Celebra trupa belgiana Vaya con Dios a sustinut un concert acustic de exceptie marti, 13 octombrie, la Sala Palatului din Capitala. Trupa al carei nume in spaniola inseamna “Mergi cu Dumnezeu” este cunoscuta in Romania mai ales pentru hiturile “Nah Neh Nah”, „Don’t Cry For Louie”, „What’s a Woman”, „Johnny” si „Puerto Rico”. Aseara, Vaya con Dyos s-a aflat pentru prima data in Bucuresti, dar pentru a treia oara in Romania, fiind prezenti in 1996 la Cerbul de Aur si in 2006 la Callatis. Totodata, este si ultimul spectacol din turneul trupei din acest an.

Am mers la acest spectacol pe un frig de nedescris si pe care l-au mai infruntat probabil doar ceilalti 4000 de oameni care au umplut aseara Sala Palatului. Insa ne-au incalzit cu muzica de exceptie Dani Klein, solista formatiei si cei sapte muzicieni care au acompaniat-o: William Lecomte (pian), Sal La Rocca (bass), Hans van Oosterhout (tobe), Maria Lekranty (Backing Vocal), Thiery van Durme (chitara), Red Gjeci (vioara) si Tim Dejonghe (trompeta).

Au intrat in scena discreti si au inceput sa cante melodiile din stilul specific, un amestec de pop, rock cu ritmuri latine, blues, jazz, flamenco si sansonete. Dupa ce a cantat “Puerto Rico”, melodie la care publicul a participat timid, Dani Klein si-a certat in gluma fanii spunand: “Sunt putin dezamagita. Credeam ca puteti canta mai bine aici, in Romania.”, dar i-a si consolat adaugand “Poate mai tarziu.” Mai tarziu, Dani a apreciat ca oamenii sunt foarte prietenosi aici in Romania, asa cum erau candva si cei din tara ei si ne-a sfatuit sa nu ne schimbam niciodata din acest punct de vedere.

Solista a marturisit ca exista o piesa pe care o iubeste foarte mult, de foarte multi ani si prin interpretarea acesteia aduce un tribut muzicii rrome: “Je l’aime Je l’aime/Djelem Djelem”. In sala s-a creat o rumoare in semn dezaprobator la auzul acestei afirmatii, insa aplauzele i-au luat repede locul, cand s-au auzit primele note de jale, specifice stilului gipsy.

Momentul de senzatie a fost cand a cantat “Johnny”, un cover dupa o melodie a lui Edith Piaf, melodie care la randul ei a fost preluata din repertoriul cantaretei romance Maria Lataretu si anume “Sanie cu zurgalai”. La momentul cand au pelucrat piesa, in 1988, belgienii nu stiau ca la origine este o piesa romaneasca, asa ca Dani a spus “Nu stiam ca exista melodia aceasta. Nu stiam.”

Dupa reprezentatia de o ora si jumatate, Dani Klein si trupa s-au retras de pe scena, dar la aplauzele furtunoase ale publicului s-au intors si au cantat “Pauvre Diable” si “Nah Neh Nah”, piesa emblematica pentru Vaya con Dios, care nu putea lipsi nici de la acest show. “O sa cantati de data asta? Nu ca la <Puerto Rico>! Sunteti pregatiti?”, i-a provocat Dani pe cei din sala. Si au fost pregatiti, pentru ca spectatorii s-au ridicat in picioare, au cantat, au tinut ritmul din aplauze si au dansat.

Evenimentul a fost unul de exceptie, cu peste 4000 de fani, care au umplut Sala Palatului din Bucuresti si reprezinta inca un concert sold-out de succes al organizatorilor Events dupa Cesaria Evora, de acum 2 saptamani.

Setlist complet: Far Gone Now / Sold My Soul / I Don’t Know / Heading For A Fall / Ilia / I Don’t Want to Know / Puerto Rico / They Say It’s Love / Travelling Light / Pack Your Memories / At The Parallel / Quand Elle Rit Aux Eclats / Don’t Cry for Louie / Je L’Aime Je L’Aime / What’s A Woman / Johnny // Pauvre Diable / Nah Neh Nah.