Cunoscut cel mai bine pentru remixul melodiei „Reckoning Song”, ajuns la un număr foarte mare de ascultători sub titlul de „One Day”, Asaf Avidan este un artist ce pune o pasiune extraordinară în muzica pe care o compune.

Printre nenumăratele concerte pe care le are, artistul şi-a rezervat câteva minute să discute cu noi despre viaţa, muzica şi planurile sale de viitor, astfel aflând mai multe despre el şi chiar şi despre legăturile sale foarte vechi cu România. Artistul va concerta la Palatul Mogoşoaia din apropiere de Bucureşti, pe 29 iunie 2014, la prima ediţie a WonderDay.

Asaf Avidan: trăiri transpuse în muzică, fără etichete

Născut în Ierusalim, Asaf Avidan este fiul unui diplomat israelian, motiv pentru care, de-a lungul vieţii sale, a fost nevoit să se mute destul de mult, locuind câţiva ani chiar şi în Kingston, Jamaica. Cum era de aşteptat, aceste schimbări din viaţa sa l-au ajutat să se dezvolte, dar şi să înveţe pe pielea lui că etichetele şi preconcepţiile sunt inutile: „mutându-mă din loc în loc, de la Ierusalim, care are o comunitate atât de diversificată în ceea ce priveşte religia, culoarea şi rasa, la Jamaica, unde 99% din comunitate era compusă din oameni de culoare, iar eu eram un băiat alb şi evreu din exterior, nu m-a făcut niciodată să mă simt ca şi cum aş fi, într-adevăr, din exterior. Am învăţat că etichetele sunt inutile”.

Aceste învăţături de viaţă se pot simţi şi în muzica sa, singura etichetă potrivită în acest caz fiind pasiunea: „când îmi asculţi muzica observi că este un mix foarte eclectic de genuri. Nu avem nevoie să categorisim absolut tot pentru că la sfârşitul zilei tot ce fac este muzică şi contează dacă folosesc instrumente rock, reggae sau pop„.

Deşi este un personaj atât de eclectic, am fost curioşi să aflăm cum este Asaf Avidan în viaţa reală şi ce artişti admiră el. Asaf Avidan ne-a spus că: „Bob Dylan şi Leonard Cohen m-au influenţat cel mai mult până acum, pentru că îşi compun şi îşi cântă singuri melodiile. Îmi plac versurile lor, melodiile lor şi cum le interpretează, deci au un pachet complet şi asta vreau şi eu să fac”.

Trecerea de la animaţie la muzică şi motivele din spate

Un lucru ştiut de puţină lume este acela că Asaf Avidan nu a visat de când era mic copil să facă muzică, acesta urmând cursurile Universităţii de Artă şi Design Bezalel din Ierusalim, lucrând pentru câţiva ani în domeniul animaţiei, în oraşul Tel Aviv. Fiind curioşi dacă îi e în vreun fel dor de fosta lui profesie, Asaf ne-a mărturisit că „nu prea îmi e dor să lucrez în animaţie pentru că muzica îmi oferă posibilitatea să îmi exteriorizez emoţiile şi nevoia de a crea. A fi muzician implică foarte multe părţi: scrisul, cântatul, înregistratul, fiecare fiind foarte diferite, şi când le combin îmi oferă absolut tot!”.

Cariera sa muzicală a luat naştere când Asaf Avidan avea deja 26 de ani, motivul ce l-a împins să ia această decizie fiind despărţirea de iubita sa de atunci. Deşi, pe moment, muzica a părut doar un refugiu şi un mijloc de exprimare, l-am întrebat pe artist dacă s-a gândit vreodată că acea decizie va avea impactul pe care l-a avut. Asaf ne-a spus „nici în ziua de astăzi nu gândesc prea mult în faţă, nu ţi-aş putea spune unde o să fiu în 5 ani şi aşa a fost şi când m-am apucat. Când am luat prima oară o chitară în mână a fost din motive egoiste, aveam nevoie să spun ceva şi să aflu ceva despre mine şi ce se întâmplă pur şi simplu se întâmplă, nu încerc să controlez nimic, ci doar să mă concentrez pe muzica mea şi atât„.

„O singură melodie înseamnă cât un pixel dintr-o imagine”

Chiar dacă remixul piesei „Reckoning Song”, „One Day”, l-a făcut un nume comun pentru foarte mulţi oameni, Asaf Avidan ne-a mărturisit că această transpunere nu a fost exact pe gustul său. Având în vedere că artistul a ajuns să fie asociat, la prima vedere, cu acest remix, am avut curiozitatea să îl întrebăm pe artist dacă el ar putea alege o melodie care să transpună cel mai bine stilul său şi mesajul pe care vrea să îl transmită întregii lumi.

Acesta ne-a răspuns că: „fiecare cântec reprezintă o culoare diferită, o nouă direcţie, să alegi o singură melodie reprezentativă ar fi ca şi cum ai alege un singur pixel dintr-o imagine. Compoziţia, pe de-a întregul, este ceea ce mă face pe mine interesat de mine ca şi artist. Mi-ar fi foarte greu să scot un singur cântec din întreg contextul. Ca să mă înţelegi pe mine, ca şi artist, şi ce vreau să transmit, e nevoie să asculţi cel puţin câteva albume de-ale mele„.

Acestea fiind spuse, ştiind că artistul are un singur album solo, „Different Pulses”, lansat în anul 2012, şi încă 3 materiale lansate în formula „Asaf Avidan and The Mojos”, l-am întrebat pe artist când are de gând să mai scoată un album, pentru a îl cunoaşte mai bine, şi ce foloseşte drept inspiraţie. Asaf Avidan ne-a mărturisit că în ultimul timp a ascultat destul de mult Nina Simone, deşi nu poate spune cu siguranţă că următorul său album va fi unul de jazz.

WonderDay, prilej de întoarcere la rădăcinele sale româneşti

În ceea ce priveşte concertul din 29 iunie din cadrul evenimentului WonderDay, Asaf Avidan ne-a spus că, dat fiind faptul că acesta va fi primul său concert în România, totul va fi acustic, dând ocazia fanilor cu care atunci va face cunoştiinţă să îi audă cu adevărat versurile şi melodiile. Concertele sale pare a fi extrem de intime pentru artist, dat fiind că Asaf le compară cu cu o operaţie complicată, în direct, pe scenă. „Chiar asta e pentru că eu încerc mereu să depăşesc toate limitele fizice ce stau între mine şi publicul meu şi fac asta doar cu o chitară şi o voce şi sper să funcţioneze„.

https://www.youtube.com/watch?v=M6H_AKkXhRM

Chiar dacă timpul şi întrebările se apropiau de final, Asaf Avidan a ţinut să ne menţioneze şi faptul că este foarte entuziasmat să vină în România datorită faptului că bunicii său sunt de aici şi, practic, se va întoarce la ei acasă: „toţi israelienii sunt nepoţi de imigranţi, din cauza celui celui de-al Doilea Război Mondial şi bunicii mei au venit din România aici. Deşi nu am timp acum să merg în oraşul de unde erau ei, sper să mă întorc şi să am timp să mă plimb”.

Bilete WonderDay 2014

Biletele pentru WonderDay 2014 sunt disponibile în reţeaua MyTicket şi online pe www.myticket.ro, la preţuri ve variază în funcţie de perioada de achiziţionare:

Categorie Preţ bilete
Regular (7 mai – 7 iunie 2014) 139 lei
Regular (8 – 28 iunie 2014) 149 lei
On Show Day (29 iunie 2014) 160 lei

Asaf Avidan va concerta pentru prima oară în România în data de 29 iunie 2014, alături de artişti precum Delilah, în cadrul evenimentului WonderDay 2014, ce va avea loc pe domeniul Palatului Mogoşoaia de lângă Bucureşti.