Cea de-a doua zi de B’ESTFEST Summer Camp 2013 a fost una plină. Chiar dacă ploaia nu a mai ocolit B’ESTFEST Park-ul de la Tunari, peste 28.000 de persoane au fost prezente pe 6 iulie la show-urile unor artişti ca: Nas, Nneka, Noisia, Biohazard, Coma, Zob, Grimus, R.O.A., Gojira & Planet H şi nu numai.

RECENZIE: Texas, Tiamat, Viţa de Vie în prima zi de B’ESTFEST 2013

Fie vremea cum o fi, la B’ESTFEST tot vom veni!” acesta pare să fi fost motto-ul armatei de petrecăreţi ce a luat cu asalt B’ESTFEST Park-ul. Chiar dacă pentru câteva minute furtuna a lovit zona de festival, aceasta nu a stat în calea fanilor, chiar dacă a îngreunat din nou traficul.

Muzical, ziua 2 de B’ESTFEST a început în jurul orei 18:00. Pe scena mare au urcat întâi East Roots, urmaţi pe scena alăturată de cei de la White Walls. În jurul orei 19:00, în faţa scenei principale deja publicul începuse să se strângă pentru show-ul Subcarpaţi. Băieţii au avut-o alături pe Georgiana Mănăilă, şi, aşa cum era de aşteptat, au făcut spectacol, iar fanii i-au răsplătit cu aplauze.

Subcarpaţi pe scenele B'ESTFEST 2013 - Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro
Subcarpaţi pe scenele B’ESTFEST 2013 – Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro

Un Zob foarte cuminte pe scena de unplugged

Pe scena Rock Arena primii care au urcat au fost cei de la Loungerie II, urmaţi de Blue Nipple Boy, ambele trupe susţinând concerte speciale.

După ce în prima zi de festival, pe scena de unplugged am putut să îi vedem pe Ţapinarii, Les Elephants Bizarres şi Omul cu Şobolani, în a doua seară ni s-a oferit surpriza de a vedea trupa Zob într-o variantă mai liniştită. Deşi am fost obişnuiţi de băieţi cu concerte destul de „săltăreţe” (a se citi „punk”), se pare că noul trend de a adapta muzica pe modul acustic îi prinde la fel de bine şi pe componenţii trupei Zob.

Chiar dacă sonorizarea nu era cea mai reuşită, băieţii şi-au reluat melodiile mai vechi, „Printre Nori” şi „Telenovelele„, într-o manieră uşor diferită. Aşa cum, poate, unii deja s-au obişnuit, când a venit rândul piesei „Cântec de dragoste„, şi-a făcut apariţia şi prezenţa feminină din cântec, şi anume, Mara, creând cu formaţia, dar şi cu publicul un moment intim, ca între prieteni.

Good vibe pe islaz cu Nneka

Deşi seara începuse deja de ceva vreme, atunci când Nneka a apărut pe scena B’ESTFEST în cea de-a doua seară de festival, publicul a început să se adune şi, o mare parte, să danseze. Cântăreaţa şi-a făcut apariţia foarte timid, învelită într-un şal care abia îi lăsa faţa să i se vadă, însă vocea ei a fost mai presus de orice.

Nneka, în premieră în România, la B'ESTFEST 2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Nneka, în premieră în România, la B’ESTFEST 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze cu Nneka în galeria foto!

Întreaga cântare a fost ca un soi de învăţătură pe care ea voia să o transmită publicului român, învăţături desprinse de cântăreaţă din perioada în care a locuit în Nigeria, despre sărăcie şi război. Playlist-ul concertului a inclus atât melodiile sale mai cunoscute, „Heartbeat”, „Restless” sau „Don’t even think” până la melodii mai puţin cunoscute, dar cu un mesaj la fel de puternic, cum ar fi „From Africa 2 U„.

În ceea ce priveşte partea instrumentală a concertului, muzicienii de pe scenă au oferit un concert complet, răsfăţându-ne cu multe solo-uri de chitară năucitoare. Întreg concertul a fost, aşa cum a descris şi Nneka, un „good vibe”.

Rock electric cu Coma şi acustic cu Grimus

La scurt timp după ce Nneka a părăsit scena mare, întreg publicul s-a mutat la scena vecină, pentru o porţie sănătoasă de rock electric alături de trupa Coma. Schimbarea s-a făcut foarte brusc, însă fanii şi-au activat energia imediat. Retrăind perioada de acum câţiva ani, spectactorii dornici de dansat şi sărit au ascultat melodiile precum „În mine în şoaptă”, „Coboară-mă-n Rai” şi „Vezi”, concertul terminându-se pe un destul de agresiv „Stai” şi un pogo pe măsura decibelilor.

În timp ce chitările electrice ale celor de la Coma animau publicul, în Rock Arena lucrurile au stat altfel pentru concertul Grimus. Trupa clujeană a strâns un public destul de numeros, cei ce nu au încăput în cort, au stat afară bucurându-se de show. Şi Grimus a făcut show!

Grimus a făcut show la B'ESTFEST 2013 - Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro
Grimus a făcut show la B’ESTFEST 2013 – Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro

Un concert acustic de-a dreptul captivant ce a cuprins piese ca „Priveşte-mă” sau „High” şi în care Bogdan Mezofi a demostrat din nou că este unul dintre cei mai imprevizibili şi talentaţi solişti autohtoni ai genului. El a cântat urcat pe gard o parte din piesa „In a Glimpse”, iar pentru „This World”, cover după Selah Sue, şi-a luat microfonul, a sărit gardul şi a cântat alături de fani din mijlocul arenei. La final le-a spus fanilor ca nu este nicio problemă dacă vor să îl îmbrăţişeze, piesa terminându-se cu o îmbăţişare în grup, spre bucuria fanelor.

Nas a făcut un show complet la B’ESTFEST

În mod clar, unul dintre cele mai aşteptate concerte ale festivalui a fost cel al rapperului american, Nas. La foarte puţin timp după ce s-a stins lumina peste scena băieţilor de la Coma, spaţiul festivalului s-a umplut aproape la capacitate maximă în dreptul scenei unde urma să urce artistul. Concertul a debutat cu un mini DJ set marca Green Lantern, care a reuşit să ne facă atât o introducere, cât şi o lecţie în ceea ce înseamnă cu adevărat rap.

NAS, pentru prima dată în România, în a doua zi de B'ESTFEST 2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
NAS, pentru prima dată în România, în a doua zi de B’ESTFEST 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze cu Nas în galeria foto!

După ce am făcut cunoştiinţă cu prietenii şi mentorii lui Nas, 2Pac şi Notorious Big, rapperul şi-a făcut apariţia pe scenă într-o formă de zile mari. Concertul a fost, cu siguranţă unul dintre cele mai reuşite ale serii, întreaga cântare desfăşurându-se la foc automat, făcând o trecere foarte rapidă, dar îndeajuns de lină prin foarte multe din melodiile sale. După piese precum: „I can”, „Hate me Now”, „If I ruled the world”, „Got Ur Self a…”, publicul a luat-o razna atunci când melodia „One mic” a început. Concertul a reuşit să energizeze pe toată lumea, dar totodată să se facă auzit un mesaj foarte puternic.

Biohazard, hardcore american pe plaiuri mioritice

Pe scena alăturată, Biohazard a fost trupa care a încheiat seara şi a încheiat-o cu multă, multă gălăgie. Rockerii americani au o experienţă de peste 20 de ani şi ştiu foarte bine cum să facă din fiecare show o experienţă memorabilă pentru fani.

Biohazard la B'ESTFEST 2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Biohazard la B’ESTFEST 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze cu Biohazard în galeria foto!

Unor piese precum: „Wrong side of the track” sau „Down for life” li s-a adăugat un show demn de legende ale hardcore-ului: de la propoziţii în limba română („Suntem pentru prima dată ici! Vă simţiţi bene?„), la sărituri şi acrobaţii cu instrumete muzicale. Momentul culminant a fost acela în care Billy Graziadei a urcat pe gardul de protecţie şi a cântat la chitară înconjurat de fanii care încercau să îl atingă şi urlau neîncetat.

R.O.A. şi Gojira & Planet H în arena ce a vibrat neîncetat

În Dance Arena lucrurile nu s-au s-au liniştit nici în a doua seară de festival. După set-urile lui AMON şi Heath:Ward, în timpul cărora iubitorii genului au dansat nestingheriţi, pe măsură ce show-urile se terminau pe scenele mari publicul se îndrepta spre arena de pe malul lacului.

Publicul de la show-ul ROA la B'ESTFEST 2013 - Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro
Publicul de la show-ul ROA la B’ESTFEST 2013 – Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro

R.O.A. au urcat pe scenă după miezul nopţii şi au dat startul petrecerii de mai bine de o oră. Cu jocuri de lumini, efecte vizuale, fum din plin, dar mai presus de tot muzică bună, Junkyard & Co au ţinut publicul în priză şi au adus o stare de bine celor prezenţi. Concertul s-a încheiat cu un bis extrem de aşteptat: „Ne place” şi întreg publicul sărind fără oprire pe parcursul piesei.

Au urmat apoi Gojira & Planet H şi peste 60 de minute de nebunie completă. De la rock la swing, de la hip hop la muzică tradiţională sau „Harlem Shake„, toate şi-au găsit loc în setul nebunesc ce a făcut arena pur şi simplu să vibreze. Cei doi sunt genul de DJ a căror simplă prezenţă şi carismă este suficientă pentru a crea o atmosferă genială, însă în mix ei adaugă şi un tracklist ales fără greşeală, iar rezultatul este un show ireproşabil.

Gojira & Planet H B'ESTFEST 2013 - Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro
Gojira & Planet H B’ESTFEST 2013 – Foto: Vlad Pîrîu / iConcert.ro

Seara a continuat cu Noisia, olandezii mixând până spre dimineaţă în faţa unui public ce îi aştepta nerăbdător şi care a dansat nestingherit pe beat-urile de drum and bass.

Cea de-a doua zi de festival a fost o combinaţie nebunească de riff-uri, beat-uri şi sound-uri ce îţi încântau auzul. În plus, „Park-ul” de la Tunari găzduieşte anul acesta o competiţie de Dirt BMX & MTB, iar iubitorii de sport se pot bucura din nou de terenurile special amenajate. Per total, o zi în care distracţia şi relaxarea au stat la loc de cinste.

Text: Cristina Ghilă şi Cristina Soare