Înarmaţi cu bună dispoziţie şi chef de distracţie vă invităm la un tur al Europei în materie de festivaluri şi evenimente muzicale. Stângem cele mai importante concerte sub umbrela unui mic ghid de festivaluri europene, toate pentru prădătorul festivalier din noi.

Topuri ale celor mai tari festivaluri s-au făcut şi se tot fac, multe dintre ele fiind excesiv de subiective, noi nu facem topul, noi facem harta.

De la Nord la Sud şi înapoi

Adevăratul sezon de vânătoare la festivaluri începe pentru fani odată cu Sonisphere Festival, ediţia de Spania fiind împărţită în două locaţii, Madrid şi Barcelona pe 31 mai, respectiv 1 iunie 2013. Până în acest moment au confirmate trupe precum Avantasia, Iron Maiden, Ghost sau Danzig. Varianta italiană a festivalului va alea loc pe 8 iunie la Milano cu participarea Iron Maiden, Megadeth şi Mastodon. Dacă rataţi toate cele trei ediţii mai aveţi o şansă în Franţa, unde în 8 şi 9 iunie vor concerta Slayer, Korn, Iron Maiden, Limp Bizkit şi alţii.

Rock am Ring / Germania
Rock am Ring

Cu banii în buzunar şi zâmbetul pe buze, între 7 şi 9 iunie 2013, vă trimitem să vă clătiţi urechile cu rock din belşug la două festivaluri germane de tradiţie, Rock am Ring şi Rock im Park. Depinde care parte a Germaniei o preferaţi pentru că au aproape acelaşi line-up, iar pentru ediţia din acest an au fost confirmate trupe precum The Prodigy, Korn, Green Day, 30 Seconds to Mars, Paramore, The Killers şi mulţi alţii.

După un weekend rock, joi, 13 iunie plecăm în Spania, în Barcelona mai exact, unde până în 15 iunie are loc festivalul Sonar, locul unde muzica şi arta multimedia îşi dau mâna. Ziua va fi plină cu numeroase concerte live, expoziţii de artă modernă, proiecţii cinematografice şi multe alte activităţi. Noaptea lucrurile se schimbă, cei mai renumiţi reprezentanţi ai techno-ului, muzicii electronice şi ai muzicii experimentale se vor ocupa de distracţia publicului pe 4 scene diferite.

Festivalul Isle of Wight 2010 văzut din avion - Foto: http://www.flickr.com/photos/saltburger/4707058129/
Festivalul Isle of Wight 2010 – Foto: flickr.com/photos/saltburger/4707058129/

Dacă clima Spaniei nu vă prieşte puteţi alege alt festival dintr-o ţară puţin mai răcoroasă. Propunerea noastră este Isle of Wight ce va avea loc în perioada 13-16 iunie 2013 pe insula cu nume omonim aparţinând de Marea Britanie. Dacă statul la cort nu vă supără şi printre trupele voastre preferate se numără The Killers, Bon Jovi, The Stone Roses sau The Script, aici e locul perfect pentru voi.

Liber la distracţie indiferent de locaţie

În perioada 14-16 iunie se anunţă un alt festival în Marea Britanie, este vorba despre Download, eveniment ce aduce pe aceeaşi scenă nume grele ale muzicii mondiale, aici amintim Iron Maiden, Rammstein, Slipknot, HIM, Bullet For My Valentine ş.a.. Preţul biletelor variază între 165 şi 195 de lire sterline, în funcţie de posibilitatea de campare pe teritoriul festivalului.

download_festival_201256_website_image_ajym_standard
Download Festival 2012
download_festival_201250_website_image_ajym_standard
Foto: downloadfestival.co.uk

Tot în aceeaşi perioadă (14-16 iunie), dar de această dată pe bătrânul continent, va avea loc Pinkpop Festival. Olanda este gazda acestui party la scară largă, ce are o vechime de peste 40 de ani, fiind cel mai vechi festival anual din lume. Green Day va fi trupa ce va închide ediţia din acest an a Pinkpop, însă pe lângă aceasta fanii se vor întâlni şi cu The Script, Queens of the Stone Age şi Triggerfinger.

Pinkpop Festival 2012
Pinkpop Festival 2012

Dacă festivalurile de mai sus sunt prea departe de România pentru voi, venim cu o recomandare de la vecinii noştri austrieci. Este vorba de Nova Rock ce are loc în fiecare an în Nickelsdorf, aproape de graniţa cu Slovacia şi Ungaria, iar anul acesta ocupă weekendul 14-16 iunie. Rammstein, KISS, Kings of Leon, Volbeat, Korn şi Bullet For My Valentine sunt doar câteva trupe ce vor concerta în cadrul acestui festival.

Unul din cele mai titrate evenimente revine în forţă

Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, clasicul Glastonbury Festival revine în 2013 cu forţe noi după un an de pauză. Din păcate biletele la acest festival s-au epuizat în aproximativ 1 oră şi 45 de minute, însă poate aveţi noroc şi mai găsiţi bilete la cei care renunţă să mai meargă, internetul e mare şi bun. Zilele de 26, 27, 28, 29 şi 30 iunie sunt rezervate Glastonbury-ului.

Glastonbury 2010 - Foto: www.nervemedia.org.uk
Glastonbury 2010 – Foto: nervemedia.org.uk

O altă variantă pentru pasionaţii de rock şi metale grele ar fi Hellfest Open Air din Franţa. Acest festival are loc în perioada 21 – 23 iunie 2013 lângă Nantes şi prezintă o varietate de trupe şi subgenuri ale rockului, amintim aici KISS, Korn, Whitesnake, Volbeat, Helloween şi mulţi alţii. Hellfest nu e o variantă de neglijat având în vedere facilităţile, dar şi preţul abonamentului pe 3 zile care se ridică la suma de 160 de euro.

2013 – anul revenirilor

O altă revenire importantă pe piaţa festivalurilor o reprezintă şi ediția din 2013 a festivalului Oxegen din Irlanda. La fel ca şi Glastonbury, Oxegen  a luat o pauză în 2012, iar acum revine pe 3 şi 4 august 2013. Un line-up oficial nu a fost încă anunţat, însă se zvoneşte că Eminem şi Elton John vor ține capul de afiş.

oxegen-2011
Oxegen 2011 – Foto: facebook.com/oxegen
Rock Werchter - Foto: musicfestivals.be
Rock Werchter – Foto: musicfestivals.be

Festivalul cu line-up-ul cel mai valoros în 2012 îşi deschide şi în 2013 porţile între 4 şi 7 iulie. Rock Werchter Festival din Belgia promite şi în 2013 fanilor din toată Europa o întâlnire cu nume precum Depeche Mode, Green Day, Kings of Leon, Rammstein, Blur şi multe alte trupe ce urmează să fie anunţate.

Părăsim Belgia şi miercuri, 10 iulie, poposim la Novi Sad până în 14 iulie la Exit Festival. N-au fost anunţate încă trupele ce vor forma line-up-ul festivalului, însă judecând după ediţia de anul trecut, vom avea parte şi în 2013 de concerte de excepţie la doar o aruncătură de băţ de România.

Rock sau Electro? Aceasta-i întrebarea…

Schimbăm puţin registrul, lăsăm rock-ul de-o parte şi ne îndreptăm spre tărâmul distracţiei, în Belgia, la Tomorrowland. Acest festival a devenit foarte popular în ultimii ani, iar pentru ascultătorii de muzică electronică este poate cel mai important loc de pelerinaj. Biletele vor fi disponibile de la mijlocul lunii februarie, iar printre confirmări se regăseşte DJ-ul numărul 1 al lumii (conform DJ Mag), Armin van Buuren, dar şi Steve AokiAxwell, Marco Carola şi Arty. Atenţie, biletele se epuizează rapid!

Tomorrowland 2012
Tomorrowland 2012

O altă variantă de festival cu pretenţii o găsim în inima Budapestei, la nebunia de eveniment ce ţine o săptămână şi are loc pe o insulă de pe Dunăre. Aţi ghicit, e vorba de Sziget, fratele mai mare al Peninsulei româneşti. Ediţia din 2013 va avea loc între 5 şi 12 august şi marchează 21 de ani de la înfiinţare, avându-i ca headlineri pe cei de la Blur. E aproape de România, preţurile sunt ok, iar din peisaj singurul care lipseşte eşti tu.

Leeds 2012 - Foto: fictionalfuture.com
Leeds 2012 – Foto: fictionalfuture.com
Sziget 2012 - Foto: sandorcsudai.com
Sziget 2012 – Foto: sandorcsudai.com

Să nu uităm nici de perechea Reading & Leeds Festivals, doua festivaluri ce au loc simultan în Leeds şi Reading şi care fac casă bună împreună încă din anul 1999. Weekendul 23-25 august e rezervat duo-ului britanic ce are în line-up-ul său nume precum Deftones, alt – J, Sub Focus, System of a Down, iar ca headliner-i pe Eminem şi Biffy Clyro.

Vara se va încheia apoteotic cu un ultim festival mare ce are loc în perioada 23-25 august în Daresbury, Marea Britanie. Vrei să asculţi cei mai renumiţi DJ ai planetei, Creamsfield UK este locul potrivit. Un abonament cu camping inclus ajunge la preţul de 132 de lire sterline, însă până acum nu s-au anunţat artiştii participanţi.

Şi festivalurile româneşti se deşteaptă…

Chiar dacă la o scară mult mai mică, şi festivalurile din România prind ceva curaj şi promit ediţii mai bune ca precedentele. Rămâne de văzut dacă standardele vor fi mai ridicate aşa cum se aşteaptă şi ar trebui.

B'ESTFEST 2012 - Foto: Alex Bărbulescu
B’ESTFEST 2012 – Foto: Alex Bărbulescu

Vara lui 2013 va găzdui festivaluri precum Rock the City, Peninsula, ARTmania Festival, B’ESTFEST şi alte festivaluri mai timide, dar cu dorinţă spre un public cât mai larg şi mai diversificat. E de amintit că în acest an formaţii precum Rammstein, Bullet For My Valentine, Trivium (toate trei la Rock the City), Orphaned Land sau Amaranthe (ultimele două la ARTmania) ne vor vizita ţara.

Festivaluri sunt slavă Domnului, să fim sănătoşi şi să ajungem cu bine la toate!