Încă o zi toridă de vară şi o zi obişnuită din miezul săptămânii s-a încheiat cu cel mai grandios concert al anului. După o aşteptare îndelungată, Metallica a revenit pentru a patra oară în concert la Bucureşti, de data aceasta pe Arena Naţională din Bucureşti. Ziua de miercuri, 14 august 2019, va rămâne cu siguranţă în istorie datorită trupei americane care a reuşit să strângă zeci de mii de fani cu ocazia concertului din cadrul turneului „Worldwired”, care îşi propune să promoveze ultimul album al trupei, „Hardwired… to Self-Destruct”.

Show-ul a înregistrat de altfel cea mai mare prezenţă pe Arena Naţională la un concert, dar nu e de mirare având în vedere numărul impresionant de fani pe care trupa îl are peste tot în lume, inclusiv în Romania. În deschiderea concertului Metallica au cântat trupele Bokassa şi Ghost.

Bokassa în deschiderea concertului Metallica – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Cu două-trei ore înainte de concertul trupei Metallica, miile de fani începeau deja să se adune în valuri uriaşe la porţile Arenei Naţionale, nerăbdători să intre în atmosfera de concert şi să îşi împărtăşească emoţiile şi aşteptările cu prieteni şi cunoştinţe. În acest timp, pe scena de pe Arena Naţională au urcat trupele Bokassa şi Ghost, alese special de Metallica pentru a deschide concertele din turneul „Worldwired”.

Norvegienii de la Bokassa au urcat primii pe scenă şi, deşi nu s-au putut bucura de aceeaşi audienţă ca cei de la Metallica, piesele lor au încercat să îi energizeze pe toţi cei care au reuşit să ajungă mai devreme la Arenă. În setlist-ul lor au inclus piesele „Mouthbreathers Inc”, „Five Finger Fuckhead”, „Walker Texas Danger” şi „Captain Cold One”, aceasta din urmă fiind şi cea mai recentă piesă lansată de trupă. Bokassa vine cu un sound foarte fresh şi o energie foarte bună, aşa că nu ne miră nici faptul că este una dintre trupele preferate ale lui Lars Ulrich.

Ghost în deschiderea concertului Metallica – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Scena le-a revenit mai apoi celor la Ghost, o trupă nonconformistă din Suedia, al cărei stil muzical este mai degrabă o îmbinare de mai multe genuri de rock. Tobias Forge, vocalistul trupei, e un tip plin de energie care acaparează scena cu prezenţa sa, iar la concertul de la Bucureşti a ieşit în evidenţă şi prin costumul roşu şi excentric pe care l-a purtat şi care a contrastat cu faţa lui pictată cu alb. Setlist-ul de aproape o oră a inclus piese ca „Faith”, „Year Zero”, „Ashes & Rats”, „Dance Macabre” şi „Cirice”. Spre deosebire de Bokassa, Ghost s-a putut bucura de un public ceva mai numeros, deoarece oamenii începeau să vină pe Arena Naţională în număr din ce în ce mai mare.

Metallica a urcat pe scenă puţin după ora 20:30, dar înainte ca toţi cei patru fantastici să îşi facă apariţia în faţa fanilor, mulţimea a ţinut să îi întâmpine făcând valuri, iar priveliştea a fost de-a dreptul minunată. În câteva minute legendarii James Hetfield (voce), Kirk Hammett (chitară), Lars Ulrich (tobe) şi Robert Trujillo (bass) au urcat pe scenă rând pe rând, în aplauzele şi strigătele fanilor care îi aşteptau de atâţia ani.

Metallica în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Metallica a dat startul concertului cu piesa „Hardwired”, de pe albumul „Hardwired… to Self-Destruct”. Pe lângă piesele de pe noul album, setlist-ul a inclus piese din toată cariera trupei pentru că, după cum le-a spus şi James Hetfield fanilor, Metallica nu vine atât de des la Bucureşti şi cumva aşteptarea fanilor trebuie răsplătită.

Concertul a continuat cu „The Memory Remains”, piesă lansată în 1997 odată cu albumul „Reload”, şi a fost urmată de şi mai vechea piesă „Ride the Lightning”, din 1984, care ne-a întors în timp la începuturile trupei Metallica şi la vechiul sound thrash şi heavy care a consacrat formaţia.

Metallica în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Concertul a continuat în aceeaşi notă heavy cu piesa „The God that Failed”, ale cărei riff-uri dure au ţinut în priză fanii. A urmat apoi una dintre cele mai iubite piese ale trupei, „The Unforgiven”, aceasta făcând trecerea la un ritm ceva mai puţin dinamic, dar la fel de intens. „Now That We’re Dead”, piesă de pe ultimul album al trupei, şi-a făcut şi ea loc în setlist, şi tot de pe albumul „Hardwired… to Self-Destruct” Metallica a mai inclus şi piesele „Moth Into Flame”, „Halo on Fire” şi „Spit Out the Bone”.

Unul dintre cele mai emotionante momente ale serii a fost cel în care Kirk Hammett şi Robert Trujillo au cântat piesa „De vei pleca”, de la Iris. A fost un moment cu totul neaşteptat, s-a vrut a fi o surpriză pentru fanii români şi întregul stadion a fredonat versurile împreună cu cei doi, rezultând o atmosferă fantastică.

Fanii prezenţi la concertul Metallica de la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

„Sad but True”, „Master of Puppets”, „For Whom the Bell Tolls” şi „Seek and Destroy” au completat un setlist perfect şi absolut toate piesele au fost cântate de la început la sfârşit de către zecile de mii de fani de la concert. Cei de la Metallica au fost impresionaţi de atmosfera de pe stadion şi de iubirea transmisă de fanii de aici şi şi-au exprimat recunoştinţa pentru asta, James Hetfield subliniind faptul că Metallica este o mare familie care îi include pe toţi fanii de pretutindeni şi fără de care această trupă nu ar fi avut succesul de până acum.

După ce membrii trupei s-au retras în backstage, fanii au continuat să strige şi să aplaude timp de câteva clipe bune pentru ca Metallica să revină pe scenă. După o aşteptare prelungită, trupa a urcat din nou pe scenă pentru a cânta iarăşi alături de public.

Metallica în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Prima piesă de la bis a fost „Spit Out the Bone”, de pe noul album, după care a urmat „Nothing Else Matters”, superba baladă care i-a emoţionat pe toţi cei prezenţi. Întregul stadion s-a umplut de luminiţe, creând din nou o atmosferă memorabilă. Piesa care a încheiat show-ul Metallica la Bucureşti a fost „Enter Sandman”, o piesă cu riff-uri impresionante şi un superb ritm heavy metal.

Nu doar calitatea muzicală a show-ului a impresionat, ci şi efectele pirotehnice fabuloase, la care s-au adăugat proiecţiile de pe ecranele gigantice, jocurile de lumini şi chiar artificiile de la finalul concertului. Şi să nu uităm nici de chitarele extraordinare pe care membrii formaţiei le-au etalat pe parcursul concertului.

Metallica în concert la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Urmăreşte mai multe poze în galeria foto de la concert!

Show-ul făcut de Metallica la Bucureşti a fost la superlativ şi cu siguranţă va rămâne mult timp în amintirea fanilor. Metallica este o trupă a cărei muzică uneşte oameni şi generaţii, o muzică rezultată din pasiune şi sacrificii, o muzică care vorbeşte în numele tuturor fanilor. Deşi concertele lor umplu stadioane întregi, cei de la Metallica reuşesc să aducă totuşi intimitate, armonie şi naturalete în show-urile lor tocmai graţie sentimentului că trupa şi fanii sunt de fapt o mare familie.

Setlist concert Metallica la Bucureşti

 1. Hardwired
 2. The Memory Remains
 3. Ride the Lightning
 4. The God that Failed
 5. The Unforgiven
 6. Now That We’re Dead
 7. Moth Into Flame
 8. Sad but True
 9. Halo on Fire (urmată de solo-urile lui Kirk şi Rob la piesele „De vei pleca”, „ManUNkind” & „Orion”)
 10. St. Anger
 11. One
 12. Master of Puppets
 13. For Whom the Bell Tolls
 14. Creeping Death
 15. Seek & Destroy
  Encore:
 16. Spit Out the Bone
 17. Nothing Else Matters
 18. Enter Sandman („The Frayed Ends of Sanity” outro)