Celebrul chitarist britanic Mark Knopfler a concertat aseară, 25 aprilie 2013, la Sala Palatului din Bucureşti, dând astfel startul turneului european pentru promovarea celui mai recent album al său, „Privateering”, lansat în anul 2012. Spectacolul organizat de Emagic s-a desfăşurat cu casa închisă, biletele fiind epuizate din luna ianuarie, cu mai bine de trei luni înaintea concertului.

În faţa unei săli arhipline şi nerăbdătoare să vadă şi să asculte unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti ai scenei muzicale internaţionale, artistul a urcat pe scenă puţin după orele 20:00. Fondatorul Dire Straits şi-a început recitalul cu piesa „What it is” şi a continuat cu două piese de pe ultimul album: „Corn Beef City” şi „Privateering„.

Cel mai recent album al său „Privateering” este al optulea album solo şi primul dublu album pe care artistul îl lansează în 35 de ani de carieră, acesta declarând pe site-ul său „cu cât înaintez în vârstă, cu atât mai mult vreau să compun„, lucru care nu poate decât să ne bucure.

Melanj de stiluri muzicale într-un show special

Mark Knopfler a avut alături pe scena bucureşteană şapte muzicieni extrem de talentaţi. Aceştia au dat măsura valorii lor prin prestaţii de înaltă clasă, reuşind să conducă publicul prezent prin acorduri de blues, country, folk şi rock, toate aceste stiluri contopindu-se în cel mai armonios mod posibil. Au încântat auzul şi au umplut sufletele cu „Hill Farmer’s Blues„, „I used to could„, „Father and Son” (interpretată pentru prima live din 1996), iar călătoria a continuat cu două piese Dire Straits: „Romeo and Juliet” şi „Sultans of Swing„.

Mark Knopfler - Foto: Paul Voicu
Mark Knopfler – Foto: Paul Voicu
Michael McGoldrick - Foto: Paul Voicu
Michael McGoldrick – Foto: Paul Voicu

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Mark Knopfler a lăsat muzica să vorbească în numele lui, dovadă în acest sens fiind „Song for Sonny Liston„, „Marbletown” şi „Telegraph Road” (Dire Straits), piesă care a încheiat şi concertul.

O legendă vie a muzicii mondiale, în premieră la Bucureşti

Pentru că cei prezenţi au vrut să audă şi să simtă mai mult, l-au rechemat pe scenă pe Mark Knopfler şi pe ai lui muzicieni, aceştia oferind, în schimbul apaluzelor, „Brothers in arms” şi „Going home” – temă instrumentală din „Local Hero”.

Muzica lui Mark Knopfler nu poate fi încadrată într-o categorie, ea se simte, se ascultă şi încântă toate simţurile, este o muzică descriptivă ce duce ascultătorul pe dealurile verzi ale Scoţiei sau în inima blues-ului american.

Mark Knopfler, în premieră la Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Mark Knopfler, în premieră la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Cu o carieră muzicală de peste 30 de ani, având colaborări care îţi taie respiraţia (Bob Dylan, Eric Clapton, Sting, Elton John sau Paul Mc Cartney), cu feeling-ul pe care îl impregnează corzilor de chitară atunci când interpretează, cu o voce caldă, Mark Knopfler este unul dintre cei mai mari muzicieni ai momentului. Iar primul său concert în România a fost o dovadă clară a acestui fapt, cei peste 4000 de spectatori prezenţi bucurându-se din plin de două ore de show din partea chitaristul, solistul şi compozitorului trupei Dire Straits.

Setlist Mark Knopfler la Bucureşti

1. What It Is
2. Corned Beef City
3. Privateering
4. Father and Son
5. Hill Farmer’s Blues
6. Yon Two Crows
7. I Used to Could
8. Romeo and Juliet (Dire Straits)
9. Sultans of Swing (Dire Straits)
10. Song for Sonny Liston
11. Haul Away
12. Marbletown
13. Speedway at Nazareth
14. Telegraph Road (Dire Straits)

Bis:

15. Brothers in Arms (Dire Straits)
16. Going Home (tema instrumentală din „Local Hero”)