Sala Palatului i-a primit pe cei de la Pink Martini, în seara de 26 mai 2012, la Bucureşti, cu scaunele pline şi cu un public dornic de muzică elegantă, care înalţă. „Micuţa orchestră” a oferit un spectacol remarcabil, la care cu greu puteai să nu participi, fie doar şi prin sentimentul de bine care plutea în aer.

Îmbinarea perfectă dintre rafinament, pasiune şi desăvârşire

Spectacolul a început dintr-un foc, cu vocea frumoasei Storm Large răsunând pe acordurile languroase ale piesei „Amado mio” – o interpretare pătrunzătoare, care a transmis emoţie, caracteristică, de altfel, întregului concert prin prezenţa tonică şi galantă a artiştilor. Piesa a introdus publicul în atmosfera caracteristică muzicii Pink Martini, care trebuie primită cu aceeaşi eleganţă şi deschidere cu care este transmisă. „Amado mio”, piesă cunoscută din filmul noir „Gilda” (1946), a invitat publicul să pătrundă într-o altă lume, cosmopolită, delicată, pasională, unde trăirile devin palpabile. Călătoria muzicală a fost una completă, în care s-au regăsit ritmuri de jazz alerte, acorduri orientale ritmate, inflexiuni tremurânde pe versuri de doină românească şi sentimentalismul muzicii de cameră.

Vezi mai multe filmări de la concertul Pink Martini!

Solista a întâmpinat publicul în limba română, afirmând plăcerea orchestrei de a fi din nou la Bucureşti pentru a patra oară. De asemenea, cu altă ocazie, solista a împărtăşit publicului român că, printre cele 14 limbi în care ştie să cânte, româna este una dintre cele mai frumoase. Afirmaţia şi-a găsit dovada şi sinceritatea în interpretarea piesei „Până când nu te iubeam” a Mariei Tănase, care a impresionat şi emoţionat prin claritatea sunetelor, profunzimea inflexiunilor şi patima vocii, cu adevărat desăvârşite. Vocea diafană a solistei avea o consistenţă mătăsoasă, parcă înfăşurată în brocart. După această reprezentaţie, publicul şi-a arătat admiraţia şi uimirea prin aplauze pătimaşe.

Sonorizarea a fost excelentă, iar sunetele distincte de pian, trompetă, percuţie, tobe, trombon, vioară, violoncel, chitară au avut şansa să se audă distinct, în momentele de solo ale artiştilor, şi, bineînțeles, împreună, într-o armonie perfectă, chinestezică, prin multitudinea de ritmuri încercate de orchestră. S-au auzit tempo-uri cubaneze şi braziliene, ritmuri de jazz şi lounge, clasice, piese cu influenţe folcloristice sau pop, soundtrack-uri celebre în piese precum „Quizas, quizas, quizas”, „Donde estas Yolanda?”, „Mayonaka no bossa nova”, „Anna”, „Brazil”, „Ohayoo Ohyo”, „Flying squirrel”, „Let’s Never Stop Falling in Love”, „U plavu zoru”, „Hang on Little Tomato” sau „Una notte a Napoli”.

Dans şi entuziasm, pe scenă şi în sală

Publicul a fost condus de orchestră, pe sunete cosmopolite, să guste câte puţin din profunzimea şi rafinamentul muzicii din întreaga lume. Astfel, cei prezenţi au putut trece prin stări diferite, care au alternat odata cu registrele pieselor şi originea lor. De la ritmuri de dans, pe care s-a aplaudat şi s-a pocnit din degete, la sunete elegante, şoptite, care îţi transmiteau fiori, muzica orchestrei a impresionat, în orice formă şi orice limbă – fie ea engleză, spaniolă, italiană, română sau rusă. La final, după ce orchestra a venit a doua oară pe scenă, chemată de aplauzele frenetice, toată sala s-a ridicat şi a dansat, îndemnată de Storm Large. Şi cine ar putea să refuze o astfel de prezenţă, deopotrivă elegantă şi aprigă?

Solista Storm Large şi pianistul Thomas Lauderdale, alături de colegii de trupă au convins încă o dată publicul român ce înseamnă o reprezentaţie desăvârşită, de la calitatea sunetelor redate de fiecare instrument şi prezenţa scenică, până la respectul cu care tratează muzica pe care o interpretează – cu pasiune şi reverenţă.

Concertul susţinut de Pink Martini a fost organizat de Events şi face parte din turneul de promovare a albumului „A Retrospective”. Turneul continuă în România cu încă două concerte în perioada următoare, la Timişoara (28 mai 2012) şi la Cluj-Napoca (29 mai 2012).

Galerie foto Pink Martini Bucureşti

Vezi galeria foto a concertului Pink Martini!

Foto: Paul Voicu