Britanicii de la Deep Purple au poposit pe Cluj Arena vineri, 7 iunie 2013, într-un concert ce marchează jumătatea turneului „Now What? World Tour”. Pe stadionul din Cluj-Napoca au fost prezenţi în jur de 15.000 de fani veniţi din toată ţara, dar şi din străinătate, pentru a lua parte la prima zi de Cluj Arena Music Fest 2013.

Începând cu ora 17:00 pe scenă s-au perindat câteva dintre cele mai de seamă formaţii ale rockului din România. Acestea au fost alese, probabil, special pentru publicul trecut de 40 de ani (şi n-au fost deloc puţini), însă poate ar fi trebuit să se aducă trupe un pic mai hardcore, să zicem Cargo, Trooper ş.a.

Trupele româneşti au dat startul festivalului

Bere Gratis au fost primii care au urcat pe scenă în jurul orei 17:00, urmaţi fiind de Semnal M şi Proconsul. Show-ul a continuat cu cei de la Compact, legendara trupă 80-istă a Clujului, care au mai dezmorţit atmosfera la piese precum „Fata din vis” sau „Mi-e tare dor de tine„, îţi putea da seama după agitaţia din public. În schimb, la primele trei piese vocea lui Paul Ciuci nu se auzea, chitara era dată prea tare, sonorizarea cam neplăcută.

Baniciu/Kappl/Lipan & Friends - Foto: Ciprian Vlăduţ / iConcert.ro
Baniciu/Kappl/Lipan & Friends – Foto: Ciprian Vlăduţ / iConcert.ro

Vezi mai multe fotografii din prima zi de festival în galeria foto!

Pe scenă au urcat apoi Baniciu/Kappl/Lipan & Friends şi publicul a izbucnit în aplauze. Tot cu aplauze vehemente sunt primite şi piesele „Nunta„, „Mugur de fluier” sau „Andrii Popa„. Un punct în plus pentru organizatori pentru faptul că în mare s-a respectat programul şi nu au fost întârzieri la trupele româneşti.

Start wearing purple… Deep Purple

Însă, show-ul Deep Purple a început cu 20 de minute întârziere pe ceas, ei sunt rock star-uri, deci îşi permit. Din păcate în prima parte a spectacolului sonorizarea iar a jucat feste, Ian Gilligan aproape că nu se auzea.

Printre melodii precum: „Purpendicular”, „Rapture of Deep” sau „Now What?” s-au strecurat şi solo-uri prelungi de chitară şi tobe. Mulţimea a explodat la primele acorduri din poate cea mai cunoscută melodie rock a planetei, „Smoke on the Water„. Spre dezamăgirea fanilor, britanicii nu au cântat clasica „Child in time„.

Deep Purple la Cluj-Napoca - Foto: Ciprian Vlăduţ / iConcert.ro
Deep Purple la Cluj-Napoca – Foto: Ciprian Vlăduţ / iConcert.ro

Vezi mai multe fotografii din prima zi de festival în galeria foto!

După aproximativ o oră şi jumătate, concertul Deep Purple de la Cluj-Napoca s-a terminat brusc, fără bis, fără o revenire pe scenă, doar mulţumiri şi mâini împreunate. Păcat. La ieşire a fost destul de multă înghesuială, stewarzii putea să îndepărteze gardurile ce delimitau zonele ca accesul să se facă mai uşor, însă nimeni n-a făcut nimic.

Rock the sphere

La Deep Purple publicul părea obosit, apatic. Indiferent de motiv, oamenii nu au reacţionat aşa cum trebuie la un concert rock, prea puţine mâini în aer, prea puţină mişcare. Bineînţeles, cei de la Golden Circle au fost mai activi ca ceilalţi, dar nu ştiu ce s-a întâmplat dincolo că erau cam adormiţi. Am fost la aproximativ 30 de festivaluri şi peste 200 de concerte, nu mă pot lăuda cu Deep Purple dar nici n-a fost aşa rău.

Dacă în faţă era sonorizarea proastă, ce să zică cei din tribuna 2? Bănuiesc că nu era prea plăcut nici pentru urechi nici pentru ochi, erau la o distanţă considerabilă de scenă (aproximativ 100m), plus că între ei şi Zona A era un cordon de iarbă care împărţea publicul în două: cei ce simt concertul şi ceilalţi.

Pentru a-şi plăti produsele achiziţionate în interiorul zonei de concert, spectatorii au achiziţionat anterior jetoane. Preţul unui jeton a fost de 6 lei, cu care îţi puteai cumpăra fie un suc, fie o bere, fie o pungă de popcorn. Numărul mic de case de jetoane şi tonete de bere a dus la formarea unor cozi măricele.

Publicul la Cluj-Arena Music Fest 2013 - Foto: Ciprian Vlăduţ / iConcert.ro
Publicul la Cluj-Arena Music Fest 2013 – Foto: Ciprian Vlăduţ / iConcert.ro

Vezi mai multe fotografii din prima zi de festival în galeria foto!

Per total, atmosfera a fost ca la un concert rock: geci de piele, bocanci, tricouri cu trupe, rockeriţe frumoase, oameni de toate vârstele ce poartă în ei spiritul muzicii bune. Publicul a fost variat, am văzut şi copii mici veniţi cu părinții, am văzut şi oameni trecuţi de vârsta a doua, am văzut şi tineri, să zicem un 40% tineri şi 60% oldies but goldies.

Cea de-a doua zi de festival i-a adus pe scena Cluj Arena pe Alex Velea, Antonia, Delia, Smiley şi Ştefan Bănică şi legendarii UB40.