Ieri, 26 august 2010, în Complexul Weekend din Târgu Mureş a început cea de-a opta ediţie a Festivalului Peninsula.

Noi am ajuns în jurul prânzului şi am fost surprinşi de faptul că în încinta festivalului erau deja foarte multe persoane. În afară de cele patru scene de concerte, cei prezenţi la festival pot practica diverse sporturi (fotbal, tenis, tir cu arcul, karting, rafting, etc. ), pot sări cu coarda elastică, se pot da în catapulta sau dacă vor ceva mai linistit, pot viziona filme de la TIFF, în cortul special amenajat, sau pot viziona piese de teatru.

Preţurile la mâncare şi băutură au ramas la nivelul celor de anul trecut, în ciuda crizei şi a creşterilor de TVA. Astfel ca o bere la pahar costă 3 lei, sucurile costă 5 lei, apa plată 3 lei, iar la cortul MEIRT gasiţi shoturi de tequilla cu doar 2 lei. Mâncarea este destul de ieftină, astfel că 15 lei sunt suficienti pentru un meniu consistent.

Pentru amatorii de senzaţii tari, o săritură cu coarda elastică costă 80 de lei, iar catapulta costă 50 lei de persoana (sunt doua locuri în catapultă). Dacă ajungi pâna în ora 15:00 la circuitul de karting, preţul pentru 6 minute pe pistă este de 19 lei.

Daca eşti sigur că o să rămâi uscat pe toata durata festivalului, poţi să-ţi faci un tatuaj temporar cu 20 sau 30 de lei, în funcţie de mărime. Sunt şi corturi unde se fac tatuaje temporare gratis, ca de exemplu la cortul Orange (unde e şi internet gratis) puteţi să vă faceţi un tatuaj temporar color cu un pinguin, un delfin, o pantera sau cu un fluture.

Dacă însa ai chef să te uzi, o jumatate de ora de rafting sau canoe pe Raul Mures costă 15 lei. De asemenea, lânga Complexul Weekend se află patru piscine foarte mari în care poţi să te bălăceşti toată ziua. Cei care au abonamente pe toate zilele, au intrarea gratis.

Biciclistii nu sunt nici ei neglijaţi, astfel că dacă te duci la cortul Coca Cola cu un pahar de Coca Cola, poţi să închirezi o bicicletă roşie timp de o oră. Tot la cortul Coca Cola au loc diferite activităţi şi competiţii de Guitar Hero.

Organizatorii festivalului au anunţat că anul acesta s-au vandut cu 15% mai multe bilete ca anul trecut, dar că încă mai sunt bilete de vânzare. Bugetul festivalului s-a menţinut la nivelul celui de anul trecut, adică la 1,2 milioane de euro, a anunţat directorul Peninsula, Bodor Laszlo. Acesta a precizat că ediţia de anul acesta a festivalului Peninsula se încadrează în spiritul multiculturalităţii, astfel ca festivalul să mulţumească pe toată lumea.

Tocmai de aceea, programul concertelor de anul acesta este foarte colorat şi diversificat. Toate trupele invitate la acest festival vor fi prezente, organizatorii făcând tot posibilul pentru ca acest lucru sa fie posibil. Din cauza progamului curselor aeriene, câteva trupe au fost nevoite să vină la Târgu Mureş cu aeronave private.

În prima zi a Festivalului Peninsula 2010 au avut loc nu mai puţin de 20 de concerte pe cele patru scene amplasate în interiorul Complexului Weekend. Din pacate n-am putut fi prezenţi la toate deşi toate trupele ar fi meritat un public cât mai numeros.

Pe scena principală au cântat Passo (Ungaria), Vama (Romania), SKA-P (Spania) şi Therapy? (Marea Britanie). Am prins puţin din concertul celor de la Passo care a încălzit în principal spectatorii unguri prezenţi la festival. De la ora 19:00 a urcat pe scena prima trupa romanească prezenta la festival, formaţia Vama. Tudor Chirilă & co. s-au aflat la a treia ediţie consecutiv pe scena de la Peninsula şi au oferit un show în adevaratul sens al cuvântului.

Pentru că a ajuns la un acord cu foştii colegi din formaţia Vama Veche, Tudor Chirilă a putut interpreta şi melodii mai vechi. Astfel, Vama a interpretat melodii ca „Buze Blonde” şi „Cântec Prost„, de pe albumul „Fericire în Rate”, dar şi variante un pic schimbate ale pieselor „Omul Plajei” şi „Vara Asta„. Playlistul a fost compus în principal de piese de pe primul album Vama („17 ani… infinit„, „Pe sârma„, „Tata taie porcu’„, „Undeva în Vama„) dar şi doua piese de pe viitorul album: cel mai recent single, „Cantec de găsit” şi „Ultimul Om„.

După o ora şi jumatate de concert Vama, am fugit repede spre Terasa Kiss Fm, către concertul Kumm. N-am ratat decât doua melodii şi am ajuns la timp pentru „1000 de chipuri„. Şi formaţia Kumm este o formaţie prezenta des la Peninsula, aceştia revenind de fiecare dată cu plăcere pe scena festivalului de la Târgu Mureş. Playlist-ul a fost compus de piese de pe ultimul album, „Far From Telescopes„, piese ale căror versuri erau fredonate de către toţi cei prezenţi.

Din pacate, n-am putut sta la tot concertul Kumm, pentru că pe scena principală urcau madrilenii de la SKA-P. Recunosc ca nu mai auzisem de spanioli până la acest festival, dar pot spune ca îmi pare rau. Aceştia au facut un super show joi seara la Peninsula. Au vorbit foarte mult în spaniola, era şi normal, dar din cand în când se putea auzi şi câte-un multumesc din gura vocalului trupei. Spaniolii de la SKA-P au demonstrat de ce sunt consideraţi reprezentanţii numarul unu ai stilului ska-punk din Europa, melodiile lor creand o atmosfera fantastică.

Ultimii care au urcat joi seara pe scena principala de la Peninsula au fost nord-irlandezii de la Therapy?. Nu, nu vă întreb nimic, aşa este numele trupei „Therapy?„. Aceştia au avut o reprezentaţie foarte bună de metal alternativ, cu accente de punk, care i-a facut pe mulţi dintre cei prezenţi să danseze până la epuizare.

La Freedom Music Arena, distracţia a început în jurul orei 21:00 şi a ţinut până dimineaţa devreme. Aici au mixat Horace Dan D, Phillip Straub, Mark Knight şi Adrian Eftimie.

În Ciuc Party Stage seara a fost deschisa de formatia Katapult la ora 17:30 şi a fost încheiată de către DJ Dome înspre dimineaţă. Tot aici au mai concertat Lajk Felix Es Bandaja, Harry Tavitian & Cserey Csaba şi Deak Bill Blues Band.

În afara de Kumm, la Terasa Kiss FM, au mai concertat Persona, Babylon Circus, Ganxsta Zolee És A Kartel, Sub Focus şi Chris.Su.

Festivalul Peninsula continua şi astazi în acelaşi stil nebun ca şi în prima zi. Astăzi, pe scena principala vor urca Directia 5, Quimby, The Rasmus şi Gorillaz Sound System. Alte concerte atractive ar mai fi şi Parov Stelar Band, la Terasa Kiss FM, şi mixul lui Fedde le Grande din Freedom Music Arena, iar daca mai aveţi energie, Şuie Paparude cântă tot în Freedom Music Arena, imediat dupa Fedde le Grande.

Vezi poze din prima zi de festival!

Citeşte recenzia celei de a doua zi de festival!
Citeşte recenzia celei de a treia zi de festival!
Citeşte recenzia celei de a patra zi de festival!