Britanicii de la Hurts au revenit pentru a treia oară la Bucureşti, de data aceasta în Pavilionul Central al Complexului Romexpo, pe 11 octombrie 2013, pentru promovarea albumului „Exile”. În ultimul timp, s-a tot vorbit despre aceşti băieţi talentaţi care au pus bazele formaţiei Hurts: Theo Hutchcraft şi Adam Anderson, care au mai avut două concerte în România, unul în club Fratelli (2011), iar celălalt în cadrul festivalului Summer Well (2012).

YellLow şi Grimus, în deschiderea britanicilor

Până să intre pe scenă cei de la Hurts, Romexpo a început să se aglomereze uşor pe ritmurile electro-pop ale trupei YellLow. Cu trei ani de activitate, două videoclipuri („Crimson” şi „Scream”) şi trei piese difuzate la radio, formaţia a reuşit să însufleţească atmosfera din sală. Cei patru muzicieni (Luiza, Alex, Andi şi Grif) promit un viitor bogat printre atâtea trupe noi apărute în România.

Fanii, pregătiţi pentru show-ul Hurts - Foto: Răzvan Chiriţă
Fanii, pregătiţi pentru show-ul Hurts – Foto: Răzvan Chiriţă

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Au urmat băieţii de la Grimus, trupă care este deja obişnuită să împartă scena cu artişti internaţionali – au cântat la Bucureşti în deschidere pentru nume mari precum Placebo sau Red Hot Chilli Peppers (2012). Marea surpriză a apărut la finalul reprezentaţiei, mai exact lansarea şi proiectarea celui mai nou videoclip al lor pentru melodia „High”, ce o are ca personaj principal pe Laura Cosoi.

Mai bine live decât pe CD, într-un show plin de dramatism

În general, când îţi place mult un artist, te aştepţi ca în concert să sune la fel de bine ca pe CD. Dar nu va fi întotdeauna aşa. Ei bine, concertele Hurts ne surprind de fiecare dată, din fericire într-un mod plăcut. Băieţii cântă live mai bine, mai profund decât pe toate CD-urile şi cântecele de pe YouTube ascultate de-a lungul timpului.

Hurts pentru a treia oară LIVE la Bucureşti - Foto: Răzvan Chiriţă
Hurts pentru a treia oară LIVE la Bucureşti – Foto: Răzvan Chiriţă

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Până şi criticii britanici spun că Hurts este una dintre puţinele trupe care sună mai bine live decât pe CD. Deşi la ultimul lor concert susţinut în România, în cadrul festivalului Summer Well, au avut un show mult, mult mai expresiv decât cel de la Romexpo, băieţii nu ne-au dezamăgit nici de data aceasta.

Ora 21:30 a marcat începutul unui concert dinamic, aşteptat de mulţi. Theo a fost ca de obicei energic, iar Adam o prezenţă elegantă şi tăcută. Scena arăta puţin dramatic, cu numele trupei inscripţionat pe un fundal negru gigantic. Cei doi au intrat pe scenă alături de ceilalţi instrumentişti, iar spectacolul a început pe ritmurile melodiei „Exile”, nume ce dă şi titlul ultimului album lansat.

Hurts pentru a treia oară LIVE la Bucureşti - Foto: Răzvan Chiriţă
Hurts pentru a treia oară LIVE la Bucureşti – Foto: Răzvan Chiriţă

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Cântecul defineşte de fapt tema de la care materialul a pornit – Theo şi Adam au părăsit zona experimentală de acum câţiva ani, regăsită în primul lor album („Happiness”), şi ne-au oferit acum un sound mult mai abstract, marcat de elemente dark. Albumul este o declaraţie de maturitate din partea celor doi artişti, înglobând corelaţii despre viaţă, moarte, fapte şi motive existenţiale.

Două albume într-o singură seară

„Exile” a fost urmată în scurt timp de „Miracle”, un cântec mistic care a beneficiat de două videoclipuri. Nu au lipsit de pe noul album nici „Somebody to die for”, „Sandman”, „Blind” şi „The Road”. Despre „Blind” se poate spune că este o piesă previzibilă, de un pop simplist, însă a beneficiat de un clip care compensează lipsurile melodiei.

Publicul a fost cuprins de extaz şi la hiturile mai vechi ale trupei: „Blood, Tears and Gold”, „Silver Lining”, „Unspoken” şi „Sunday”, melodie al cărei clip a fost filmat în România. Spectacolul a continuat cu „Wonderful Life” şi „Illuminated”, unde lumina telefoanelor mobile a ţinut locul brichetelor de pe vremuri.

Fanii Hurts din primul rând - Foto: Răzvan Chiriţă
Fanii Hurts din primul rând – Foto: Răzvan Chiriţă

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

„Evelyn”, un alt cântec regăsit pe vechiul album şi interpretat aseară, poartă numele unei asistente medicale întâlnită de Theo acum câţiva ani într-un spital. Solistului i s-a părut amuzantă rima Evelyn-medicine, aşa că de la această întâmplare până la “So stay with me, Evelyn/Don`t leave me with a medicine” nu a durat foarte mult.

Trandafirii albi, nelipsiţi în concertele Hurts

Pe parcursul întregii seri, carismaticul Theo a oferit publicului numeroşi trandafiri albi, familiari deja în cadrul concertelor Hurts şi a mulţumit publicului în limba română în repetate rânduri. Ne-am convins din nou că vocea lui Theo este cu adevărat fermecătoare, iar talentul lui Adam de a cânta la pian sau la chitară este nemărginit.

Theo a oferit publicului numeroşi trandafiri albi - Foto: Răzvan Chiriţă
Theo a oferit publicului numeroşi trandafiri albi – Foto: Răzvan Chiriţă

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Publicul a fost activ întreaga seară, a cântat deseori alături de trupă şi a aplaudat frenetic la fiecare melodie. După doar o oră de concert, artiştii au ieşit de pe scenă, însă fanii i-au convins pe britanici să se întoarcă la bis. Au cântat „Better Than Love”, a doua melodie cu un videoclip filmat în România, iar spectacolul s-a încheiat cu una dintre cele mai cunoscute cântece ale primului album, „Stay”.

Nu ne rămâne decât să fim recunoscători acelor bărbaţi implicaţi într-o luptă serioasă într-unul din cluburile din Manchester, într-o zi friguroasă de noiembrie a anului 2005. Theo şi Adam s-au cunoscut atunci, din întâmplare, pentru că erau prietenii lor. Au început să vorbească despre muzică şi despre visurile lor, au realizat că au pasiuni comune şi au decis ulterior să formeze o trupă. Acea trupă există acum, e cunoscută în toată lumea, iar aseară a cântat pentru a treia oară în România. Sperăm doar să nu fie ultima dată, sunt atâtea fane care încă nu s-au ales cu un trandafir alb.