O seară cu adevărat magică nu poate fi decât o seară în care atmosfera se îmbată cu acordurile exuberante ale muzicii lui Yanni, purtându-ne spiritul şi imaginaţia într-o călătorie pe culmile metafizicului. Revenit în România pentru a treia oară, artistul grec a susţinut un concert fabulos în cadrul turneului „Yanni: World Tour 2014”, vineri, 30 mai 2014, şi ne-a oferit o paletă largă de piese care ne-au cufundat, rând pe rând, într-o stare de reverie în care am înţeles cum muzica ne poate arăta ce anume înseamnă idealul de frumuseţe şi puritate.

Pentru cei care nu au reuşit să ajungă la concertele sale din anii precedenţi, să pătrundă în lumea neprihănita a muzicii lui Yanni a fost cu siguranţă una dintre cele mai plăcute experienţe trăite vreodată. Iar pentru cei care au mai avut ocazia să-l asculte într-un show live înainte, a fost o confirmare a geniului şi a patosului care-l ajută pe Yanni să îmbogăţească de fiecare dată spectrul de trăiri şi revelaţii pe care le transmite.

Yanii, din nou în concert, la Sala Palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Yanii, din nou în concert, la Sala Palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Pe de altă parte, cum altfel am fi putut întâmpina sfârşitul de săptămână dacă nu luând parte la acest spectacol incredibil, unic, în care ne-am simţit conectaţi la zeci de culturi diferite şi în care am experimentat atâtea sentimente pure şi veritabile?

Piese care cântă iubirea şi pacea şi eliberează sufletul de griji

Concertul a început puţin după ora 20:00, iar Yanni a păşit pe scenă îmbrăcat într-un costum alb, având parcă înfăţişarea unui apostol care vine să ne purifice spiritul. Le-a mulţumit fanilor în limba română pentru primirea călduroasă, spunând că este extrem de fericit să se afle aici pentru a treia oară, şi ne-a invitat să ne deconectăm de tot ce înseamnă viaţa cotidiană, de toate grijile care ne înrobesc sufletul.

Yanni a revenit în concert la Sala Palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Yanni a revenit în concert la Sala Palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Plin de energie şi zglobiu, Yanni s-a mişcat tot timpul, lăsându-se pătruns de fiecare acord şi trăind muzica la intensitate maximă. Odată cu prima piesă, „Deliverance”, am simţit cum uşor începeam să fim proiectaţi într-o lume cu totul magică, în care stresul şi problemele nu-şi mai găseau loc. „Santorini” ne-a purtat pe tărâmurile Greciei mirifice şi am simţit atingerea adevărului cu „Truth of Touch”, una dintre cele mai sensibile piese ale maestrului Yanni.

„Keys to Imagination” ne-a purtat gândurile spre lumi nebănuite, iar „Felitsa”, o melodie scrisă de Yanni pentru mama sa, ne-a dezvăluit puterea iubirii, cea mai puternică forţă care i-a influenţat întreaga carieră muzicală, după cum el însuşi ne-a mărturisit. „The End of August”, o piesă pe care artistul a scris-o acum mult timp, pe vremea când era încă în Grecia, ne-a mişcat simţurile prin duioşia notelor şi ne-a încărcat cu optimismul pe care Yanni îl promovează cu atâta înflăcărare.

Yanni alături de trupa sa, la Sala Palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Yanni alături de trupa sa, la Sala Palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

„Nightingale” a însemnat un moment deosebit, deoarece vocea încântătoarei Lauren Jelenconvich chiar a semănat izbitor cu glasul măiastru al privighetorii şi s-a contopit perfect cu acordurile pianului lui Yanni. Totodată, inevitabil am păşit în lumea magică a Chinei, deoarece, aşa cum ne-a povestit artistul, piesa a fost scrisă în timp ce a avut privilegiul să se afle la un concert în Oraşul Interzis din Beijing. Printre piesele cântate au mai fost şi „Acroyali”, „Desire”, „Until The Last Moment” şi „Marching Seasons”.

O noapte specială şi o orchestră desăvârşită

Nu doar Yanni a fost în centrul atenţiei, ci şi toţi instrumentiştii săi. Deloc egoist şi cunoscător al talentelor incredibile pe care le deţine orchestra care îl însoţeşte la toate concertele, a oferit fiecărui instrumentist ocazia să-şi demonstreze abilităţile muzicale. Astfel, de-a lungul celor două ore petrecute în compania lui Yanni, am urmărit rând pe rând solo-urile fascinante ale lui Ming Freeman – orgă, Yoel Del Sol – percuţie, Alexander Zhiroff – violoncel, Gabriel Vivas – bass, Charlie Adams – tobe şi Victor Espinola – harpă.

Lisa Lavie şi Lauren Jelencovich - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Lisa Lavie şi Lauren Jelencovich – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Şi nu trebuie să uităm nici de cele două vocaliste ale căror voci ne-au fermecat în momente cheie ale spectacolului, şi anume Lisa Lavie şi Lauren Jelencovich. Concertul s-a încheiat într-o notă veselă, iar mulţi dintre cei prezenţi s-au ridicat în picioare pentru a dansa pe ritmurile piesei „Niki Nana (We’re one)”. Savoarea orchestrei este dată şi de faptul că fiecare instrumentist are origini diferite, provenind din medii şi culturi diferite, astfel că fiecare îşi aduce aportul în muzică cu ceva original.

Yanni şi puterea tămăduitoare a optimismului şi a dragostei

Publicul nu l-a lăsat pe Yanni să plece aşa uşor, aşa că artistul a revenit şi la bis, şi nu o singură dată, ci de două ori spre fericirea fanilor. Am mai putut asculta „Standing in Motion”, „Nostalgia” şi „The Storm”, iar concertul a luat sfârşit cu piesa „One Man’s Dream”, însă nu înainte ca Yanni să stea puţin de vorbă cu fanii săi, şi să le spună câteva vorbe din inimă legate de dorinţa de a vedea pacea dăinuind între popoare şi culturi. El a insistat asupra faptului că trebuie să ne dăm seama că toţi formăm un singur mare popor care locuieşte pe această minunată şi magică planetă şi că trebuie să învăţăm să avem grijă de ea. Mesajul cu care Yanni şi-a încheiat micul discurs a fost: „Nu uitaţi, tot ceea ce-i facem Pământului, ne facem nouă!”.

Yanii a revenit pentru a doua oară la Sala Palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Yanii a revenit pentru a doua oară la Sala Palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Am fost martorii unui concert formidabil, avându-l ca protagonist pe un artist care debordează de energie şi de inspiraţie, şi care e un exemplu de urmat pentru a avea o viaţă cât mai curată şi împlinită. Ne-a promis că va reveni în fiecare an în România, impresionat de ospitalitatea oamenilor de aici, de mâncare şi de vinuri. Cu naturaleţea-i caracteristică, a reuşit să ne desprinda timp de două ore de viaţa de zi cu zi, iar la final ne-a lăsat impresia că muzica lui devine din ce în ce mai bună cu timpul, la fel ca şi concertele sale.

Setlistul concertului Yanni la Sala Palatului

1. Deliverance
2. Santorini
3. Truth of Touch
4. Keys to Imagination
5. Felitsa
6. Voyage
7. The End of August
8. The Rain Must Fall
9. Cello Solo
10. Reflections of Passion
11. Vertigo
12. Nightingale
13. Acroyali
14. Desire
15. Until The Last Moment
16. Marching Season (with drum solo)
17. Harp Solo
18. Aria
19. Niki Nana (We’re One)

Bis 1 :
20. Standing in Motion
21. Nostalgia
22. The Storm

Bis 2 :
23. One Man’s Dream