B’ESTFEST Summer Camp 2013 a debutat în forţă la Tunari pe 5 iulie 2013. Islazul lacului Pasărea a fost transformat din nou într-un mini oraş al distracţiei aflat sub conducerea măriei sale, muzica. Scenele festivalului au găzduit artişti precum Texas, Tiamat, The Heavy, Viţa de Vie, Vama, CA:RO, Joker, OCS şi mulţi alţii, iar cei prezenţi s-au bucurat din plin de atmosfera relaxată.

RECENZIE: Nas, Nneka, Biohazard în a doua zi de B’ESTFEST 2013

Chiar dacă condiţiile meteo au îngreunat traficul spre Tunari, programul autobuzelor fiind decalat, petrecăreţii şi-au găsit uşor, uşor drumul. Deşi în Bucureşti a plouat torenţial, oaza de distracţie de lângă Capitală a fost ferită complet de picături de ploaie, aşa că cei peste 19.000 de oameni au putut petrece în voie.

B'ESTFEST Park - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
B’ESTFEST Park – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Anul acesta B’ESTFEST Park şi-a aşteptat invitaţii cu un set-up nou, cu locaţii noi şi cu artişti pregătiţi să facă show. Încă de la intrare, zumzetul, energia şi starea de bine ce păreau să plutească în aer te ademenau şi îţi promiteau o experienţă în adevăratul stil B’ESTFEST.

Debut rock pentru B’ESTFEST 2013

Trupa care a deschis festivalul a fost Changing Skins, aceştia au concertat cu puţin înainte de ora 18:00. 45 de minute mai târziu, pe scena mare, au urcat italienii de la Madddog cu al lor punk-reggae. În Rock Arena startul a fost dat de un concert special marca Ţapinarii, urmaţi de Les Elephants Bizarres.

Cei de la Nişte Băieţi nu şi-au dezamăgit nici de data aceasta fanii, care au cântat alături de ei piesele preferate. Show-ul lor fiind urmat de o prestaţie plină de energie a celor de la 1000Mods.

Changing Skins şi Vama la B'ESTFEST 2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Changing Skins şi Vama la B’ESTFEST 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze cu Vama în galeria foto!

Vama a făcut şi anul acesta show la Tunari. Cu piese mai noi, ca „Perfect fără tine” sau „Copilul care aleargă către mare„, sau mai vechi, ca „Vara asta„, Tudor Chirilă şi colegii săi şi-au încântat, fără îndoială, fanii.

În jurul orei 21:00, în cortul Rock Arena, plin până la refuz, lumea asculta acordurile binecunoscute ale Omului cu Şobolani şi de-abia ce îşi încălzea vocea pentru noaptea de distracţie ce urma. Piese precum „Odă (în Piaţa Romană)” sau „Două beri goale” făceau cortul să vibreze, iar cei care nu mai aveau loc înăuntru formau grupuleţe mai mici sau mai mari în jurul focarului de rock românesc. La finalul fiecări piese se auzea un cor de voci care aclama ritmat: „OCS, OCS!”.

The Heavy pe scena de la B'ESTFEST 2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
The Heavy pe scena de la B’ESTFEST 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze cu The Heavy în galeria foto!

Spectacolul celor de la The Heavy a încărcat publicul de la B’ESTFEST cu energie proaspătă, iar membrii trupei nu s-au lăsat până nu au făcut ca toţi spectatorii să participe la show. Liderul trupei, Swaby s-a asigurat că lumea dansează şi se simte bine şi a comunicat pe tot parcursul concertului. Solistul a spus că trupa a venit de departe pentru a distra publicul şi a cerut în repetate rânduri stigăte şi acompanieri cu vocea din partea mulţimii prezente, care a răspuns întotdeauna cu entuziasm.

Fenomentalul readus la viaţă după 14 ani

La aproape 14 ani după lansarea celui mai bine vândut album Viţa de Vie, „Fenomental„, băieţii s-au hotărât să sărbătorească printr-un concert care să conţină, cap-coadă, întreg tracklist-ul albumului. Cântarea a început cu melodia „Eu cu mine” şi a continuat cu: „Iamma”, „Vinolamine”, „Neviu” ori arhicunoscuta „Basul şi cu toba mare„.

Viţa de Vie în prima seară la B'ESTFEST2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Viţa de Vie în prima seară la B’ESTFEST2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze cu Viţa de Vie în galeria foto!

Amuzant a fost faptul că puteam distinge în public dialoguri care conţineau cuvintele „ce am îmbătrânit” de mult prea multe dăţi. Bis-ul a fost o nouă surpriză, trupa a răspândit praf de stele deasupra publicului, pe piesa cu acelaşi nume, prin confetti sclipitoare, care, într-adevăr, creau o iluzie plăcută pe cerul nopţii şi au fost încheierea perfectă a unui concert special.

Texas – un rock răcoritor

După concertul Viţei de Vie acordurile trupei britanice Texas au fost mai temperate: pentru fanii adevăraţi şi pentru cei care au crescut împreună cu hit-urile trupei, concertul a fost unul reconfortant. Începutul l-a dat piesa „I don’t Want a Lover„, pe care publicul, care chemase nerăbdător artiştii pe scenă, a putut cânta în voie alături de Sharleen Spiteri. Solista a apărut pe scenă într-o ţinută destul de sobră, purtând pantaloni lungi închişi la culoare şi o bluză asortată cu gluer înalt şi motive country. Însă Sharleen a lăsat ca vocea ei, cu un timbru particular, şi energia de care a dat dovadă pe scenă, să facă adevăratul show.

Texas, în premieră pentru România, în prima seară de B'ESTFEST - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Texas, în premieră pentru România, în prima seară de B’ESTFEST – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze cu Texas în galeria foto!

Hit-urile de altădată au fost cele care au aprins spiritele şi care au făcut publicul să reacţioneze: „In Our Lifetime”, „When We are Together”, „Here Comes the Summer Sun”, „Say What You Want” sau „In Demand” au fost apreciate prin aplauze şi uneori dans, de un public de altfel destul de amorţit. Aflată pentru prima dată în România, trupa s-a bucurat să fie prezentă la festival, iar dovada a reprezentat-o show-ul curat şi buna-dispoziţie a lui Sharleen, care a animat publicul prin voce şi dans.

Cu o bună parte din publicul de la Texas migrând spre scena alăturată, către concertul Tiamat, aceştia au oferit un show pe cinste. Cu siguranţă la finalul concertului îşi câştigaseră o mulţime de noi fani, unii care au dansat alături de trupă, alţii care au preferat să stea pe iarbă şi să se lase purtaţi în visare de ritmurile pieselor.

Reggae-ul a fost la mare căutare în prima seara

Deşi nu s-a putut pune problema ca oamenii să ducă lipsă de opţiuni pentru petrecerea de dinainte sau după concertele programate la scenele mari, zona Blazing Vibes a fost printre cele mai animate pe toată perioada serii.

Scena Blazing Vibes de la B'ESTFEST 2013 - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Scena Blazing Vibes de la B’ESTFEST 2013 – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

În acest an fiind sub umbrela ProFM şi MTV, scena Blazing Vibes s-a bucurat de o promovare şi o vizibilitate mult mai bună decât anii trecuţi. Deşi se presupunea că locul ar fi destinat iubitorilor muzicii reggae, era îndeajuns să treci pe lângă şi ceva din ce făceau Blazing Vibez Soundsystem, Colentina Soundsystem, Sara Alexander ori King Julien, Ras T şi Phlo da Shaolin tot reuşea să îţi atragă atenţia.

Al treilea an de chill cu Groove On la B’ESTFEST

Pentru cei ce nu cunosc deja conceptul Groove On, acesta a pornit de la un radio on-line de muzică funk, transformându-se ulterior şi într-o marcă de petreceri reuşite, fiind încet, încet remarcaţi. De altfel, acesta este deja al treilea an în care ei sunt prezenţi în cadrul festivalului.

Într-un amplasament care te duce cu gândul direct la o plajă liniştită, petrecăreţii au putut dansa pe ritmuri de jazz, funk, broken-beat, reggae, idm, breakbeat, DNB, house, deep house, electro şi hip-hop cu Jo.E, Tzuc, Ufe, Pseudub şi proiectul Rotopercutor (format din Borac şi Batz). Aşa că, data viitoare când festivalul devine prea gălagios, vom ţine minte că Groove On este  o ascunzătoare perfectă.

În Dance Arena s-a petrecut până în zori

Dance Arena a primit o „casă” nouă anul acesta, mai aproape de lac. Nebunia în arenă a început în jur de 22:00 cu set-ul lui AMON, urmat de Yuffa & Hardcore. Însă locaţia a devenit complet neîncăpătoare încă de la începerea show-ului live al celor de la Bass Turbat. Publicul, cu o medie de vârstă destul de scăzută, părea să reacţioneze la fiecare modificare de beat, dansând neîncetat.

Lucrurile nu s-au liniştit nici la CA:RO, ba chiar dimpotrivă. Câştigătorul competiţiei organizate anul trecut de Drum&Bass Arena şi Mixcloud.com a revenit la B’ESTFEST la cererea fanilor şi a avut publicul la degetul său mic. Nici Joker nu s-a lăsat mai prejos, cortul vibrând sub ritmurile sale şi mişcările de dans ale petrecăreţilor până spre orele mici ale dimineţii.

Prima zi de B’ESTFEST 2013 a fost una în care muzica, bucuria şi energia pozitivă au fost coordonatele principale. Fie că au cântat şi dansat alături de artiştii preferaţi, au admirat expoziţiile foto, au făcut shopping în Bazzar sau s-au desfătat cu tot felul de preparate, pentru cei prezenţi la festival, 5 iulie a fost cu siguranţă o zi plină.

Text: Gabriela Popa, Cristina Ghilă şi Cristina Soare