B’ESTFEST Summer Camp 2013 a ajuns la final pe 7 iulie, iar finalul a fost unul cu show-uri pline de energie, culoare, efecte luminoase şi surprize. Printre cei care au urcat pe scenele de la Tunari s-au numărat: Chase and Status, Enter Shikari, Soilwork, Subscribe şi Friction.

Află cum a fost în primele două zile de festival şi vezi galeriile foto de la B’ESTFEST 2013!

Ultima zi de B’ESTFEST 2013 a fost una în care razele soarelui au ocrotit zona de festival, în timp ce norii se descărcau nervoşi asupra Capitalei. Pentru petrecăreţi a fost un semn că îşi vor putea lua rămas bun aşa cum se cuvine de la orăşelul distracţiei de lângă lacul Pasărea. Deşi au fost mai puţini oameni ca în serile precedente, în total 64.000 de persoane (conform datelor transmise de organizatori) au participat între 5 şi 7 iulie la cea de-a şaptea ediţie de B’ESTFEST.

Pe la ora 18:00, în timp bikerii îşi demonstrau talentele la Dirt BMX & MTB, călătorii îşi povesteau aventurile din toată lumea în faţa curioşilor din corturile dedicate expoziţiilor foto, iar barurile şi terasele îşi primeau oaspeţii, muzicienii dădeau startul celei de-a treia zile de festival.

De la Future Heroes pe scenele mari

Electric Fence a fost prima trupă care a urcat pe scenă mare, cum se întâmpla şi anul trecut în a doua zi de festival. Cu un show plin de energie, propulsat de vocea puternică a Elenei, Electric Fence a fost debutul perfect pentru o zi în care cuvântul de ordine a fost „spectacol”.

Shadowbox & Chimie pe scena mare la B'ESTFEST 2013 - Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro
Shadowbox & Chimie pe scena mare la B’ESTFEST 2013 – Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro

În timp ce pe scenele mari, Shadowbox & Chimie şi cehii de la Hentai Corporation făceau gălăgie, în Rock Arena atmosfera era mai liniştită cu recitaluri unplugged marca Pistol cu Capse şi Toulouse Lautrec.

Dacă în 2011 urcau pe scena Future Heroes, iar în 2012 pe scena dedicată muzicii rock, anul acesta Goodbye to Gravity a concertat pe cea de-a doua scenă a B’ESTFEST. Un progres binemeritat pentru o trupă ce demonstrează de la un concert la altul că talentul le este întrecut doar de pasiunea pentru rock.

După ora 20:00, în arena dedicată rockerilor, pe scenă au urcat cei de la Partizan. În formulă restrânsă, Artan şi Răzvan Moldovan au continuat tradiţia scenei, pe care în serile precedente au concertat Grimus, Zob sau OCS, şi au susţinut un concert acustic ce a atras o mulţime de oameni. Chiar dacă în cort a fost foarte cald, fanii au suportat cu stoicism şi s-au bucurat din plin de concertul plin de piese cunoscute şi presărat cu glume.

Enter Shikari, în premieră în România

În fiecare an B’ESTFEST aduce cel puţin o trupă sau un artist care surprinde în mod plăcut şi îşi câştigă o mulţime de admiratori la final de concert. Aşa s-a întâmplat în 2011 cu Hadouken!, în 2012 cu Dope D.O.D. şi Selah Sue, iar anul acesta a fost rândul celor de la Enter Shikari.

Crowd surfing cu solistul Enter Shikari la B'ESTFEST 2013
Crowd surfing cu solistul Enter Shikari la B’ESTFEST 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze cu Enter Shikari în galeria foto!

Britanicii au creat isterie printre cei prezenţi. De la crowd surfing la piese cântate din public, de la mingii aruncate spectatorilor, la cântat la butoaie, Enter Shikari şi fanii lor au făcut un show complet la B’ESTFEST. Rou Reynolds, solistul trupei nu a stat locului o secundă, fie că era pe scenă, în public sau pe gardul de protecţie, el a dansat, sărit, cântat şi chiar a vorbit în română, de precizat că a făcut acest lucru mai bine ca Billy Graziadei de la Biohazard cu o seară înainte.

Din setlist nu au lipsit: „Sorry you’re not a winner„, „Radiate”, „Sssnakepit” şi „Constellations”, iar totul a fost completat de jocuri de lumini şi schimburi de replici amuzante între membrii trupei.

Subscribe pe scena de la B'ESTFEST 2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Subscribe pe scena de la B’ESTFEST 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Subscribe sunt obişnuiţi deja cu scenele din ţara noastră, însă reprezentanţii rock-ului ungar s-au aflat pentru prima oară la B’ESTFEST. Chiar dacă în primă fază nu au avut un public foarte numeros, pe parcurs rockerii s-au strâns în faţa scenei secundare. Solistul trupei a făcut pe scenă şi în public cam tot ce putea face: a sărit, s-a urcat pe schele şi garduri şi i-a indemnat pe cei prezenţi să danseze şi să se bucure de muzică.

„We stand together, We rave together” cu Chase and Status

Spaţiul din faţa scenei mari s-a umplut parcă dintr-o dată în jurul orei 23:00. Nerăbdători pentru ceea ce urma, petrecăreţii au început să cânte, astfel la apariţia celor de la Chase and Status miile de fani erau gata încălziţi pentru nebunia ce urma. O explozie de lumini, culori, proiecţii video şi sunete ce te transportau într-o lume condusă de beat-urile nebuneşti ale celor care, de la an la an, îşi consolidează poziţia printre legendele muzicii electronice.

Chase and Status, în ultima zi de B'ESTFEST 2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert
Chase and Status, în ultima zi de B’ESTFEST 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert

Vezi mai multe poze cu Chase and Status în galeria foto!

Pentru primul show live din România al trupei, Chase (Saul Milton) şi Status (Will Kennard) au fost însoţiţi de imprevizibilul MC Rage şi talentalul toboşar Andy Gangadeen. Acestora li s-au adăugat invitaţii „virtuali”, a căror imagini au fost proiectate pe ecranul imens de pe scena: Delilah pentru „Time„, Plan B pentru „Pieces” şi „End Credits„, Mali pentru „Let you go„. În plus, trupa a avut şi un invitat „real” surpriză. Este vorba de Louis M^ttrs, solistul de pe actualul single al trupei, „Lost and not found„.

Miile de spectatori din public au trăit la maxim fiecare moment: au dansat, au cântat, au făcut body surfing, au sărit şi au ţipat timp de mai bine de o oră. Finalul a fost unul pe măsura unuia dintre cele mai bune momente ale festivalului, cu „Blind Faith” şi „Fool Yourself” şi un public ce a aplautat şi aclamat minute întregi.

Soilwork, în ultima zi de festival - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Soilwork, în ultima zi de festival – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

În timp ce la scena mare încă se striga „Bis, bis!!!”, pe scena vecină s-au aprins luminile şi cei de la Soilwork şi-au început concertul. Deşi au avut un public destul de mic, în comparaţie cu cei de la Chase and Status, suedezii şi-au făcut treaba ireproşabil. Chiar dacă au înţeles cât de greu le este după trei zile de petrecere nebună, i-au îndemnat pe cei prezenţi să se distreze, iar sfatul le-a fost ascultat fără eroare de rockerii înverşunaţi ce au făcut imediat un mosh pit în faţa scenei.

Dance ‘till you drop

Dance Arena de pe marginea lacului a fost şi în ultima seară locul de întâlnire al celor care iubesc muzica electronică. Petrecerea a început în arenă mai devreme decât era programată, Paul Sawyer urcând pe scenă cu câteva minute înainte de ora 22:00. La început timizi, petrecăreţii au stat în afara cortului, dar uşor, uşor şi-au făcut curaj şi au intrat şi dansat pe muzica DJ-ului britanic.

Publicul de la Friction în Dance Arena - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Publicul de la Friction în Dance Arena – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Acestuia i-a urmat Phirah şi headliner-ul serii la Dance Arena, Friction. Cunoscutul DJ de dnb nu a venit singur, ci însoţit de MC Linguistics, iar împreună au făcut un show nebunesc în faţa unei arene pline până la refuz şi care trăit din plin fiecare secundă. Situaţia nu s-a liniştit nici la Basswise, care au încheiat seria de anul acesta a petrecerilor undeva în zori zilei de luni.

După un weekend plin, mii de oameni au spus „La revedere B’ESTFEST Park!” şi au început deja să numere zilele până la ediţia următoare. Au fost trei zile aflate sub semnul bucuriei de viaţă, al petrecerii, al relaxării, al distracţiei şi, mai presus de toate, trei zile de muzică bună şi pentru toate gusturile. De la an la an festivalul organizat de Emagic creşte şi îşi face o bază de fani din ce în ce mai mare, care se bucură din plin de experienţa de festival.