Sambata, 30 ianuarie, Sala Palatului a gazduit un concert al omului-orchestra Bobby McFerrin. Castigator a 10 premii Grammy si celebru pentru cantecul „Don’t worry, Be Happy”, acesta este apreciat pentu inovatia adusa in muzica, pentru improvizatia de care da dovada in fiecare concert si nu in ultimul rand ca un foarte bun dirijor de muzica clasica. Colaborari cu artisti ca Chick Corea, Yo-Yo Ma, Joe Zawinul si Filamornica din Viena ii subliniaza si ii pun in valoare geniul si mai mult.

Concertul de sambata a inceput in jurul orei 19:15 cu un Bobby McFerrin relaxat, pe o scena doar cu un scaun si un microfon, fara decor si instrumente. Intr-o liniste monumentala au inceput sa se auda sunetele minunat de armonioase ce rezultau din percutia formata din propriile palme si piept. Aplauzele au inceput sa curga la scurt timp, dar au fost oprite cu o intrebare venita din partea lui McFerrin: „Do you guys know Bach?”, aplauzele fiind inlocuite de un cor format de toti cei care erau la concert. Comunicarea ce s-a format intre acesta si public a fost de-a dreptul uimitoare, senzatia creata fiind ca McFerrin nu canta niciodata pentru public, publicul canta cu el de fiecare data.

Improvizatia fiind parte importanta in spectacolele sale, acesta a invitat cativa spectatori pe scena sa danseze pe muzica pe care a cantat-o pentru fiecare in parte. 16 persoane din public au fost apoi chemate pe scena sa cante alaturi de McFerrin. Dupa ce acesta i-a impartit in functie de capacitatile vocale ale fiecaruia: soprana, bas, tenor, corul a inceput sa functioneze uimitor de bine. Scopul acestui act fiind ca acestia sa gaseasca un limbaj muzical comun, dirijor fiindu-le nimeni altul decat McFerrin. Aceasta parte din spectacol este noul proiect al muzicianului, Bobble ce inseamna „an improvised opera with a wordless libretto”.

O surpriza frumoasa a fost faptul ca pe scena alaturi de McFerrin au urcat Ionica Minune – acordeon, Cristinel Turturica – tambal plus un contrabasist. Momentul muzical format a fost unul de exceptie, sunetele create de McFerrin acompaniat de tambal si acordeon dand nastere la o improvizatie de jazz foarte interesanta. Instrumentistii romani au tinut sa-i faca si o supriza artistului, acestia cantand varianta intrumental-romaneasca a piesei „Don’t worry, Be Happy”.

McFerrin s-a imprietenit cu publicul Salii Palatului, asezandu-se pe marginea scenei si invitand oameni din sala sa cante cu el, sa improvizeze impreuna. Fanii mai curajosi, printre care si un trompetist, si-au facut aparitia repede, incercand sa demonstreze ca pot tine pasul cu el.

Bis-ul a fost ocazia spectatorilor sa-i puna intrebari lui McFerrin. Astfel am aflat ca „Don’t worry, Be Happy” nu o sa mai fie interpretata prea curand, ca dupa acest spectacol urmeaza sa plece acasa si ca acesta este recunoscator pentru tot ce i se intampla in viata.

Sambata seara timp de 2 ore am ascultat muzica unui artist ce a reusit sa puna un zambet pe fetele tuturor celor care au participat la spectacolul lui. Iar daca l-ati ratat si vreti sa ascultati si altceva in afara de „Don’t worry, Be Happy”, incercati „Black Bird” si „Bang!Zoom”, iar in primavara poate le veti asculta live cand isi va incepe turneul de promovare a noului album.