Cea de-a 20-a ediţie a festivalului Sziget va avea o zi dedicată fanilor metalişti: 7 august 2012. Dimmu Borgir, Lacuna Coil, Hammerfall, Moonspell, Ignite şi Superbutt sunt trupele care vor concerta cu această ocazie. Sziget Festival are loc anul acesta între 6 şi 13 august pe Insula Obuda la Budapesta, în Ungaria.

Ziua Metal” va cuprinde nouă ore de concerte live, susţinute pe Hungarian Main Stage, în partea de nord a insulei. Trupa care va da startul acestei zile va fi Superbutt. Formaţia a fost înfiinţată la Budapesta şi are deja o experienţă considerabilă în turnee europene. Discografia lor numără în prezent cinci albume. În program vor urma californienii de la Ignite. Stilul lor muzical se încadrează în genul hardcore-punk. Trupa este recunoscută pentru intensitatea specifică concertelor lor.

Moonspell este una dintre cele mai cunoscute trupe de gothic metal la nivel internaţional. Muzica sa reuneşte influenţe de black metal, doom metal şi dark metal. În Portugalia, ţara de origine a formaţiei, Moonspell se află în preferinţele de top ale localnicilor. Moonspell va concerta anul acesta şi pe scena B’ESTFEST Summer Camp de la Tunari.

Hammerfall s-a format în 1993, în Suedia. După un început anevoios, suedezii au devenit cunoscuţi începând cu 1996 şi mai ales, după lansarea primului album, “Glory to the Brave”. Hammmerfall a mai concertat la Sziget Festival şi în 2007.

O altă trupă care va urca pe Hungarian Main Stage este Lacuna Coil. Italienii au cucerit scena internaţională, ajungând chiar şi în topurile americane. Cu o carieră de peste 18 ani, Lacuna Coil a vândut peste 2 milioane de materiale discografice în toată lumea. Înainte de Sziget, trupa va concerta şi la Bucureşti, pe scena Rock the City 2012 de la Romexpo.

„Ziua Metal” îi va avea ca şi cap de afiş pe norvegienii de la Dimmu Borgir. Formată în 1993, trupa a devenit renumită pe plan internaţional în 1997, odată cu lansarea albumului “Enthrone Darkness Triumphant“. În 2003 Dimmu Borgir a înregistrat primul album în limba engleză, “Death Cult Armageddon“, ceea ce a atras şi mai mulţi fani pentru formaţie. Dimmu Borgir a concertat anul acesta şi în faţa fanilor români la OST Fest 2012.

Cumpara bilet

Biletele şi abonamentele pentru Sziget Festival 2012 se pot achiziţiona online din reţeaua Eventim.

Preţul unui bilet pentru „Ziua Metal” este de 28 Euro, inclus în preţul biletelor cu campare inclusă. Deținătorii de bilete fără campare inclusă vor trebui să achiziţioneze un bilet special pentru această zi.

Pe scenele festivalului vor mai concerta anul acesta The Killers, The Stone Roses, Dirtyphonics, DJ Fresh (SA), Maxïmo Park, Caro Emerald, Borgore, Dope D.O.D., Lamb, Black Seeds, Wild Beasts, Amon Amarth, Flux Pavilion, Saint Etienne, Anti Flag şi mulţi alţii.