După mai bine de un an de la prima sa apariţie în Capitală, celebrul israelian Avishai Cohen a revenit la Bucureşti pentru un concert care, şi de această dată, a fost sold-out. Cu acest spectacol, organizatorii Twin Arts încheie seria evenimentelor proiectului Jazz Night Out din anul acesta, însă ei ne promit multe surprize în anul ce vine.

În seara de 6 noiembrie 2014 Sala Radio a devenit neîncăpătoare pentru că cei care doreau să asiste la experienţa Avishai Cohen erau prea mulţi faţă de locurile existente, aşa că multe persoane au rămas în picioare. 20:10 este ora la care artiştii au apărut pe scenă şi, după o plecăciune adâncă, şi-au început spectacolul. Îi aveam în faţa noastră pe deja celebrul Avishai Cohen la contrabas, pe Daniel Dor la tobe şi pe Nitai Hershkovits la pian. Publicul a fost cucerit încă de la primele acorduri şi astfel a rămas pe toata durata prestaţiei.

Cu „Samuel” şi „Soof” ne-am început voiajul

Piesele „Samuel” şi „Soof” au fost introduse de acorduri solo de pian, acompaniate apoi de notele grave ale contrabasului; părea începutul unei călătorii care te poartă pe nesimţite pe diverse meleaguri, îi însoţeam pe artişti neştiind unde, simţeam doar suspansul care creştea datorită accelerării ritmice. Inedit la aceste compoziţii a fost faptul că sunt imprevizibile, nu te lăsau să prevezi următoarele secvenţe muzicale, aşa că am preferat să mă las surprinsă aşteptând curioasă continuarea. Atipic a fost şi finalul, piesele terminându-se brusc, într-un mod neaşteptat, luându-ne pe toţi prin surprindere şi smulgând de la noi zâmbete calde şi aplauze necontenite.

Avishai Cohen Trio în concert la Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Avishai Cohen Trio în concert la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Avishai Cohen ne-a mulţumit şi ne-a mărturisit că se bucură ca se află din nou la Bucureşti după o pauză de mai bine de un an şi că speră să ne întâlnim anual de acum înainte. Şi-a prezintat apoi colegii de trupă, adăugând că se simte norocos că are ocazia să cânte alături de nişte muzicieni atât de talentaţi, şi, fără alte introduceri, cei trei îşi continuă reprezentaţia. Deşi foarte carismatic, Avishai Cohen rămâne o personă modestă şi discretă în afirmaţii, preferând să lase muzica să vorbească pentru el.

Omul în prelungirea contrabasului

Artistul israelian ne-a încântat apoi cu un solo de contrabas, urmat de uşoare accente de tobe. Cu ochii închişi şi aplecat cu grijă către contrabasul său, Avishai Cohen trăieşte intens fiecare notă pe care o cântă. L-am perceput cufundat totalmente în muzică şi ne-a dat şi nouă o parte din emoţia şi simţirea lui. Muzica lui este modul prin care el se conectează cu publicul şi publicul cu el. Legatura pe care o are cu contrabasul său este una profundă, specială – îşi tratează instrumentul cu grija unui părinte, dar şi dansează cu el, pe lângă el, cu mişcari senzuale, ca mai apoi să îl folosească pe post de percuţie, „lovindu-l” uşor. Imaginea celor doi este perfectă, de aceea este foarte dificil să îl separi pe Avishai de contrabasul lui pentru că fiecare pare prelungirea celuilalt ajungând să se confunde unul cu celălalt.

Avishai Cohen Trio în concert la Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Avishai Cohen Trio în concert la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Concertul a continuat cu piesa „Variations in G Minor” care a dat la oparte starea de calm care ne cuprinsese pe toţi, readucând în prim plan acorduri pasionale şi energice. Există o relaţie extraordinară a celor trei pe scenă, se completeaza reciproc, îşi acordă unul celuilalt un spaţiu foarte precis, pe care fiecare dintre ei şi-l ocupă cu o acurateţe şi anvergură uimitoare. Împreună sunt versatili, seducători, chiar provocatori, cântă cu o putere ce vine dinăuntru creând o atmosferă fluidă şi pe undeva magică. Da, sunt nişte magicieni care ne-au îmbătat simţurile cu ale lor ritmuri ameţitoare, pline de forţă şi vitalitate, care ne-au şi surprins pe alocuri cu pauze calculate pentru a spori şi mai mult efectul pieselor.

Ultima compoziţie cu care Avishai Cohen Trio a ales să încheie spectacolul a fost „Seven Seas”, o melodie extrem de dinamică ce a fost desigur pe placul publicului. Cei trei s-au aventurat în improvizaţii care, din nou, te mânau să fii curios la ceea ce urma. Finalul a fost brusc, neaşteptat, minunat, ridicând Sala Radio în picioare. O sală extaziată care îşi vedea eroii părăsind scena.

Avishai Cohen la Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Avishai Cohen la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Bisuri romantice şi improvizaţii complexe

Aplauzele, aclamaţiile şi energia uriaşă a celor prezenţi nu au încetat decât atunci când Avishai a revenit pentru mult aşteptatul bis. Am fost rapid învăluiţi în vraja sa când a început să ne povestească despre iubire, interpretând celebra piesă semnată Nat King Cole, „Nature Boy” precum şi o altă melodie de dragoste „Alfonsina Y el Mar”. Vocea sa suavă şi profundă a avut un incredibil efect liniştitor şi am savurat intens fiecare clipă.

Bisul a însemnat totodată şi propria interpretare şi abordare a cunoscutei piese „Besame Mucho”, moment propice pentru o serie lungă şi acaparantă de improvizaţii complexe intercalate cu pasaje aparent simple. Tobele lui Daniel Dor ne-au trezit la viaţă, trecându-ne fiori în tot corpul. O piesă plină de savoare de care ne-am bucurat la maxim.

Avishai Cohen Trio în concert la Bucureşti - Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro
Avishai Cohen Trio în concert la Bucureşti – Foto: Daniel Robert Dinu / iConcert.ro

Vezi mai multe poze în galeria foto de la concert!

Trio-ul a părăsit încă o dată scena şi, din nou, publicul nu şi-a lăsat favoriţii să încheie seara fără să revină pentru ultima oară pentru a interpreta mult aşteptata „Remembering”, piesă de referinţă în repertoriul său. Această melodie denotă o sensibilitate mereu surprinzătoare, mereu revelatoare care despietreşte sufletele.

De fiecare dată este o plăcere şi o onoare să îl ascult pe Avishai. După cum am mai spus, un concert Avishai Cohen este o experienţă care te schimbă, după care nu mai eşti la fel. Cu ajutorul imensului bagaj cultural acumulat şi introdus în propriile compoziţii, Avishai Cohen a reuşit să dea jazzului o altă formă şi o altă înţelegere care rezonează cu fiecare ascultător care încearcă să pătrundă în lumea lui.