Sala Polivalentă din Bucureşti a fost arhiplină în seara de 20 februarie 2014, când legendarii Deep Purple au mai vizitat încă o dată România, printr-un concert electrizant. Concertul din Capitală a făcut parte din turneul „Now What? World Tour”, asemenea concertului din Cluj-Napoca, din iunie 2013.

Orarul anunţat chiar a fost respectat, astfel, la 19:50, pe scenă au urcat clujenii de la Grimus. Cu o energie debordantă, românii au mai cântat în deschiderea Red Hot Chili Peppers, Hurts, Placebo sau Roxette. Grimus este trupa românească cu cele mai multe prezenţe la festivaluri internaţionale în ultimii doi ani, bifând concerte la Sziget Festival (Ungaria), EXIT Festival (Serbia), Rock for People (Cehia), B’ESTFEST, Eurosonic, Arezzo Wave Festival (Italia) şi Waves Vienna Festival (Austria).

Grimus în deschiderea Deep Purple la Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Grimus în deschiderea Deep Purple la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Bogdan Mezofi, vocea Grimus, a ţinut publicul în priză, în stilul lui caracteristic: sărind pe scenă, pe boxe, coborând în public şi cântând din mijlocul spectatorilor. Uneori era şi greu de urmărit, pentru că luminile de pe scenă nu ţineau pasul cu el, dar îl reperai uşor după bliţurilor celor din public. Printre piesele cântate de Grimus s-au numărat „Insanity”, „Face The Light”, „In A Glimpse”, „In your eyes”.

Un start Deep Purple… la papion

După plecarea de pe scenă a celor de la Grimus, publicul care deja umpluse cam tot spaţiul disponibil din Sala Polivalentă, a început să freamăte. La ora 21:00, pânza imensă pe care era scris „Deep Purple ?!” a căzut, după intro-ul „Mars, The Bringer Of War”.

Deep Purple la Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Deep Purple la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Membrii Deep Purple au apărut pe scenă într-un joc de lumini, plini de energie şi spre surpriza unora, cu solistul Ian Gillan îmbracăt într-un tricou ce reprezenta, de la distanţă, un costum elegant, cu papion, în contrast cu colegii săi, echipaţi în blugi şi tricouri.

Dacă publicul avea emoţii în legătură cu vocea solistului, după primele strofe, acestea au dispărut. Ian Gillan a fost în formă bună, energic, glumeţ, şi încântat de energia cu care au fost primiţi de public. După primele trei piese, „Apres Vous”, „Into The Fire” și „Hard Lovin’Man”, Ian Gillan a renunţat la tricoul „elegant”, apărând pe scenă într-un tricou mai sport.

Timp de aproape două ore, Sala Polivalentă a răsunat la propriu, pe ritmurile celor mai cunoscute piese Deep Purple, dar şi pe a celor mai noi piese din discografie. Public şi artişti au cântat la unison versuri celebre din „Strange Kind of Woman”, „Contact Lost”, „Lazy”, „Hell To Pay”, „Above And Beyond” (în memoria lui Jon Lord), „Perfect Strangers”, „Space Truckin”.

Rapsodia Română în setlist-ul Deep Purple

Mulţi spectatori şi-au dorit să audă „Child In Time”, dar cântecul nu a fost în setlist. În schimb, Steve Morse şi Roger Clover au făcut o demonstraţie superbă de virtuozitate la chitară bass, la momentul solo. Ian Paice a încântat publicul cu solo-ul său de percuţie. Şi de departe, cel mai apreciat solo a fost cel al clăparului din Airey, care a oferit o călătorie de ritmuri muzicale, jazz, simfonice, clasice şi chiar fragmente din „Rapsodia Română” a lui George Enescu, ca la concertul din 2007. Nici Ian Gillan nu a fost mai prejos, cu un mic solo de armonică, plus intervenţiile sporadice la tamburină.

Deep Purple la Bucureşti - Foto: Paul Voicu / iConcert.ro
Deep Purple la Bucureşti – Foto: Paul Voicu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Publicul a explodat în aplauze la „Smoke On The Water”, una dintre cele mai cunoscute piesă Deep Purple şi cea care dădea semnalul de sfârşit al concertului. Pentru bis, Deep Purple au păstrat două cover-uri „Green Onions” după Booker T. & The MG’s şi „Hush” – Billy Joe Royal. Seara s-a încheiat magic, cu „Black Night”.

Poate că bătrâneii de la Deep Purple nu mai sunt în aceeaşi formă ca altă dată, dar cu siguranţă, concertul din Bucureşti a arătat că încă sunt carismatici, pasionaţi de muzică şi plini de energie.

Concertul Deep Purple din Capitală a fost organizat de Emagic.