cesaria1

Aseara, Cesaria Evora a sustinut un concert de neuitat la Sala Palatului, asa cum era de asteptat de la un spectacol ce s-a desfasurat cu casa inchisa. 4000 de romani au umplut locatia, inclusiv lojele au fost pline, iar oamenii au stat chiar si in picioare, pe margine sau pe scarile din interior de acces la locuri.

Diva Desculta a cantat despre dragoste, doruri, tristete, despre mare, despre carnavalul din Sao Vicente si a incantat audienta cu piesele care au facut-o faimoasa. Oamenii au tinut ritmul melodiilor prin aplauze. Ea era, intr-adevar, desculta. Cu o voce uimitoare, clara si profunda, ne-a cantat morna, imbinarea unica a ritmurilor de fado portughez si blues.

Artista in varsta de 68 de ani a comunicat cu publicul mai mult prin melodiile sale nostalgice, din care desi nu intelegeam limba, simteam tristetea, dorul si melancolia specifice locurilor sale natale – Insulele Capului Verde. Arhipelagul din vestul coastei africane a fost cunoscut multa vreme ca pilon al saraciei si al comertului cu sclavi, iar astazi mai mult ca o destinatie exotica.

In timpul spectacolului a luat o pauza de tigara, dar a ramas pe scena scaldata intr-un joc de culori, lumini si umbre si un fundal muzical creat de cei 8 instrumentisti pe care ni i-a prezentat apoi pe fiecare in parte. Acestia au intretinut cu succes atmosfera de spectacol prin prestatiile la vioara, pian, saxofon, percutie si chitara.

S-a simtit cum publicul a absorbit durerea transmisa de Sodade, iar dupa ce s-a retras de pe scena, a revenit pentru bis. A cantat Besame Mucho si toata lumea a aplaudat indelung, iar la ultima melodie Sangue de Beirona, publicul s-a ridicat in picioare, a aplaudat si a dansat.

La final, desi Cesaria Evora isi luase deja la revedere spunand “Obrigado” (Multumesc), oamenii inca aplaudau si se apropiau de scena, asa ca diva a mai spus “Terminado”, si s-a retras in aplauzele publicului.

In cele aproape 2 ore de concert, Diva Desculta a mai cantat: Nutridinha, Vaquinha Mansa, Cize, Travessa de Peixeira, Mar de Canal, Cinturao Tem Mel, Petit Pays, Sakyo Dayo, Nova Sintra, Angola, Sodade, Morte dum Tchuque, Oriundina, Rogamar, Terezinha, Fala pa Fala, Pic Nique Na Salamansa, Carnaval de Sao Vicente.

Credit foto: Cristian Mitrea/Events