantă. Pentru noi, când ascultăm muzică, e mai mult o experienţă relaxantă, pentru acasă, decât într-un club. Nu prea îmi place muzica dance şi nici să ies în cluburi, îmi place să ascult muzica acasă şi să ascult „muzică de fotoliu”. Mi-ar fi plăcut ca Morcheeba să fi rămas mai mult aşa. Cred că asta ducem noi mai departe în Skye & Ross. Fanii care au apreciat mai mult albume precum „The Big Calm” şi alte materiale timpurii vor aprecia foarte mult şi albumul acesta. În show-urile live, Skye şi cu mine cântăm multe melodii vechi Morcheeba, dar şi melodii de pe noul album, aşa că este de fapt un amestec şi sperăm că fanii Morcheeba vor aprecia şi noul proiect.

Skye & Ross în concert - Foto: wikipedia.org
Skye & Ross în concert – Foto: wikipedia.org

iConcert: Dacă până acum fratele tău se ocupa de multe aspecte privind promovarea muzicii voastre, cum este acum procesul acesta?

Ross: Avem o casă de discuri care se ocupă de asta. Este ciudat că pentru acest album am avut mai multe difuzări la radio decât cu alte albume lansate anterior cu Morcheeba. Câteodată, când încerci prea mult să faci ceva, nu iese exact cum vrei. Noi doar am vrut să facem un album frumos. Am avut în cap mai mult frumuseţea lui decât ce să facem să ajungem pe radio sau să vindem mai mult. Câteodată, când faci un pas în spate, lucrurile acelea vin spre tine natural, fără să forţezi nimic.

iConcert: Care crezi că sunt părțile bune la prelucrare? Îţi lipseşte ceva din acel proces?

Ross: Nu, deloc. Este un proces foarte lung şi plictisitor. Eu oricum am un studio la mine acasă, aşa că mereu compun şi fac muzică, dar când vrem să facem o melodie mergem în studio şi înregistrăm şi alegem cea mai expresivă variantă. Dacă ar fi fost un alt gen de muzică, cum este cea electronică, atunci ar fi trebuit să petreci mai mult timp în studio, prelucrând la producţie, dar pentru mine nu este atât de interesant. Nu simt lipsa acestor activităţi.

iConcert: În ceea ce priveşte influenţele în acest proces, care ar fi trupele care v-au inspirat?

Ross: Sunt foarte mulţi artişti moderni care îmi plac, care au producţii simple, precum Emilíana Torrini sau grupul canadian The Barr Brothers. Am început albumul destul de acustic, dar pe parcurs am ajuns să îl facem destul de rock, mai mult decât ce am făcut până acum. Mereu am fost influenţaţi de muzica mai veche, acid rock vechi, precum Neil Young. Lui Skye îi place mult Nina Simone şi Patsy Cline, aşa că aş putea spune că ne inspirăm din destul de multe locuri. Inspiraţiile acestea au fost mereu cu noi, doar că le-am folosit pe rând, în diverse locuri.

iConcert: Acum ce mai urmează? O să mai aveţi alte albume Skye & Ross sau o să mai lucraţi la carierele voastre solo?

Ross: Cu siguranţă vom mai lucra la materiale Skye & Ross, s-ar putea să mai lansăm ceva în anul 2018, dar acum abia am lansat acest album, ne-am plimbat prin America de Nord şi Europa, acum urmează să ne continuăm drumul în Europa de Est, Australia, Noua Zeelandă şi Asia, după care ne vom întoarce în Europa, la festivalurile de vară, dar mai şi înregistrăm între concerte. Suntem abia la jumate, ne plimbăm în toată lumea promovâd acest album. Ne aşteaptă un an ocupat, iar planurile se schimbă în funcţie de reacţiile pe care le primim de la fanii noştri. Dacă publicul o să îndrăgească mai mult anumite melodii, ne vom da seama ce vor cu adevărat de la noi. A fost un pic complicat pentru că ne-am schimbat numele şi am trecut printr-un proces de tranziţie, să le spunem oamenilor despre noul proiect şi asta este provocarea din acest moment şi merge foarte bine.

iConcert: De aici înainte vreţi să fiţi doar Skye & Ross sau Skye şi Ross de la Morcheeba?

Ross: Vom vedea. Ar fi drăguţ dacă ar prinde Skye & Ross, fără să fie nevoie să le reamintim oamenilor că am făcut parte din Morcheeba. Evident, asta e o parte importantă din noi, este istoria noastră şi când cântăm live, mereu vom cânta piese Morcheeba pentru că ştim că publicul vrea acest lucru.

Biletele pentru concertul Skye & Ross de la Sala Palatului din Bucureşti, de pe 23 noiembrie 2016, pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim sau online de pe www.eventim.ro, la preţuri cuprinse între 65 şi 155 lei. Concertul Skye & Ross de la Bucureşti este un eveniment organizat de Events.