Above & Beyond au revenit la Bucureşti, sâmbătă 3 martie 2012, pentru un eveniment marca The Mission ce a făcut parte din turneul de promovare a celui mai recent album al trupei, „Group Therapy”. Înainte de a urca la platane şi a încinge atmosfera la World Trade Plaza, Paavo şi Jono ne-au acordat un interviu în exclusivitate.

Ne-au povestit despre trupă şi numele acesteia, albumul „Group Therapy”, Top 100 DJ Mag sau despre organizatorii de evenimente.

Vezi galeria foto cu Above & Beyond la Bucureşti!
Vezi filmări de la show-ul Above & Beyond din Bucureşti!

Interviu Above & Beyond

Filmări realizate cu Canon Legria HF G10.


Cum v-aţi ales numele? Ce înseamnă, metaforic, Above & Beyond?

Jono: Când eram la universitate, mi-am tastat numele într-un motor de cautare şi am găsit site-ul unui speaker motivaţional din America. Avea o pagină cu fotografii amuzante cu el în timp ce vorbea oamenilor şi deasupra scria „Above and Beyond”. Am printat o poză şi am lipit-o pe perete, pentru că mi s-a părut amuzantă, iar când am facut primul remix împreună, eu, Paavo şi Tony (care nu e aici), Tony a văzut poza pe perete şi a zis „Ar trebui să se numească Above & Beyond”. Aşa că nu a fost ceva filosofic, dar de atunci numele şi-a găsit înţelesul, pentru că este ceea ce încercăm să facem, sa ajungem mai sus şi dincolo de orice.


Muzica voastră are impact peste tot în lume. Care consideraţi că este cel mai bun moment Above & Beyond?

Jono: Cel mai bun moment?
Paavo: Este asemănător cu ce ne întreabă cei mai mulţi oameni: care a fost cel mai bun moment Above & Beyond de anul trecut?
Jono: Ieri.
Paavo: Da, e cel de ieri.
Jono: Sau acum.
Paavo: Da. Este esenţial să ne concentrăm asupra a ceea ce facem în prezent şi sper ca peste 3-4 ore să putem spune că cel mai bun moment din 2012 a fost în Bucureşti.


Albumele voastre creează o legătură specială între voi şi fanii voştri. Cum vă alegeţi numele albumelor, de exemplu, cum aţi ales numele „Group Therapy”

Jono: Cred că eram în studio, eu am propus numele „Group Therapy” şi apoi ceilalţi băieţi au adăugat motivele pentru care era un nume bun. Noi venim cu mai multe idei şi doar unele rămân, iar „Group Therapy” reprezintă ceea ce facem noi. Artiştii fac muzică pentru că este ca o terapie pentru ei înşişi. Într-un fel, e chiar un proces egoist să faci muzică, dar apoi vine un moment când o împarţi cu toţi ceilalţi şi se transformă în terapie de grup. Cred că de aici vine frumuseţea muzicii, prin faptul că, dacă o împărţim, cu toţii ne bucurăm de ea şi suntem toţi împreună, indiferent de rasă sau de opinii. Aceste lucruri sunt aruncate pe fereastră şi toată lumea se simte bine. Şi mă bucur că şi eu contribui la acest lucru, este frumos.

Paavo: Noi mereu încercăm să găsim lucruri reprezentative pentru ceea ce facem, ca de exemplu „Tri-State”, primul nostru album. Ne gândeam că unul dintre acele lucruri unice despre noi, comparativ cu alţi oameni de pe scenă, la acel moment, era faptul că eram un grup unit, toţi trei eram speciali. În ceea ce priveste numele albumelor noastre, mereu am încercat să găsim ceva mai mult decât un simplu nume de piesă.

Jono: Ne place să avem un înţeles în spatele numelor, nu să aruncăm un nume şi să vedem ce iese, deşi cam aşa a apărut Above & Beyond. Dar i-am găsit semnificaţia după aceea.


Sunteti pe locul 5 în DJ Mag top 100. Ce credeţi că v-a adus în topul celor mai mari DJ?

Paavo: Toate aceste sondaje îţi indică unde te poziţionezi în anumite părţi ale lumii şi cred că noi am fost foarte norocoşi că piesele noastre sunt apreciate de aşa mulţi oameni din atât de multe ţări. E ceva ce noi nu ne-am imaginat niciodată că se va întâmpla. Ne simţim incredibil de norocoşi că facem ceea ce facem şi că sunt aşa mulţi oameni atraşi de ceea ce facem.

Jono: Eu cred că pentru cei noi care vin acum pe scenă e foarte important. Când noi eram la început, DJ Mag abia apăruse şi nimeni nu ştia despre sondaje, apoi deodată lumea a început să se concentreze pe acestea, trebuia să ieşi bine acolo. Dar de fapt nu asta e important, ceea ce contează este să faci muzică bună, show-uri bune şi de aici decurge restul. Voturile sunt, cum zicea şi Paavo, rezultatul a ceea ce faci, dar nu acel ceva care să te propulseze. Este foarte important să îţi urmezi drumul tău şi să te concentrezi în special pe modul cum evoluează muzica dance, care e în expansiune. Există pericolul ca unii oameni să încerce să concureze cu stilul tău, dar de fapt, calea către succes este indviduală, trebuie să îţi găseşti fanii şi să fii natural.


Prima dată aţi venit în România în 2007, la un eveniment The Mission, iar anul trecut aţi performat la The Mission Dance Weekend. Cum este colaborarea cu organizatorii locali?

Paavo: Toate gig-urile aici au fost foarte foarte bune.
Jono: Sunt foarte profesionişti.

Paavo: Noi cunoaştem tot felul de organizatori în toată lumea şi simt că cei de aici înţeleg cu adevărat ceea ce încercăm noi să facem, iar România are un public de clubbing foarte bun. Punând laolaltă toate aceste elemente, rezultă lucruri grozave şi nu avem de spus decât vorbe de bine despre Raz şi echipa lui.

Jono: Este foarte important ca relaţia dintre artist şi promoteri să fie bună. Ei trebuie să înţeleagă ce faci, ca să organizeze un show care să te pună în cea mai bună lumină. Nu e nimic mai rău decât să prezinte într-o lumină diferită faţă de cum doreşte artistul să fie promovat şi să transmită un mesaj greşit către public şi poate vin la gig oamenii nepotriviţi. De aceea, trebuie sa înţeleagă ceea ce faci, iar o parte din treaba promoterilor este să se asigure că te promovează într-un mod corect.

Paavo: Când eram în maşină, în drum spre hotel, vorbeam cu organizatorii şi spuneau că ei cred că e important ca, nu doar staff-ul, ci toată lumea să aibă mintea deschisă, chiar şi aceia care sunt interesaţi de un gen anume, cum sunt cei techno. Organizatorii încearcă să facă pe toată lumea să înţeleagă ce înseamnă pentru alţii acele lucruri pe care ei nu le înţeleg şi să experimenteze acele spectacole, pentru că, în final, despre asta este vorba şi este un mod grozav de a pune în practică multe lucruri bune şi să ajungi să înţelegi mai bine ce îţi place şi să ai o minte deschisă. Iar organizatorii de aici ştiu să facă asta şi e un lucru grozav.

Mulţumim Jono & Paavo (Above & Beyond) şi The Mission pentru interviu.

Interviu realizat de Marinela Oprea şi Oana Barbu.