Festivalul Electric Castle 2014 a ajuns la final cu un bilanţ frumos de 4 zile de concerte şi evenimente, aproximativ 80.000 de spectatori, peste 120 de artişti muzicieni, sportivi şi mii de zâmbete şi oameni fericiţi. Cea de-a doua ediţie de festival s-a desfăşurat între 19 şi 22 iunie 2014 la Castelul Banffy din Bonţida, judeţul Cluj.

Citeşte şi:

Dacă în primele trei zile, distracţia a fost în toi şi cei prezenţi au dansat la fiecare scenă pe ritmuri combinate de D’n’B, dubstep, hip-hop, reggae, funk, nici ultima zi de festival fanii nu s-a lăsat mai prejos. Petrecăreţii de la Electric Castle au început ultima seară din festival pe ritmurile orchestrei Notes and Ties care au cântat melodii din coloanele sonore ale unor filme celebre.

Notes and Ties Orchestra a deschis ultima zi de Electric Castle - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Notes and Ties Orchestra a deschis ultima zi de Electric Castle – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din ultima zi de festival!

Ziua a continuat în forţă cu beat-uri electrice à la Şuie Paparude, Kraak & Smaak, Gramatik, Dub Fx, Gramophonedzie, Fred V & Garfix feat. Dynamite MC şi mulţi, mulţi alţii.

Şuie Paparude, „Moartea boxelor” de la Electric Castle

Vremea a ţinut cu „electricii” sosiţi la festival şi a contribuit la atmosfera deja instalată în castel. Şuie Paparude şi-au început concertul pe un fundal pseudo-medieval cu soare, cu un public entuziast şi cu chef de distracţie. În faţa scenei principale au fost în jur de 9.000 – 10.000 spectatori care au fost „electrizaţi”, au cântat şi au dansat pe muzica veteranilor de la Şuie Paparude.

"Cea mai bună zi" cu Şuie Paparude la Electric Castle 2014 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
„Cea mai bună zi” cu Şuie Paparude la Electric Castle 2014 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din ultima zi de festival!

Din setlist nu au lipsit melodiile consacrate: „Armada Verbală”, „Cea mai bună zi”, „Soundcheck”, „A fost o dată”, „Vino să te cercetez”, dar şi de pe ultimul album „Nu te mai saturi de noi”. Încă o dată, Şuie Paparude au făcut atmosferă şi publicul nu s-a mai săturat de ei, cerând bis şi aplaudând minute în şir.

Kraak & Smaak, un trio funk-electro

După ce s-a lăsat seara şi după ce Şuie Paparude au încălzit boxele şi monitoarele, frigul parcă a uitat să pună din nou stăpânire pe castel şi publicul i-a aşteptat pe următorii artişti pe scena mare a festivalului: Kraak & Smaak. Olandezii au fost o surpriză plăcută pentru miile de spectatori prezenţi deoarece au avut o interpretare foarte bună, dinamică şi şi-au câştigat respectul şi aplauzele publicului.

Kraak & Smaak pe scena mare a Electric Castle - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Kraak & Smaak pe scena mare a Electric Castle – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din ultima zi de festival!

Unul dintre headliner-ii anunţaţi ai festivalului este Rusko, un artist foarte dorit de publicul din România. Din păcate, acesta şi-a anulat show-ul din motive de sănătate. În schimb, organizatorii l-au contractat pe Dub Fx, iar publicul a apreciat faptul că organizatorii au găsit o soluţie bună, în ultimele momente.

Dub Fx, unul dintre preferaţii publicului

Dub Fx a avut multe concerte în România, iar publicul l-a primit mereu cu braţele deschise şi cu entuziasm. În ultima seara de festival, castelul a vibrat pe ritmuri hip hop, reggae şi drum and bass, specifice australianului. Acesta a avut un setlist variat: a cântat melodii cunoscute de publicul larg şi a prezentat publicului piese de pe noul său album, „Theory of Harmony”, lansat în 2013.

Dub Fx a "electrizat" publicul de la Castelul Banffy - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Dub Fx a „electrizat” publicul de la Castelul Banffy – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din ultima zi de festival!

Pe scenă a fost acompaniat de un clăpar şi de un MC care au întreţinut atmosfera. Energia emanată de public, efectele vizuale, aplauzele, locaţia, vremea şi urletele de bis au contribuit la atmosfera unică creată de Dub Fx în curtea castelului, aproape neîncăpătoare.

Gramatik: Just jammin’

Gramatik este unul dintre artiştii care este apreciat şi cunoscut pentru melodiile create cu metoda sampling-ului, adică suprapune anumite pasaje din melodii funk, blues, jazz, soul şi crează un sound diferit, dinamic şi interesant. Show-ul său de la Electric Castle a fost aşteptat de fanii Gramatik, iar faptul că a fost live într-un cadru de poveste, a amplificat aplauzele şi atmosfera relaxantă şi de la Main Stage.

În timp ce mii de spectatori ascultau live Gramatik, alţii au mers la silent party în The Stables sau la scena Dance Garden pentru a-i asculta pe Gramophonedzie. Petrecăreţii care au dansat prea mult şi aveau nevoie de puţină odihnă până la următorul artist puteau alege să se relaxeze în hamace, pe leagănele cu cauciucuri, în zona Hideout sau la Smoke Cube, un labirint misterios cu fum şi cu lumină albastră.

Gramatik a strâns mii de fani la scena principală - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Gramatik a strâns mii de fani la scena principală – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze din ultima zi de festival!

După ce Gramatik a electrizat mulţimea, următorii pe scena mare au fost Fred V & Grafix feat. Dynamite MC, care şi-au luat rolul în serios şi i-au ţinut pe „electrici” aproape de scenă şi nu i-au lăsat să meargă să doarmă.

DJ-ul care „a închis” scena principală cu setlist-ul său a fost Madliquid, un DJ local român care a organizat numeroase evenimente drum&bass, breakbeat, dubstep, broken beats, în foarte multe locaţii din România şi mai ales din Cluj-Napoca, dar şi evenimente care au reunit cei mai mari DJ din România şi din străinatate, recunoscuţi pe plan internaţional.

Epilog electric

Ultima zi a festivalului Electric Castle a consolidat senzaţiile din celelalte zile, a pus temeliile festivalului şi ajungem la o concluzie închegată: festivalul a fost un succes, a avut feedback pozitiv din partea participanţilor, iar numărul spectatorilor a depăşit aşteptările şi estimările organizatorilor.

Deşi este abia la a doua ediţie, Electric Castle devine un brand de ţară foarte important, deoarece atrage turişti şi este o modalitate bună de promovare a României şi a Clujului.

Pentru că au apărut cuvinte noi precum „electricii”, pentru că nu am mai folosit într-o recenzie atât de mult cuvântul „electric” şi pentru că devine un fenomen muzical-cultural-artistic, Electric Castle 2014 este acum „Bigger, Stronger, Better” faţă de ediţia din 2013, exact cum doreau organizatorii.

Trebuie să fim sinceri: nimeni nu a aşteptat ultima zi de festival deoarece asta înseamnă că se încheie festivalul, un eveniment bine organizat şi un vis frumos. Conform atmosferei de vacanţă şi de petrecere de la castelul Banffy, distracţia ar mai putea continua încă o săptămână, dar rămânem cu nostalgia şi cu amintirile.

Mulţumim Electric Castle pentru Dub Pistols, Die Antwoord, Thievery Corporation, Gramatik, Subcarpaţi, Bonobo, Şuie Paparude şi pentru toţi artiştii care au fost pe scenă şi au încântat cu beat-urile lor. Ne vedem în 2015!

Text: Teodora Neagu