Despre Gheorghe Zamfir, maestrul naiului, s-au scris nenumărate articole şi cronici în toate marile publicaţii de pe mapamond, iar concertele sale sunt mereu la fel de aşteptate şi de savurate de publicul din ţară şi de peste hotare. Dacă în luna mai a acestui an am avut ocazia să-l vedem pe artist în postura de protagonist al galei care a avut menirea să celebreze cei 50 de ani de activitate muzicală pusă în slujba naiului, în seara de joi, 18 decembrie 2014, în preajma sfintelor sărbători de Crăciun, Gheorghe Zamfir a cântat la Sala Palatului cu aceeaşi patimă şi dragoste faţă de tot ceea ce înseamnă neamul românesc.

Şi de această dată am avut parte de invitaţi speciali, oameni dragi marelui maestru, oameni care şi-au făurit o carieră remarcabilă şi care au ştiut să o impregneze cu suflul binecuvântat de veacuri al poporului şi al pământului care i-a plămădit. Printre numele care s-au aflat pe scenă alături de artist au fost Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, soprana Alexandra Coman, aceştia cântând alături de Orchestra Naţională Gheorghe Zamfir, sub bagheta dirijorului Florin Totan, şi de Corul de Cameră Madrigal.

Gheorghe Zamfir în concert la Sala Palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Gheorghe Zamfir în concert la Sala Palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Spectacolul s-a încadrat în seria de evenimente concertistice cu participarea extraordinară a unor artişti români emblematici, care au cucerit definitiv atât publicul din România, cât şi pe cel din străinătate, contribuind la promovarea imaginii pozitive a ţării noastre peste hotare. Astfel, proiectul numit „DESTINNAŢIE ROMÂNIA”, promovează nume artistice româneşti cu tradiţie şi palmares internaţional, adevărate repere pentru generaţia tânără de artişti de la noi din ţară.

Pledoarie despre cântec şi suflet românesc de la „omul frumos” Dan Puric

Cred că nimeni altcineva nu ar fi fost mai potrivit să deschidă concertul lui Gheorghe Zamfir decât Dan Puric, deoarece, aşa cum numai regele naiului reuşeşte să umple de semnificaţie muzica, numai Dan Puric poate să umple de atâta semnificaţie şi valoare cuvântul. Harul lui Dan Puric este acela că este capabil să transmită atât de clar prin cuvinte ceea ce am crede că nu s-ar putea concretiza nicicând într-o formă verbală. Şi o face frumos, mlădios, dar şi cu o convingere care te tulbură. Dan Puric e omul pe care l-aş vedea mutând munţii din loc doar prin pildele sale, şi care ar putea să convertească la creştinism un ateu convins.

Dan Puric în deschiderea maestrului Gheorghe Zamfir - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Dan Puric în deschiderea maestrului Gheorghe Zamfir – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Mare admirator al maestrului Gheorghe Zamfir, actorul a vorbit despre importanţa artistului în cultura românească, despre cum acesta a reuşit să redea inocenţa folclorului românesc şi să facă auzită vocea poporului român în toată lumea. Dan Puric ni l-a prezentat pe cel care a citit cel mai bine sufletul românesc şi care l-a transpus apoi în muzică ca pe un Dumnezeu al naiului. Gheorghe Zamfir răspândeşte un sunet planetar, iar Dan Puric spune cum nu se poate mai potrivit: „Aşa cum Beethoven a compus muzică surd pentru a se face auzit, Gheorghe Zamfir a compus muzică pentru ca noi să fim auziţi de surzii Europei. Avem nevoie de identitate, iar ascultându-l pe Gheorghe Zamfir, ne ascultăm pe noi.” Muzica maestrului este izvorâtă din dragoste şi de aceea are şi capacitatea orfică de a alunga fiara din om, rămânând numai ce e pur şi rodnic.

Gheorghe Zamfir şi dimensiunea transistorică a muzicii sale

După elogiul făcut de Dan Puric, maestrul Gheorghe Zamfir a păşit pe scenă alături de instrumentiştii din Taraful „Gheorghe Zamfir”, dirijaţi de Marin Alexandru. Împreună cu aceşti oameni deosebit de talentaţi care l-au însoţit pe artist peste tot în lume, timp de mai bine de 20 de ani, Gheorghe Zamfir a interpetat piese culese din folclorul românesc, balade şi doine care reflectă spiritul transistoric al neamului nostru, încercat de suferinţă atâta amar de vreme. Gheorghe Zamfir nu ne-a încântat numai cu acordurile naiului său, ci şi cu vocea sa, cântând piese precum „Pe uliţa mândrei mele” şi „Patru boi suciţi în coarne”. Nu putea să lipseasca nici „Doina de Jale”, această rugăciune colectivă a poporului românesc, care a îndurat două milenii de lacrimi. Cu ocazia acestui concert, marele maestru l-a omagiat pe domnul profesor Fănică Luca, cel care în anul 1955 i-a pus naiul în mână pentru prima dată şi a cărui amintire va rămâne mereu vie în inima artistului.

Gheorghe Zamfir în concert la Sala Palatului - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Gheorghe Zamfir în concert la Sala Palatului – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Printre invitaţii speciali ai lui Gheorghe Zamfir s-a numărat şi artista Rodica Anghelescu care a interpretat magistral piesele folclorice „Bordeiaş, bordei” şi „Lie ciorcârlie”, acompaniată de naiul fermecat al maestrului şi de taraful acestuia. În plus, cântăreaţa a ţinut să mărturisească că cel mai mare succes de până acum este tocmai faptul că a avut ocazia să cânte alături de Gheorghe Zamfir. Un moment cu totul deosebit şi emoţionant a fost oferit de domnul profesor Dumitru Pasăre, copilul de suflet al lui Gheorghe Zamfir, cel care a urcat pe scenă însoţit de Mugurii Zamfirieni, tinerii pe care i-a învăţat să cânte la nai şi să cultive cu mândrie muzica spirituală a maestrului Zamfir. Şi pentru că a fost o seară încărcată de surprize, maestrului Zamfir i-a fost înmânată o cheie de aur, cheia muzicii cu simbolistică brâncuşiană, ca semn de recunoştinţă pentru întreaga activitate muzicală închinată acestui neam curat, căruia i-a arătat calea spre lumină prin arta pieselor sale.

Corul de Cameră Madrigal  - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Corul de Cameră Madrigal – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Un alt moment de o încărcătură emoţională extraordinară şi învăluit într-o aură de spiritualitate supremă a fost rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, printre note delicate, abia suflate la nai. Dumnezeul naiului i-a mulţumit astfel Dumnezeului Atotputernic, care i-a dăruit talentul formidabil şi geniul prin care a făcut cunoscută istoria, patima şi sufletul poporului român întregii lumi. Şi pentru că de la un concert de Crăciun nu puteau lipsi colindele, aceste urări magice care reflectă latura încă nealterată a acestui popor, am avut onoarea să-i ascultăm pe membrii Corului Madrigal, alături de dirijoarea Anna Ungureanu, ale căror voci maiestuoase ne-au făcut să simţim cu adevărat apropierea sfintelor sărbători.

Dimensiunea simfonică zamfiriană însufleţită de invitaţi speciali cu renume internaţional

Cea de-a doua parte a concertului a însemnat să fim martori la dimensiunea simfonică a muzicii lui Gheorghe Zamfir. Astfel, datorită maestrului naiului şi sumedeniei de artişti şi instrumentişti talentaţi, piese celebre din repertoriul internaţional au căpătat conotaţii muzicale nebănuit de intense. Am avut pe scenă câteva zeci de muzicieni senzaţionali care alcătuiesc Orchestra Naţională Gheorghe Zamfir, sub bagheta celebrului dirijor Florin Totan. În compania orchestrei care-i poartă numele, Gheorghe Zamfir a interpretat „Culori de toamnă”, după care soprana Alexandra Coman, cea care a avut o ascensiune rapidă şi binemeritată în lumea operei, ne-a încântat cu aria „Giuditta”, de Franz Lehar, dar şi cu piesa „Once Upon a December”.

Soprana Rodica Anghelescu - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Soprana Rodica Anghelescu – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Invitatul special care a desăvârşit acest „spectacol de refacere sufletească”, dacă e să menţionăm una din concluziile lui Dan Puric legate de concertul lui Gheorghe Zamfir, a fost celebrul violinist Eugen Sârbu, posesor al viorii Stradivarius, sub arcuşul căruia sunetul pare că se topeşte. Violonistul ne-a introdus în atmosfera hivernală cu interpretarea piesei „Iarna”, a lui Vivaldi, şi din nou am avut senzaţia că muzica lui are puterea să oprească timpul în loc. Pentru că ajunul sărbătorilor de iarnă coincide mereu cu evenimentele sângeroase din decembrie 1989, Eugen Sârbu a ţinut să-şi manifeste recunoştinţa faţă de toţi martirii care s-au jertfit pentru izbăvirea poporului român de sub jugul dictaturii ceauşiste.

Au urmat două compoziţii proprii de-ale maestrului Gheorghe Zamfir, anume „Valsul Nicoletei” şi „Concert pentru vioară, nai, cor bărbătesc şi orchestră simfonică”, aceasta din urmă fiind un dar pentru bunul său prieten, Eugen Sârbu. Finalul concertului a culminat cu „Dansul pădurii”, o altă compoziţie a maestrului, a cărei premieră a avut loc în anul 1970, la Londra, şi cu nelipsita „Ciocârlia”, poate cea mai iubită melodie a artistului, cea care i-a adus întreaga lume la picioare.

Maestrul Gheorghe Zamfir alături de taraful său - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Maestrul Gheorghe Zamfir alături de taraful său – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Spectacolul s-a încheiat într-o notă de bucurie, optimism şi adevăr, cu aplauze furtunoase, cum numai magia muzicii lui Gheorghe Zamfir ar putea să stârnească. Ca de fiecare dată, spectacolul a fost un real succes, cu o sală arhiplină şi un public care a vibrat la fiecare notă, neîndurându-se să părăsească sala nici după mai bine de 4 ore de concert. Şi nici nu pot spune că mă aşteptam la altceva, pentru că e imposibil să rămâi impasibil când Gheorghe Zamfir îţi învăluie timpanul cu cel mai pătrunzător şi răvăşitor tril de ciocârlii. Acest colos al naiului şi al muzicii româneşti trezeşte spiritul, te inspiră, este însăşi seva cugetului românesc şi va rămâne mereu aşa oricât de mulţi ani vor trece, deoarece muzica lui are incredibila forţă de a transcede timpul.