Trupa germană De Phazz revine în România pentru un concert la Cinema PRO din Bucureşti, după showul pe care l-a susţinut în cadrul Bucharest GreenSounds Festival 2015. Formaţia abordează mai multe influenţe în muzica sa, precum: jazz, soul şi latino, care se pot indentifica în melodii ca: „The Mambo Craze”, „No Jive” şi „Something Special”.

Doi dintre membrii De Phazz, solista grupului, Pat Appleton şi fondatorul trupei, Pit Baumgartner ne-au accordat un interviu în exclusivitate în care ne-au purtat prin călătoria carierei lor. Astfel, am aflat mai multe detalii despre trupă, mai ales despre activitatea ei din ultima perioadă şi despre concertul pe care îl va suţine la Bucureşti, pe 15 noiembrie 2016.

Gabriel Catană: Mai întâi, vreau să vorbim puţin despre originile De Phazz.

Pit: De Phazz şi-a început activitatea acum 20 de ani. Nici nu îmi vine să cred cât a trecut! Noi am început de la ideea de a aduce ceva original în muzică: ritmuri noi şi bună dispoziţie.

G. C.: Care sunt influenţele majore ale trupei?

Pit: Când vine vorba despre mine, pot spune că am nişte influenţe hippie, influenţe din generaţia beat şi desigur, influenţe germane.

Pat: Şi eu am acele influenţe germane, dar de asemenea îmi plac toate genurile muzicale. De exemplu, ascult chiar şi Rammstein uneori. Depinde de situaţie. Eu sunt fericită că pot să folosesc muzica noastră pentru a prelua şi anumite stiluri de care sunt atrasă, pe care să le interpretez într-o manieră proprie. Îmi place să mă joc cu aceste influenţe.

G. C.: În muzica voastră se regăsesc mai multe genuri muzicale: jazz, soul, latino. Dar care este genul muzical pe care îl ascultaţi voi cel mai des?

Pat: Depinde de zi şi de starea mea. Eu cred că trebuie să fii mereu deschis la ceva nou, să descoperi ceva nou. De exemplu, azi, am ascultat jazz clasic din anii ’40. Mi-a plăcut foarte multe şi m-a făcut să mă simt foarte bine. De asemenea, când merg cu trenul în drum spre studioul unde înregistrez, ascult toate albumele vechi ale trupei Soundgarden. Îmi dau foarte multă energie şi inspiraţie pentru muzica mea.

De Phazz
De Phazz

G. C.: Ce vă inspiră cel mai mult în viaţa de zi cu zi?

Pat: Bună întrebare. Cred că oamenii. De exemplu, am fost în Polonia zilele trecute şi am vorbit cu nişte persoane care erau cam de vârsta mea şi a fost extraordinar să văd că avem aceeaşi gândire. Este plăcut să vezi că şi atunci când nu vorbeşti aceeaşi limbă, poţi să ai aceleaşi idei şi în acelaşi timp, aceleaşi griji cu o anumită persoană.

Pit: Uneori sunt inspirat de ceea ce văd la televizor, alteori de imaginile dintr-o carte. Eu citesc foarte mult. De exemplu, când scriu versuri, citesc sau mă uit peste nişte imagini pentru a crea o poveste.

G.C.: Puteţi să îmi spuneţi nişte artişti care vă inspiră în muzica voastră?

Pit: Aici putem numi pe toată lumea. Noi suntem eclectici, pentru că nu credem doar într-un singur gen muzical. Eu sunt inspirat de diferiţi artişti. De exemplu, acum îmi vine în minte David Thomas. Pe de altă parte, mă inspiră Mozart.

Pat: Am avut foarte mulţi artişti care m-au inspirat de-a lungul carierei, dar din nefericire, am avut şi experienţe neplăcute cu mulţi dintre ei şi de aceea nu au mai fost pe lista mea de preferinţe.

G.C.: Tocmai aţi lansat un nou album, „Prankster Bride” (Mireasa farsoare). Titlul reprezintă un joc de cuvinte?

Pat: Noi ne-am gândit că ar fi drăguţ să creăm o persoană care să semene puţin cu Bonnie din Bonnie & Clyde. Cam asta a fost ideea iniţială.

Pit: De asemenea, ne-am gândit că orice femeie care are o carieră de mai bine de 20 de ani, trebuie să fie puţin farsoare (râde).

G.C.: Ce reprezintă coperta albumului?

Pat: Sunt trei chipuri reprezentate în simetrie, printre care şi chipul meu. Coperta simbolizează femeia în principal, mai ales că toate cântecele de pe album sunt câtate de către o femeie. Pe scurt, reprezintă varianta iconografică a albumului.

Coperta albumului „Prankster Bride”

G.C.: Ce mesaje vreţi să promovaţi cu acest nou album?

Pat: Vrem să promovăm faptul că muzica este foarte importantă, că te poate ajuta să treci peste anumite momente în viaţă, mai ales când eşti într-o perioadă grea. De exemplu, noi suntem împreună de 20 de ani, iar oamenii încă vin la concertele noastre, pentru că muzica ne-a ţinut aşa. De aceea, vrem să promovăm muzica noastră cu stilurile ei diferite.

G.C.: Cum a fost primită prima piesă, „I Sing”, de pe noul album?

Pat: Foarte bine. Oamenilor le-a plăcut piesa. Chiar am primit feedback pozitiv. De exemplu, un tânăr mi-a spus că el împreună cu colegul său de cameră ascultă cântecul în fiecare zi. Eu cred că acest single este special şi datorită corului care cântă în backing. Este un cor din Germania care ne acompaniază, fredonând pe ritmuri de folk. De asemenea, am lansat un nou single, „Used”, care sperăm să fie la fel de bine primit ca şi primul.

G.C.: Cu ocazia lansării albumului, veţi porni şi într-un turneu european, care are oprire şi în România. Ce pregătiţi pentru concertul de la Bucureşti?

Pat: Pregătim un show plin de surprize şi invitaţi speciali, precum Karl Frierson, care deşi nu este pe acest album, face parte din spectacolul nostru. Ştiu că mulţi bucureşteni îl plac pe Karl pentru că este un petrecăreţ care cântă ca un zeu. Aşa că o să ne vedeţi pe toţi trei din nou pe aceeaşi scenă, dar într-un concert cu piese noi.

G.C.: Spuneţi-ne o amintire plăcută sau o experienţă de neuitat din cariera voastră!

Pit: Este greu să alegi un anume moment. Eu pot spune că, pentru mine, călătoritul este lucrul de care mă bucur cel mai mult, pentru că îl pot păstra ca pe o comoară în minte. Faptul că vizitez locuri noi, întâlnesc oameni noi şi împărtăşesc muzica mea cu ceilalţi, pentru asta cred că sunt privilegiat.

Pat: Nu-mi vine nimic specific acum în minte, dar cred că experienţele mele de neuitat se formează în timpul turneelor. Sunt foarte fericită să întâlnesc oameni noi la concertele noastre şi să le studiez reacţia. La început, nu ştiu la ce să se aştepte, iar apoi, încep să se mişte pe ritmurile noastre. Mai apoi, la final, vor doar să vină să ne ia în braţe şi să ne mulţumească pentru această experienţă, iar noi le răspundem şi le mulţumim pentru cum ne-au primit şi ne-au ascultat. Cred că este extraordinar că uneori, chiar dacă nu vorbim aceeaşi limbă, putem să ne arătăm unii altora cât de bine ne-am simţit împreună şi acesta este un mod minunat de a comunica.

G.C.: O întrebare rapidă. Care este primul lucru care vă trece prin minte când spun „România”?

Pit: Categoric gimnastica. Văd nişte fete slăbuţe dansând sau executând exerciţii de gimnastică.

Pat: Da, gimnastica. Şi îmi amintesc de o gimnastă, Nadia Comăneci, pe care o urmăream mereu atunci când eram copii. De asemenea, mă gândesc şi la Transilvania şi la toate tradiţiile din această regiune.

G.C.: Ce le transmiteţi tuturor fanilor care vor să vină la concertul vostru?

Pat: În primul rând, urăsc introducerile de genul: Bună, România! Sunt Pat Appleton şi sunt foarte fericită… Nu. Vreau doar să salut pe toată lumea! Sper că veţi veni cu toţii la concertul nostru pentru că avem nevoie de voi. Sper să avem o seară incredibilă şi să interacţionăm mai mult. Suntem europeni cu toţii şi trebuie să fim împreună, să fim uniţi, iar eu vreau să întâlnesc cât mai mulţi oameni frumoşi în România.

Biletele pentru concertul pe care trupa De Phazz îl va susţine la Cinema PRO din Bucureşti, pe 15 noiembrie 2016, pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim sau online de pe www.eventim.ro, la mai multe categorii de preţ, în funcţie de poziţionarea locurilor în sală.

Concertul, care iniţial a fost anunţat la Sala Palatului din Bucureşti, iar ulterior a fost mutat la Cinema PRO, este organizat de Events.

Citeşte despre: , , , , ,